Narodni muzej Valjevo (ilistracija) (foto: Đorđe Đoković)
Narodni muzej Valjevo (ilistracija) (foto: Đorđe Đoković)
04.06.2019, 06:45

Muzej gubitaš, "uspeh direktorke kupovina vozila"

č: | fb:

Narodni muzej Valjevo, koji je godinama uspešno poslovao, prošlu godinu je završio sa minusom od skoro 1,7 miliona dinara, dok je 2017. godina okončana sa plusom od oko pet miliona dinara.

 

U Izveštaju o radu Narodnog muzeja za 2018. godinu, koji su usvojili odbornici Skupštine grada na sednici u petak, navedeno je da je prihod Muzeja u prošloj godini iznosio blizu 38 miliona dinara, dok su rashodi dostigli cifru od skoro 39,7 miliona dinara.

 

I pored evidentnog gubitka, član Gradskog veća, zadužen za kulturu, Dejan Bogojević je na sednici Skupštine grada izjavio da se "ne radi ni o kakvom deficitu", uz trvdnju da je "Muzej dobro poslovao".

 

- Nije tačno da je prethodni direktor Vladimir Krivošejev napravio neki ogroman uspeh, a sadašnja direktorka Jelena Nikolić došla pa sve to upropastila. To apsolutno nije tačno. Ako ne pratite programe Muzeja i ako ne idete na izložbe koje organizuje Muzej, ako ne pratite sve one edukativne stvari koje nisu postojale za vreme bivšeg direktora, onda je to vaš problem. Muzej je unapredio rad dolaskom nove direktorke – rekao je Bogojević.

 

Međutim on nije naveo šta je to unapređeno u radu Muzeja u prošloj u odnosu na prethodne godine. Sudeći prema Izveštaju nastavljene su sve aktivnosti iz prethodnog perioda, uključujući muzičke i filmske večeri, promocije, predavanja, tribine, radionice... Jedina novina je, kako je naglasio Bogojević, "matematička radionica".

 

Sudeći prema izveštaju o radu Narodnog muzeja za 2018. godinu, većina troškova u prošloj godini je veća u odnsu na 2017. godinu.

 

Najviše novca 18,4 miliona dinara je potrošeno na plate i naknade, dok je u 2017. godini trošak za plate i nakande iznosio 14,7 miliona dinara. Na usluge po ugovoru u prošloj godini je potrošeno 2,4 miliona dinara, dok su usluge po ugovoru 2017. koštale dva miliona dinara.

 

Troškovi putovanja su skoro duplirani, u 2017. godine iznosili su oko 173.000 dinara, dok su prošle godine bili oko 330.000 dinara. Za upotrebu sopstvenog vozila prošle godine je plaćeno oko 61.000 dinara, dok je 2017. godine naknada za upotrebu sopstvenog vozila iznosila oko 45.000 dinara.

 

Kako je obrazloženo, upravo visoki troškovi za upotrebu sopstvenog vozila, ali i zbog potreba Muzeja, u decembru prošle godine kupljen je automobil i time je, kako je navedeno u Izveštaju "rešen dugogodišnji problem Muzeja".

 

Član Gradsko veća Dejan Bogojević je pohvalio direktorku Muzeja Jelenu Nikolić zbog odluke da kupi automobil.

 

- Direktorka Muzeja je uradila nešto što prethodni direktor nije uradio, a mogao je da uradi, to je kupovina vlastitog vozila. Zašto se to ranije nije uradilo, pa zato što su se verovatno vozili privatnim vozilima, pa naplaćivali troškove za upotrebu privatnih vozila – rekao je Bogojević.

 

Prošle godine je skoro duplo više novca potrošeno za materijal, a pod materijalom se podrazumeva kancelarijski materijal, stručna literatura, materijal za održavanje higijena, potrošni materijal. Na spisku je i "ostali materijal za posebne namene" za koji je lane potrošeno 287.000, dok je 2017. godine koštao 90.000 dinara.

 

Troškovi komunikacija: telefon, mobilni telefon i internet prošle godine su iznosili oko 170.000, dok su 2017. bili oko 166.000 dinara. Trošak za mobilni telefon je prošle godine bio za oko deset hiljada dinara manji u odnosu na 2017. godine, iznosio je oko 76.000 dinara.

 

Za reprezentaciju u 2017. godini potrošeno je oko 89.000, dok je prošle godine trošak za reprezentaciju iznosio 157.233 dinara.

 

U Izveštaju o poslovanju Narodnog muzeja za 2018. godinu je navedeno da je ostvaren prihod od oko 544.000 dinara od prodaje robe, dok je pre dve godine Muzej od prodaje robe zaradio oko milion dinara.

 

Član Gradskog veća Dejan Bogojević smatra da je taj prihod nebitan jer, kako je rekao, "Muzej nije neka trgovačka ustanova, da nešto prodaje i da se po tome meri uspeh, svejedno je da li je prodao pet ili 15 suvenira".

 

Bogojević je za skupštinskom govornicom kritikovao rad prethodnog direktora dr Vladimira Krivošejeva uz sumnju da je u nekim slučajevima prekršio zakon.

 

- Koliko stimulacija je potpisao gospodin Krivošejev i koliko je radio van zakona? Muzej recimo ima problema sa kafićem koji je unutar Muzeja zbog toga što je gospodin Krivošejev godinama taj prostor izdavao za 16.000 dinara mesečno, van poštovanja gradskih odluka, a to je cena za objekat u centru grada. To je na sudu i to je pokrenula sadašnja direktorka. Koliko je oštećen budžet grada znaćemo nakon završenog sudskog postupka - rekao je član Gradskog veća zadužen za kulturu.

 

Isplate za porodiljska bolovanja i bolovanja preko 30 dana u prošloj u odnosu na prethodnu godinu bile su značajno manje. Prema Izveštaju u prošloj je taj trošak iznosio preko 590.000, dok je prošle godine isplaćeno oko 51.000 dinara. Takođe, manje novca je potrošeno za ukupne stalne troškove, u 2018. oni su bili manji za oko 35.000 dinara.

 

Dejan Bogojević je direktorku Muzeja Jelenu Nikolić pohvalio i zbog još nečega: "Ono što sam ja primetio, po prvi put sada u Muzeju imate sve radnike da pričaju sa direktorom Muzeja".

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...