Slobodan Gvozdenović  (foto: skrinšot)
Slobodan Gvozdenović (foto: skrinšot)
21.05.2019, 10:59

Ko laže taj ...

č: | fb:

"Pet dobrih primera rada gradske vlasti u Valjevu", naslov je plaćenog teksta koji je juče objavljen u Kuriru, a u kome je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović pokušao da se reklamira govoreći o "dobrim primerima rada gradske vlasti".

 

Građani Srbije kada pročitaju taj tekst, sa nadnaslovom "Uspešni Slobodan Gvozdenović kaže da njegov grad savršeno funkcioniše", mogu zaključiti da je Gvozdenović zaista "uspešni" i da "njegov grad zaista savršeno funkcioniše".

 

Međutim građani Valjeva dobro znaju kako njihov, a ne "njegov", grad funkcioniše. Zabrinjavajuće je to što je u ovom intervjuu gradonačelnik Slobodan Gvozdenović obmanuo čitaoce, s obzirom na to da je netačno više od polovine onoga što je rekao.

 

Bilo je uspešnih i manje uspešnih gradonačelnika Valjeva, ali nikada javno nisu govorili neistine!

 

 

  • Gvozdenović je rekao da je "na selu problem vodosnabdevanje i zato je ove godine uloženo preko 130 miliona dinara iz budžeta za izgradnju seoskih cevovoda".

Netačno!

 

Ove godine nije uloženo preko 130 miliona dinara za izgradnju seoskih cevovoda.

Tačno je da je prošle godine u budžetu Valjeva opredeljeno 130 miliona dinara za izgradnju lokalnih seoskih cevovoda iz sistema "Stubo-Rovni", u dužini od 38 kilometara. Početkom prošle godine je najavljeno da bi radovi trebalo da počnu na proleće, a završeni do kraja 2018 godine. Međutim, radovi niti su počeli, niti su završeni, niti je novac uložen! "Pošto radovi na izgradnji seoskih vodovoda nisu započeti, nisu nastali ni troškovi", piše u tromesčnom izveštaju poslovanja JP "Kolubara", Stubo-Rovni.  

 

  • Gvozdenović je rekao da je "urađen i cevovod do romskog naselja u selu Brankovina, zaseok Divlje Brdo, što pokazuje da vodimo računa o vulnerabilnim grupama“.

 

Tačno je da je urađen cevovod do romskog naselja Divlje Brdo, ali radovi nisu finansirani iz gradskog budžeta, nego je uz učešće JKP Vodovod i meštana izgrađeno četiri kilometra mreže. Svako domaćinstvo Divljeg Brda je platilo oko 500 evra izgradnju vodovodne mreže.

 

  • Gvozdenović je rekao da su "odvojena sredstva za adaptiranje i preprojektovanje zgrade Šeste škole za novo obdanište kako bismo primili svu decu sa liste čekanja".

Netačno!

 

U Planu javnih nabavki za 2019. godinu nema "adaptiranje i preprojektovanje zgrade Šeste škole", niti je raspisana javna nabavka za "adaptiranje i preprojektovanje zgrade Šeste škole", što znači da, za sada, "sredstva nisu odvojena".

 

  • Gvozdenović je rekao da je "Valjevo jedini grad u Srbiji koji ima kompletno uređen vodotok kroz centar grada na reci Kolubari sa pritokama".

Netačno!

 

Valjevo još uvek nema "kompletno uređen vodotok kroz centar grada na reci Kolubari", jer radovi na uređenju korita Kolubare još uvek traju, a započeti su 2017. godine. Radovi na rekonstrukciji oštećenog i izgradnji novog korita Kolubare, kao i regulaciju dela korita Jablanice i Obnice, finansirani su sa 4,5 miliona evra iz fondova Evropske unije. Ranije, 2014. godine Vlada Japana je sa 111 miliona dinara finansirala uređenje jednog dela korita Kolubare. 

 

  • Gvozdenović je rekao da "brana Stubo-Rovni, koja prima oko 50 miliona metara kubnih vode, snabdeva šest okolnih opština".

Netačno!

 

Brana Stubo-Rovni vodom ne snabdeva ni Valjevo, a kamoli šest okolnih opština! Planirano je da se iz akumulacije Stubo-Rovni vodom snabdeva više od 200.000 stanovnika Valjeva, Lajkovca, Lazarevca, Uba i Mionice. Ali brana još uvek ne "snabdeva šest okolinih opština", niti se pouzdano zna kada će početi.

  

  • Gvozdenović je rekao da su "od 2016. subvencije za poljoprivredu uvećane šest puta i sada su oko 50 miliona dinara".

Netačno!

 

U budžetu Valjeva "sada" ili u ovoj godini za poljoprivredu je opredljeno 54,5 miliona dinara, a od toga "subvencije za poljoprivredu" iznose 40 miliona dinara. U 2016. godini izdvajnaja za poljoprivredu su bila 16.520.000 dinara. To znači da su izdvajanja za poljoprivredu uvećana za oko dva i po puta, ali ne "šest puta".

 

  • Gvozdenović je rekao da je "preko 200 hektara zemlje sertifikovano za organsku proizvodnju hrane u slivu brane Stubo-Rovni".

 

Tačno je da je krajem prošle godine pokrenut postupak grupne sertifikacije za organsku prozvodnju na području u slivu akumulacije Stubo-Rovni i taj posao je najvećim delom finansiran iz gradske kase. Za sada je sertifikovano oko 200 hektara zemlje za domaće tržište, ali još uvek nije urađena sertifikacija za evropsko i američko tržište.

 

  • Gradonačelnik je rekao da je "posle 20 godina u probni rad puštena fabrika vode u Gornjoj Kamenici".

 

To jeste tačno, ali je postrojenje za preradu vode u Valjevskoj Kamenici završeno zahvaljujući aktivnostima i sopstvenim prihodima JKP Vodovod.

 

Nije baš sve netačno

 

Jedino tačno u tekstu "Pet dobrih primera rada gradske vlasti u Valjevu", je da se "izdvajanja u socijalnu zaštitu kreću oko pet odsto budžeta", da "Grad izdvaja sredstva za odeljenje vantelesne oplodnje", da "brana Stubo-Rovni ima veliki značaj u zaštiti grada od poplava" i da "Grad zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, radi na otvaranju zadruge u selu Poćuta, ali i postrojenja za preradu i proizvodnju mleka".

 

Tekst "Pet dobrih primera rada gradske vlasti u Valjevu" u Kuriru, u kome je gradonačelnik pokušao da se reklamira, platili su građani Valjeva kroz sumnjivu javnu nabavku "usluge informisanja javnosti", koju je Slobodan Gvozdenović raspisao u martu. Najpovoljniji ponuđač je bilo beogradsko preduzeće In Network Solution, kome je za "usluge informisanja" plaćeno 4.140.000 dinara uz obavezu da se tekstovi o "aktivnostima gradonačelnika" i ostalih organa grada objavljuju u nekoliko medija, a među njma je i Kurir.

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 13 sati 24 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 3 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 8 sati 48 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...