Sala Gradskog veća (foto: Kolubarske.rs)
Sala Gradskog veća (foto: Kolubarske.rs)
22.05.2019, 06:56

U čijim džepovima završava pet miliona dinara od "usluga informisanja"?

č: | fb:

Od pet miliona dinara, koliko grad Valjevo koštaju "usluge informisanja javnosti", pola miliona dinara pripalo je valjevskoj "Vujić" televiziji, 250.000 dinara dobiće beogradski Studio B, dok će ostali dobiti "dogovoreni iznos", a ti ostali su pretežno na beogradskoj adresi Džona Kenedija 51/3.

 

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović u martu je raspisao sumnjivu javnu nabavku "usluge informisanja javnosti". Prema tehničkoj specifikaciji te usluge obuhvataju "poslove praćenja i izveštavanja o radu organa Grada, javnih preduzeća i ustanova, kao i promociju Divčibara kao turističkog centra". O tome pružalac usluge treba da priprema PR priloge i tekstive, koji će biti emitovani na TV i radio stanicama, i internet portalima.

 

Traženo je da ponuđač ispuni i dodatne uslove. Pored ostalog da zaključi ugovore o poslovnoj saradnji sa: jednom televizijom koja pokriva Beograd; najmanje šest radio stanica i to da tri budu iz Kolubarskog okruga, (dve iz Valjeva) i najmanje po jedna iz Beograda, Novog Sada i Niša; jednim izdavačem visokotiražnog dnevnog lista koji se distribuira u Srbiji. Takođe, ponuđač treba da obezbedi da se informacije objavljuju na najmanje pet informativnih portala.

 

Zanimljivo je to da su većinu uslova iz tendera ispunjavali Zorica Jelača i Marko Aćimović sa medijima koji su u njihovom vlasništvu, a sa kojima gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović već duže vreme intenzivno i sveobuhvatno sarađuje.

 

Tako je, očekivano, na tenderu pobedilo beogradsko preduzeće In Network Solutin, čija je adresa Džona Kenedija 51/3, a direktor je Zorica Jelača. Iz gradske kase za "usluge informisanja" tom beogradskom preduzeću biće plaćeno oko pet miliona dinara sa PDV-om.

 

Preduzeće In Network Solutin je, kao dokaz da ispunjava i dodatne uslove, dostavilo ugovore o poslovnoj saradnji i to sa dve televizije (Studio B i TV "Vujić" Valjevo), četiri radio stanice (beogradski Radio Pingvin, Radio Nišava iz Niša, Radio NS plus iz Novog Sada i valjevski Radio 014) i jednim denvnim listom (Kurir), kao i dve saglasnosti vlasnika internet portala (Info 24.rs i kolubarski.info).

 

Adrese "poslovnih saradnika" Zorice Jelače ili adrese četiri medija sa kojima je In Network Solutin potpisao ugovore o poslovnoj saradnji je ista - Džona Kenedija 51/3 Beograd, a to je i adresa "nosioca posla" preduzeća In Network Solution. 

 

Sudeći prema ugovorima o poslovnoj saradnji, Zorica Jelača najbolje poslovno sarađuje sama sa sobom i sa Markom Aćimovićem.

 

Marko Aćimović je odgovorni urednik Radio Pingvin (Džona Kenedija 51/3 Beograd), direktor i urednik portala Info24.rs (Džona Kenedija 51/3 Beograd) zastupnik i odgovorni urednik Radio NS plus iz Novog Sada. Vlasnici tog novosadskog radija su Zorica Jelača, Zlatan Majdak i Maja Mutavdžić.

 

Maja Mutavdžić, osim što je suvlansik novosadskog NS plus radija, je i odgovorni urednik Radio Nišava iz Niša, a adresa te radio stanice za dostavu pošte je Džona Kenedija 51/3 Beograd.

 

Preduzeće In Network Solutin, čiji je vlasnik i direktor Zorica Jelača, koja je i suvlasnik novosadske radio stanice, je osnivač i internet portala kolubarski.info.

 

Dogovorene količine i cene?

 

Koliko će novca, od pet miliona dinara, pripasti "poslovnim saradnicima" i koliko će PR priloga i tekstiva biti objavljeno i plaćeno, nismo uspli da saznamo ni iz ugovora koje je preduzeće In Network Solutin potpisalo sa "poslovnim saradnicima".

 

Jedino je u ugovoru sa TV "Vujić" precizirano da će ta valjevska televizija u svom programu za 500.000 dinara emitovati PR sadržaje, koje pripremi In Network Solution, a čije je ukupno vreme trajanja limitirano na 150 minuta.

 

Poznato je i da će Studio B za emitovanje TV i radio priloga, i PR tekstova, koje pripremi In Network Solutin, dobiti 250.000 dinara, ali nije poznat broj priloga i tekstova koje će objaviti Studio B.

 

U ugovoru, koji su potpisli beogradsko preduzeće In Network Solutin i beogradska Adria Media Group, piše da će PR tekstovi biti objavljeni, "u skladu sa ugovorenim količinama i po dogovorenim cenama", u Kuriru "najuticajnijim dnevnim novinama Balkana", na internet portalima kurir.rs i espreso.rs.

 

Slični si i ugovori koje je In Network Solutin potpisao sa četiri radio stanice, koje se obavezuju da emituju PR priloge koje pripremi In Network Solutin, ali nije preciziran broj priloga i cena.

 

Pitanja na koja gradonačelnik Slobodan Gvozdenović nije odgovorio

 

  • Zbog čega ste raspisali javnu nabavku "usluge informisanja", što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama i Zakonu o javnom informisanju i medijima po kome se proizvodnja medijskih sadržaja sufinansira isključivo putem javnih konkursa, a ne putem javne nabavke?

 

  • Zbog čega ste odlučili da se o Vašim i aktivnostima organa Grada, radu javnih preduzeća i ustanova govori i piše, osim u valjevskim, i u beogradskom, niškom i novosadskom mediju?

 

  • Zašto ste odlučili da iz kase Grada uzmete pet miliona dinara i plaćate priloge i tekstove o Vašim i aktivnostima organa Grada, radu javnih preduzeća i ustanova, i promovišete Divčibare, kada o tome, i to besplatno, pišu svi valjevski mediji i poneki beogradski, kao i internet portali koji se mogu čitati i u Beogradu, Novom Sadu i Nišu?

 

  • Da li je namera ili slučajnost da najveći deo novca od pet miliona dinara završi u firmama na adresi Džona Kenedija 51/3, Beograd?

 

  • Da li, osim PR tekstova poput onog nedavno objavljenog u Kuriru čiji je autor Marko Aćimović, imate još neku korist od javne nabavke "usluge informisanja" koje koštaju pet miliona dinara?

 

  • Da li ste izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića "da u Valjevu ima problema", shvatili u smislu da ima problema u informisanju javnosti, pa ste informisanje izmestili u Beograd, Niš i Novi Sad ili PR tekstovima, koji su plaćeni pet miliona dinara preko sumnjive javne nabavke, pokušavate da "ubedite" Aleksandra Vučića da u Valjevu nema problema?

 

 

 

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 9 sati 37 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 2 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 5 sati 1 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...