Izjave za medije Ružić i Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Izjave za medije Ružić i Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
31.05.2019, 08:53

Ružić: "Niste pozvani, ali niste ni sprečeni da dođete!"

č: | fb:

Na konferenciju za novinare povodom posete Valjevu ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića pozvani su samo pojedini mediji, dok su ostali kao "nepoželjni" zaobiđeni.

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdnović je odlučio da na ovaj događaj pozove "samo tri televizije; dopisništvo RTS, TV Vujić i TV Va plus, kao i nedeljnik Napred". Ostali nisu poželjni, a to je desetak novinara - lokalne TV Marš, nekoliko portala (Kolubarske.rs, Patak online, Vamedia...) kao i dopisnici većine beogradskih glasila (Politika, Blic, Večernje novosti, Kurir, Informer, N1, Prva, Radio "Slobodna Evropa").

 

Smatrajući da čitaoci Kolubarskih.rs treba da budu informisani o poseti vladinog ministra i da saznaju o čemu je razgovarao sa rukovodstvom Valjeva, i pored toga što sam bila među "nepoželjnim" novinarima, ilegalno sam se pojavila na konferenciji za novinare. Bila je to i prilika da čujem stav ministra Branka Ružića o tome da gradonačelnik Valjeva novinare deli na poželjne i nepoželjne i da poziv na konferenciju za novinare smatra svojim izborom i dobrom voljom, a ne zakonskom obavezom.

 

Uz podsećanje da se Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave zalaže za, pored ostalog, "profesionalizaciju, depolitizaciju i transparentnost u radu loklanih samouprava, kao i za transparentnost u trošenju budžetskih para", pitala sam ministra Ružića da li nepozivanje novinara iz desetak medija predstavlja transparentnost rada lokalne samouprave za koju se zalaže Ministarstvo?

Branko Ružić

Branko Ružić (Foto: Đorđe Đoković)

- Što se tiče transparentnosti u funkcionisanju, ja mogu da govorim o Ministarstvu na čijem se čelu nalazim, a siguran sam da se bavite time i da se bavite istraživačkim novinarstvom i da ste videli da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave najotvorenije, najtransparentnije i da upravo jeste primer dobre prakse u tom segmentu. Što se tiče pozivanja novinara, ja zaista ne mogu da ulazim u to ko je pozvan, a ko nije. Ovo je konferencija za štampu koja vidim da je sazvana, vidim da vaših kolega i koleginica ima u velikom broju. A i sama činjenica da ste i Vi ovde govori o tome da Vas niko nije sprečio da ovde boravite - glasio je odgovor Branka Ružića.

 

Na pitanje kako komentariše to što Grad Valjevo ne poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, s obziorm na to da sam još pre dva meseca podnela zahteve za dobijanje informacija koje se odnose na trošenje budžetskih para, a nezvanično sam saznala da informaciju nikada neću dobiti jer je, citiram, "tako naložio gradonačelnik", Ružić je odgovorio:

 

- Pa dobro, sad to što citirate... Drago mi je da mogu i ja Vama ovako u ilegali da odgovorim. Naravno šalim se. Što se tiče informacija od javnog značaja, postoji jasno propisana procedura i siguran sam da će u skladu sa tom procedurom one podatke koje je moguće dati bilo kome građaninu ili građanki Srbije da ćete te podatke u skladu sa procedurom i dobiti - rekao je ministar Branko Ružić.

 

Nejasno je zbog čega je ministar govorio o proceduri, a ne o poštovanju Zakona? Po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja Grad je obavezan da u roku od 15 dana dostvi tražene informacije od javnog značaja. Dakle, dostavljanje informacija nije pitanje procedure. Da li je ministar, možda, mislio na proceduru koju je uveo gradonačelnik Slobodan Gvozdenović da Kolubarske.rs i još poneki neće dobijati informacije o trošenju budžetskih para?

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 3 sati 8 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 3 sati 20 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 4 sati 41 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...