Bašte u Karađorđevoj ulici (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Bašte u Karađorđevoj ulici (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
07.06.2019, 07:27

Grad uvodi red za postavljanje bašti, kioska, montažnih objekata

č: | fb:

Grad Valjevo je doneo nova pravila za postavljanje manjih montažnih pokretnih objekata, letnjih i zimskih bašti, kioska, tezgi, pokretnog mobilijara i drugih montažnih objekata privremenog karaktera.

 

Za nepoštovanje pravila predviđene su kazne od 50.000, 75.000 100.000 dinara, za preduzetnike i preduzeće; dok je za odgovorno lice kazna između 10.000 i 20.000 dinara.

 

Skupština grada je, na sednici prošlog petka, usvojila Odluku o manjim montažnim objektima privremenog karaktera kojom se, kako je obrazloženo, "uvodi red u ovu oblast", tako da više nema postavljanja montažnih objekata na mestima za parkiranje i gde ometaju kretanje pešaka ili gde je ostavljen prolaz manji od metar širine.

 

Odlukom je precizirano da se manji montažni obejekati postavljaju na osnovu programa koji donosi Gradsko veće na period od pet godina.

 

Bašte ugostiteljskih objekata: otvorena i zatvorena

 

Bašta se postavlja u pravcu ugostiteljskog prostora, a najviše u pravcu objekta u kom se ugostiteljski prostor nalazi, precizirano je u Odluci.

 

Bašte koje se postavljaju na trotoaru mogu biti uz objekat ili naspram njega, ne može i jedno i drugo, kako bi pešacima bilo omogućeno da prolaze pored, a ne između stolova. Ovo pravilo ne važi za bašte u pešačkim zonama i na trgovima, gde rastojanje između dve bašte treba da bude najmanje dva metra, a njihovo ograđivanje je dozvoljeno transparentnom ogradom visine do 90 centimetara.

 

Prema Odluci, bašte se ne mogu postavljati na delu kolovoza uređenom za parkiranje, na "nišama" za parkiranje, na parking površini izvan ulice, na uređenim zelenim površinama, na stajalištu javnog gradskog prevoza, u pravcu kolskog i pešačkog ulaza u zgradu ili dvorište, na trotoaru gde je prolaz za pešake manje od dva metra...

 

Otvorena, letnja, bašta se može postavljati od 1. marta do 1. novembra, dok se zatvorena, zimska, bašta može postavljati od 1. oktobra do 1. maja, precizirano je u Odluci.

 

Utvrđena su pravila za kioske, tezge i pokretni mobilijar

 

Kiosci se mogu postavljati na trotoarima, na uređenim stazama, posebno određenim mestima na javnoj površini uz obezbeđenje slobodnog prostora za pešake širine najmanje dva metra i pola metra od ivice kolovoza, zatim na uređenim zelenim površinama uz pešačke staze.

Kiosci u Karađorđevoj ulici (ilustracija)

Kiosci u Karađorđevoj ulici (ilustracija) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Tezge i pokretni mobilijar se postavljaju tako da širina trotoara za kretanje pešaka bude minimalno 1,6 metara, ivica tezgi i pokretnog moblijara treba da bude udaljena od pešačkog prelaza najmanje dva metra, isto toliko i od autobusokog stajališta.

 

Rashladni uređaji za prodaju napitaka, industrijskog sladoleda i kremova, može da se postavi na javnoj površini pod uslovom da zauzima najviše dva metra kvadratna.

 

Odlukom o manjim montažnim objektima privremenog karaktera precizirani su i uslovi za postavljanje objekata za kulturna i sportska dešavanja, zabavu, montažne bine, tribine, nadstrešnice i tende, zabavni, luna i zoo parkovi, cirkuske šatre, kapm prikolice.

 

Takođe, ovom Odlukom je definisano postavljanje balon hala sportske namene, nadstrešnica za sklanjanje ljudi u javnom prevozu i plovila na vodnom zemljištu.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 14 sati 36 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 21 sati 32 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara