Branko Ružić (foto: DjordjeDjokovic)
Branko Ružić (foto: DjordjeDjokovic)
31.05.2019, 07:01

Ružić: "Gvozdenović je veliki kreator i stvaralac"

č: | fb:

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da "Valjevo zaslužuje onu pažnju koju Vlada Republike Srbije i pruža našem gradu", i istakao da je iz fondova tri ministarstva Vlade Srbije za Valjevo opredeljeno oko 35 miliona dinara, "što su veoma značajna sredstva!".

 

Ministar Ružić je juče boravio u Valjevu gde je razgovarao sa gradskim rukovodstvom, a nakon sastanka se, zajedno sa gradonačelnikom Valjeva Slobodan Gvozdenović, obratio novinarima kako bi im saopštio teme razgovora i ciljeve posete.

 

On je novinare informisao da je iz budžetskog fonda Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave izdvojeno 14 miliona dinara za drugu fazu radova na izgradnji cevovoda Valjevo-Brankovina, čija je izgradnja započela pre 11 godina. Doba vest, pre svega za žitelje Brankovine, ali to nije nova informacija.

 

O tome su grđani Valjeva i Brankovine već obavešteni pre više od mesec dana, kada je u Beogradu ministar državne uprave i lokalne samouprave potpisao ugovor sa predstavnicima Grada i Vodovoda, o čemu su Kolubarske.rs pisale. Tada je Ružić najavio da će sredstva na račun lokalne samouprave biti prebačena do 30. aprila i da "željno isčekuju početak radova".

 

Novinari su danas očekivali da će upravo početak radova biti nova informacija, međutim ministar Branko Ružić na to pitanje nije znao odgovor.

 

- Pre svega Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave opredeljuje i dodeljuje sredstva lokalnim samoupravama, a što se tiče rokova, pa nakon sprovedene javne nabavke Grad Valjevo će opredeliti te rokove – rekao je Ružić.

 

Branko Ružić je iskoristio priliku da naglasi da je 14 miliona dinara za magistralni cevovod Valjevo-Brankovina, obezbeđeno, pre svega zahvaljujući "inicijativi Gradske uprave, odnosno gradonačelnika Valjeva, ali, naravno, i potpredsedniku Narodne skupštine Đorđa Milićevića koji je kao Valjevac takođe afirmisao tu inicijativu".

 

Ministar državne uprave i lokalne samouprave je kao dokaz da "Vlada Srbije Valjevu pruža pažnju koju zaslužuje" naveo i to da će danas naš grad posetiti ministarka bezportfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

 

Dodao je da je za Valjevo iz fonda tog Ministarstva opredeljeno preko 11 miliona dinara i da su to "veoma značajna sredstva", dok je Ministarstvo rudarstva i energetike izdvojilo, kako je rekao, nekih desetak miliona.

 

Istakao je da je "upravo to pokazatelj koliko je Vlada Republike Srbije opredeljena da pomogne svaki grad, svaku opštinu, pa tako i grad Valjevo".

Branko Ružić i Slobodan Gvozdenović

Branko Ružić i Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Sudeći prema izjavi ministra Ružića, on misli da je Centar za vantelesnu oplodnju u Valjevu, koji je počeo sa radom pre skoro sedam godina kada je Slobodan Gvozdenović bio opozicija, otvoren zahvaljujući valjevskom gradonačelniku.

 

- Imajući u vidu da je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, rekao bih jedan veliki kreator i stvaralac, i da je Valjevo posle Beograda, ja mislim, jedini grad po pitanju veštačke oplodnje. Mislim da je zdravstvo takođe tema ili sfera društvenog bitisanja na koju moramo obratiti pažnju i kao Vlada, i na tom polju ćemo takođe i mi kao Ministarstvo u nekom budućem periodu raditi onoliko koliko budemo mogli da pomognemo sve ono što jeste u interesu građanki i građana Valjeva – rekao je Ružić.

 

Na zajedničkom sastanku bilo je reči i o e-Parlamentu i zapošljavanju u lokalnoj samoupravi.

 

-Razmotrićemo mogućnost da kada raspišemo još jedan konkurs za e-Parlament i Valjevo aplicira sa projektno-tehničkom dokumentacijom, pa da i samu Skupštinu grada upodobimo sa modernim vremenom digitalizacije. Obradili smo i teme zapošljavanja u Gradskoj upravi i na lokalu, mislim da tu imamo potpuno, uzajamno i obostrano razumevanja. Naravno da ćemo i nadalje sarađivati na tom polju i mislim da grad Valjevo zaista zaslužuje onu pažnju koju Vlada Republike Srbije i pruža gradu Valjevu - zaključio je Branko Ružić.

 

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović izjavio je da su predstavnici Ministarstva i Grada "imali veoma interesantne i sadržajne razgovre i da su se dotakli mnogih tema". 

 

On se ministru Branku Ružiću zahvalio za, kako je rekao, "sve ovo što ste učinili za nas u ovoj godini", a prvenstveno za magistralni cevovod ka Brankovini

 

 - Velika sredstva ste odvojili. U ime Grada i građana koji će dobiti vodu ja se još jednom zahvaljujem jer je cifra od 14 miliona veoma značajna imajući u vidu to da ima mnogo opština u Srbiji, a Valjevo je ispoštovano i dobili smo sredstva. Razgovori su bili izuzetno zanimljivi, pre svega o elektronskoj upravi, o nekim idejama kada je decentralizacija vlasti u Srbiji u pitanju, i mislim da su ovakve posete izuzetno korisne pogotovu ministra Ružića jer se mi upravo oslanjamo na ovo Ministarstvo koje je nama bazično gde, ne samo da treba da apliciramo za sredstva, nego isto tako da razmenjujemo neke ideje koje bi doprinele boljem funkcionisanju lokalnih samouprava u Srbiji, a pre svega Valjeva – rekao je Slobodan Gvozdenović.

 

Ministar Branko Ružić i gradonačelnik Slobodan Gvozdenović su naglašavali da je Ministarstvo izdvojilo 14 miliona dinara što su "veoma značajna sredstva".

 

A o koliko "značajnim sredstvima" se zapravo radi, najbolje govori činjenica da je budžet Valjeva 250 puta veći od ovog iznosa i da 14 miliona dinara gradska vlast troši u jednom danu. Otuda se postavlja pitanje da li je nastavak radova na izgradnji vodovoda do Brankovine trebao da čeka 11 godina?

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 7 sati 17 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 4 sati 27 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 7 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara