Protest na Desankinom vencu (foto: Kolubarske.rs)
Protest na Desankinom vencu (foto: Kolubarske.rs)
09.06.2019, 07:16

"Ovom režimu kraj će doći vrlo brzo, a naše je da istrajemo"

č: | fb:

Protesti "1 od 5 miliona", koji traju već šest mseci na trgovima i ulicama, sinoć su održani istovremneo u preko 50 gradova u Srbiji, a među njima je i Valjevo.

 

Sve je počelo napadom na skupu u Kruševcu na Borka Stefanovića jednog od lidera SSP. Građani su na to nasilje odgovorili masovnim protestima u Beogradu pod nazivom "Stop krvavim košuljama". Protesti su se ubrzo proširili i na druge gradove u Srbiji, a naročito izazvani izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće izaći u susret zahtevima građana koji protestuju makar ih bilo i pet miliona na ulicama. Protesti su tada dobili novo ime "1 od 5 miliona",

 

Na Desankinom vencu sinoć su govorili predsednik podmlatka Srpskog pokreta Dveri Stefan Aksović i Vladimir Radosavljević iz sindikata Sloga. 

Stefan Aksović

Stefan Aksović (Foto: Kolubarske.rs)

Stefan Aksović je rekao da su ovim protestima građani pokazali šta misle o režimu Aleksandra Vučića, naglašavajući da je mnogo razloga sbog kojih građani protestvuju i da ih je teško sabrati u jedan.

 

- Posle šest meseci i dalje smo tu i dalje istrajni i uporni. Svi smo na jednoj zajedničkoj misiji da i Valjevu vratimo ponos koji je poslednjih decenija izgubilo. Nije ova vlast izmislila sve ovo loše i negativno što se radi i što nam se dešava. Radili su to i oni pre ove vlasti, i oni su nas lagali i krali, ali mislim da niko nije uspeo da akumulira ovoliko nezadovoljstva, niko nije uspeo da izazove ovoliko mržnje i netrpeljivosti, i niko nije uspeo u narodu da napravi ovakvu podelu kao što je to uspela ova vlast. Ako bismo u jednoj činjenici tražili razlog zbog kojih protestujemo, ja mislim da je to jedna neviđena bahatost aktuelnog režima - rekao je Aksović.

 

Dodao je da zna da je po toj bahatosti prepoznatljiva i lokalna vlasti u Valjevu na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem. Aksović je poručio da dolaze poslednji dani aktuelne vlasti i da broji mesece do okončanja svoje vladavine.

 

- Onda ćemo napraviti jednu veliku čistku i svima im trajno reći zbogom. Mnogi nam govore da treba strpljenja i vremena jer i borba protiv Slobodana Miloševića je trajala godinama, tako da ni ovi protesti ne mogu uroditi plodom nakon nekoliko meseci. Ali, podsetiću vas mi večeras obeležavamo šest meseci samo od početka ovih poslednjih protesta, ali protesti protiv ovog režima traju još od 2013. godine. Ovo je samo kulminacija. Valjevo je jedan od retkih gradova koji je istrajao u protestima, u nekim gradovima je bilo i pauze, ali smo se večeras širom Srbije ponovo okupili i to je važna poruka, da smo i dalje tu i da imamo snage da nastavimo. To je ono čega se ova vlast plaši, jer se Srbija nakon ovih protesta probudila - rekao je Arsović.

 

Vladimir Radosavljević

Vladimir Radosavljević (Foto: Kolubarske.rs)

Srbija je zemlja malih plata, a velikih obećanja, vlast govori o zlatnom dobu, a građani niti vide niti osećaju to zlatno doba, rekao je sinoć na Desankinom vencu Vladimir Radosavljević iz sindikata Sloga.

 

- Ako hoćete da vidite kako živi i radi Vučićeva Srbija dovoljno je doći u Valjevo. Ako dozvolimo ovoj bandi da ostane na vlasti živećemo u okupiranim i siromašnim gradovima. Mi smo se pre šest meseci podigli na otpor i izneli smo jedinstven stav da ovo više nećemo trpeti. I kada se pitamo zašto protestvujemo već pola godine, da li naše šetnje daju reuzultate, setite se samo kako je bilo pre šest meseci. Protesti su ozbiljno uzdrmali režim Aleksandra Vučića. On nije uspeo da raspiše svoje vanredne parlamentarne izbore, nije uspeo da dovrši mnoge stvari koje je planirao, a kao kruna stigao je izveštaj Evropske komisije u kome je potvrđeno da je tačno sve ono što smo mi kroz proteste govorili, i potvrđeno je da smo u pravu. Naravno Ana Brnabić je, u stilu ove vlasi, to okarakterisla kao laž, ali ona verovatno danas negde izjavljuje da su fudbaleri Srbije u petak pobedili Ukrajinu 5:0. Njihove izjave nemaju veze sa realnošću - rekao je Radosavljević.

 

On je naglasio da protesti koji već šest meseci traju u 50 gradova, šalju Vučiču jasnu poruku, a to je da ga narod ne podržava i da njemu veruje tek 20 posto stanovništva.

 

- Problem je to što je među 80 posto građana Srbije onih kojima je "muka" od politike, i onih koji su zavađeni i zaplašeni. Verujte da je Vučić mnogo uzdrmaniji nego što izgleda, a ovaj izveštaj Evropske komisije ga je uverio da je jedna istina izašla u svet. Mi smo ovim protestima, pokazali Evropi i svetu da smo nezadovoljni, da nije istina da su na neki način okupirani samo žitelji na Kosovu, već i u Valjevu i svakom drugom gradu Srbije. Mi smo pod diktatom lokalnih moćnika i šerifa koji misle da  mogu da rade šta hoće. I onda dođe taj sveznajući opsenar Vučić i kaže da smo mi lopovi, da nas predvode tajkuni i kriminalci. Pa Vučiću oko tebe su lopovi i kriminalci, tvoj saradnik je neki Jutka, ili onaj što je poslao ljude da pale kuću novinara... Tebe treba da bude sramota u kakvom si društvu, a mi smo ponosni na ove ljude sa kojima zajedno šetamo i šetaćemo sve dok tebe ne sklonimo. Ova tvoja bratija će se razbežati, i to se već dešava jer mnogi lokalni odbori pucaju. Ovom režimu kraj će doći vrlo brzo, a naše je da istrajemo i da ne gubimi nadu. Vučić će za nekoliko mesecu pasti i tada ćemo videti svu pogubnost i štetu koju je ovaj režim napravio - rekao je Vadimir Radosavljević.

 

Sedamnaesti građanski protesti "Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona", nisu završeni uobičajenom šetnjom centralnim gradskim ulicama. Šetnja je izostala zbog toga što se u isto vreme održavala sportska manifestacija "Valjevski polumaraton", na kojoj je učestovalo preko 500 rekreativaca koji su trčali gradskim ulicama.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 10 sati 36 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 7 sati 46 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 10 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara