Registracija Prijava preko FB
Slavica Đukić Dejanović (foto: Đorđe Đoković)
Slavica Đukić Dejanović (foto: Đorđe Đoković)
01.06.2019, 07:07

Đukić Dejanović: Valjevo gubi stanovništvo, to moramo zaustaviti

č: | fb:

U Valjevu se na 1000 stanovnika rodi osam beba, a umre 16-oro ljudi, i to je loš parametar, a migracioni saldo, doseljenih i iseljneih iz Valjeva, je negativan i to minus 240, što je takođe upozoravajući podatak.

 

Ove upozoravajuće podatke saopštila je juče ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, koja je razgovarala sa rukovodstvom Grada, Doma zdravlja i Opšte bolnice. Ona je obišla Savetovališta za zaštitu reproduktivnog zdravlja mladih u Domu zdravlja Valjevo i Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici.

 

Kabinet za demografiju i populacionu politiku, u okviru javnog poziva i sufinansiranja mera populacione politke 2018. i 2019. godine, dodelio je 14 miliona dinara za adaptaciju dela Doma zdravlja Valjevo, i to za otvaranje Savetovališta za zaštitu reproduktivnog zdravlja mladih, i za nabavku inkubatora za Centar za vantelesnu oplodnju. 

Slavca Đukić Dejanović u Domu zdravlja

Slavca Đukić Dejanović u Domu zdravlja (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ministarka je rekla da su rezultati saradnje Kabineta za populacionu politiku i dmeografiju i grada Valjeva "više nego solidni".

 

- Sa preko 14 miliona dinara, uz novac koji je izdvojio i grad Valjevo, opredelili smo se da savetodavni rad na planu reproduktivnog zdravlja, sa jedne strane, bude prioritet, a sa druge strane da pomognemo izvanredan Centar za vantelesnu oplodnju pri Opštoj bolnici, koji beleži sjajan rezultat, a to je 360 rođenih beba. Inkubator koji smo obezbedili sigurno će unaprediti rad Centra. Deo zajedničkih sredstava smo usmerili i na zapošljavanje mama i to onih čije porodice i deca žive na periferiji i selu. Dakle, nije samo odnos ka investicijama u medicinski segment, Dom zdravlja i Bolnicu, dominantan i prioritetan, nego i drugi segmenti poput zapošljavanja roditelja koji će sigurno biti motivisani da razmišljaju na jedan moderniji način o tome kako planirati porodicu ako su majke zaposlene. Pored toga što smo planirali da ovu saradnju produžimo i produbimo na nivou primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, dogovorili smo se da savetodavni oblici rada, negovanje sportskih aktivnosti i nezanemarivanje seoskih područja i porodica bude naš budući zajednički zadatak – rekla je Đukić Dejanović.

 

Ona je naglasila da se "ne smemo predati, niti samo konstatovati da je to realnost koja nije dobra, nego se mora raditi na tome da se promeni odnos rođenih i umrlih, kao i broj onih koji se iseljavaju u odnosu na one koji se doseljavanju.

 

 - A to ćemo promeniti tako što ćemo stvarati bolje uslove za život. Moramo, pored dosadašnjih aktivnosti, uključiti i privredne subjekte, raditi na usklađivanju rada i roditeljstva, na snižavanju psihološke cene roditeljstva, moramo ići na servisne aktivnosti koje su važne za zaposlene roditelje. Ne možemo dati podršku samo tako što ćemo izdvojiti sredstva – poručila je ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

 

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović se zahvalio na pomoći koju je Ministarstvo na čijem je čelu Slavica Đukić Dejanović pružilo Valjevu.

Aktuelno

Podrška za Aleksandra na Gradskom trgu (foto: Đorđe Đoković)
Na Gradskom trgu u Valjevu 18.10.2019

Podrška za hrabrog Aleksandra Obradovića

Ovo nije miting, niti je protest, ovde se ne prebrojavamo, ovde su hrabri ljudi koji su došli da pruže podršku i da iskažu poštovanje hrabrom radniku "Krušika" Aleksandru Obradoviću, rečeno je na...  · 8 komentara

Lokalizovan požar u Novoj Srbijanki (foto: Kolubarske.rs)
Istraga će pokazati po čijem nalogu su sečene instalacije 18.10.2019

Požar nakon prodaje "Nove Srbijanke"

Od jutros "plamena više nema na objektima Nove Srbijanke tako da je požar u završnoj fazi likvidacije". Istraga će pokazati po čijem nalogu su sečene instalacije u preduzeću koje je pre tri dana...