Valjevo iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
29.05.2019, 06:54

Ravnogorci i četnici traže spomenik Mišiću i Freglu

č: | fb:

Predstavnici Ravnogorskog pokreta i Četnika Valjevo traže od gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića da se odobri lokalcija u gradu za postavljanje spomenika Srbinu Aleksandru Mišiću i Slovencu Ivanu Freglu, četničkim majorima, oficirima Jugoslovenske vojske u otadžbini.

 

U zahtevu koji su potpisali advokat Ivan Milosavljević i rezervni četnički major Ljubinko Andrić, diplomirani pravnik i član SNS, navodi se da su 17. decembra 1941. godine Nemci strljali Aleksandra Mišića, sina vojvode Živojina Mišića, učesnika balkanskih i Prvog svetskog rata, majora konjičke divizije i komandanta Ribničkog četničkog odreda u Drugom svetskom ratu i Ivana Fregl, đeneralštabnog majora, načelnika štaba Ribničkog četničkog odreda.

 

Ivan Fregl i Aleksandar Mišić

Ivan Fregl i Aleksandar Mišić (Foto: Foto Vikipedija)

Mišić i Fregl predvodili su i organizovali u valjevskom kraju otpor protiv nemačke okupacije Kraljevine Jugoslavije. Herojski su se borili, pružali žestok otpor ofanzivi na Ravnu goru i branili odstupnicu Vrhovnom štabu i generalu Mihailoviću. Obojica su zarobljeni decembra 1941. godine, u Struganiku, rodnom mestu vojvode Živojina Mišića, Aleksandrovog oca. Zajedno su streljani u nemačkom zatvoru u Valjevu, pošto su odbili ponudu da budu pomilovani i pređu na stranu okupatorske vojske.

 

Obojica su posthumno odlikovani ordenima Karađorđeve zvezde sa mačevima, Mišić je bio nosilac i Ordena belog orla sa mačevima.

 

Jedan od potpisnika zahteva Ljubinko Andrić smatra da ne treba više da nas dele ideologije i da treba da budemo složni, ali, dodaje, traže od gradske vlasti da ispoštuje i drugi deo Srbije koji je isto tako za Srbiju i da se dozvoli da se predstavnicima ove ideologije, Aleksandru Mišiću i Ivanu Freglu, u Valjevu podigne spomenik kao što je podignut Stjepanu Filipoviću iz Opuzena.

 

- Ukoliko naš zahtev da se u Valjevu odobri lokacija za spomenik Mišiću i Freglu ne bude usvojen u roku od dve godine racionalno bi bilo organizovati da se spomenik Stjepanu Filipoviću preveze u Opuzen i postavi na mesto gde je tamošnji spomenik istom čoveku srušen – predlaže Andrić.

 

Ljubinko Andrić pita "ako je u Valjevu podignut spomenik Dragojlu Dudiću, koji je ovde rođen, zašto ne bi u Opuzenu bio spomenik Stjepanu Filipoviću"?

 

Tvrdi da Ravnogorski pokret i valjevski četnici nemaju nikakvih dilema oko nečije nacionalne i verske opredeljenosti, "cenimo svakog borca za slobodu", kaže Andrić i navodi primer Hrvata Zvonka Vučkovića koji je u Ravnogorskom pokretu bio jedan od komandanata.

 

- Podržavamo jedinstvo srpskog naroda i borbu za slobodu, bez obzira na ideologije iz kojih ona dolazi. Ali, tražimo ravnopravan status sa pobornicima levičarske ideologije, tražimo da se ispoštuje i deo Srbije koji baštini ravnogorsko-četničku tradiciju – kaže Ljubinko Andrić.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 12 sati 7 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 14 sati 56 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.