Branko Ružić i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Branko Ružić i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
31.05.2019, 13:24

UNS: Valjevski čelnici da ne diskriminišu novinare

č: | fb:

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što su čelnici Grada Valjeva diskriminisali novinare i odlučili da o poseti ministara Branka Ružića i Slavice Đukić Dejanović obaveste samo neke medije, čime su prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima.

 

Prema UNS-ovim saznanjima, valjevska vlast na praćenje jučerašnje i današnje posete ministara, osim izveštača televizija i lokalnog lista "Napred", nije pozvala valjevske dopisnike i novinare valjevskih portala, iako su ranije bili pozivani na ovakve događaje.

 

Prema informacijama UNS-a, na događaje nisu pozvani dopisnici "Blica", "Večernjih novosti", "Kurira", "Informera", "Politike", Radija Slobodna Evropa, N1, kao i novinari portala "Valjevska posla", "Kolubarske.rs", "Vamedia" i "Patak onlajn".

 

UNS-u u gradu Valjevu niko nije mogao da govori zašto pojedine novinare ne pozivaju, jer je, kako su rekli, u toku Skupština grada kojoj prisustvuju svi čelnici, ali i drugi zaposleni u gradskim organima.

 

UNS ističe da se selektivnim pozivanjem novinara krši Zakon o javnom informisanju i medijima po kojem je zabranjena "neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu".

 

UNS poziva lokalne vlasti u Valjevu, ali i druge nosioce javne vlasti da se ne služe ovakvom praksom i da poštuju Zakon u kojem se navodi i da se "sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja".

 

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 20 sati 39 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...