Konferencija za novinare u Europromu (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare u Europromu (foto: Đorđe Đoković)
13.06.2019, 12:34

U Europromu 90 učenika i studenata obaviće praksu

č: | fb:

Za sedam meseci ove godine oko 90 srednjoškolaca i studenata obaviće praksu u kompaniji Europrom u okviru projekta "Naša trgovina za našu decu", koji je pre dve godine pokrenula valjevska trgovina. U početku partner je bila Ekonomska škola, danas su Poljoprivredna škola sa Domom učenika i Visoka poslovna škola strukovnih studija Valjevo (VIPOS), rečeno je na konferenciji za novinare

 

PR menadžer kompanije Europrom Bojana Perić podsetila je na prvo partnerstvo na projektu "Naša trgovina za našu decu", a započeto je sa Ekonomskom školom kada su učenici te škole obavili praksu u valjevskoj trgovini, a potom su najbolji dobili posao.

 

- Prošle godine 12 učenika je prihvatilo posao u našoj kompaniji, i oni su i danas deo porodice Europroma. Videvši to i čuvši tu decu odlučili smo da proširimo projekat "Naša trgovina za našu decu", tako da su se ove godine učenicima Ekonomske škole priključili i učenici Poljoprivredne škole, smera mesar. U ovoj školskoj godini ukupno je 80-oro dece, i to 60 iz Ekonomske i 20 iz Poljoprivredne škole, obavljalo praksu u našim objektima. Pre nekoliko dana nagradili smo 15 učenika - rekla je Bojana Perić.

 

Od nagrađenih učenika troje je već dobilo posao u ovom mesecu, a broj zaposlenih nije veći jer nije bilo više učenika završne godine smer trgovac u Ekonomskoj školi.

 

Bojana Perić

Bojana Perić (Foto: Đorđe Đoković)

Bojana Perić je skrenula pažnju na činjenicu da živimo u vremenu iskrivljenih vrednosti i da smo neretko svedoci kako mladi komentarišu da nema svrhe učiti, jer je očigledno da se posao dobija preko veze ili poznanstva. Dodaje da je takvo razmišljanje velika opasnost današnjice, otuda je Europrom pokrenuo projekat "Naša trgovina za našu decu", kako bi pokazali mladima da je moguće da samo svojim zalaganjem, željom i radom zasluže i dobiju posao.

 

Od ove godine partner na projektu "Naša trgovina za našu decu" je i Visoka poslovna škola strukovnih studija Valjevo (VIPOS) sa kojiom Europrom takođe uspešno sarađuje već nekoliko godina. Bojana Perić je najavila da će i studenti VIPOS od 1. jula postati deo projekta.

 

- Desetak odabranih studenata pohađaće program obuke u Europromu koji će trajati šest meseci, i to neće biti obična praksa nego će biti plaćena praksa. Oni će sa nama potpisati ugovor o radu, dobiće status zaposlenog sa platom i svim pravima iz radnog odnosa, a nakon šest meseci najbolji među njima dobiće priliku da ostanu u porodici Europroma - rekla je Bojana Perić.

 

Istakla je da su na ovom projektu zajedno privreda i obrazovanje uz poruku da ovakvih partnerstava i projekata treba da ima više ne samo u Valjevu nego i u Srbiji. 

 

Mlađen Vićentić

Mlađen Vićentić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Direktor VIPOS-a Mlađen Vićentić je, uz podsećanje da škola ima višegodišnju dobru saradnju sa Europromom, kaže da je projeket "Naša trgovina za našu decu" novina i da je od "neprocenljivog značja i za studente i za školu".

 

- Imati mogućnost da obavite praksu i da praksa bude plaćena, a da nakon toga dobijete i posao, ja ne znam da li postoji kompanija, ne samo u Valjevu nego i šire, koja tako nešto nudi. Za studente je ovo odlična priča, nudi im se mogućnost da prošire znanja koja su stekli tokom školovanja, ali i mogućnost da steknu nova praktična i primenjiva znanja, i pri svemu tome da dobiju posao. To je, u uslovima u koijima živimo, sigurno privilegija. U ovu priču, u ovoj godini, uključili smo studente završne treće godine, ali smo ubrzo uvideli da ima zainteresovane dece iz druge godine, tako da ćemo njih uključiti sledeće godine. Zahvalio bih se Europromu i gospodinu Tadiću na ovakvom gestu i projektu. To je potvrda da ne mora posao da se dobije samo po osnovu nekih političkih preporuka, nego može i na osnovu uspeha i rada, koji su đaci i studenti pokazali tokom školovanja i kasnije tokom prakse. Takođe, ovo je odličan primer dualnog obrazovanja, i ja bih pozvao i druge kompanije iz Valjeva da slede primer Europroma - rekao je Mlađen Vićentić.

Dragan Timotić

Dragan Timotić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Direktor Ekonomske škole Dragan Timotić kaže da je za školu, a naročito za učenike, od velikog značaja to što je 60 učenika škole već obavilo praksu u objektima Europroma, koji je, kako je rekao, "naš oslonac".

 

- Mi smo pioniri dualnog obrazovanja u Srbiji, i kad kažem pioniri pre svega mislim na to kako mi shvatamo dualno obrazovanje koje se mora završiti ponudom za zaposlenje, i to se ovde upravo dešava. Ja moram da kažem da je Europrom, ne samo što je omogućio praksu i posao, nego je vodio računa i o tome da je, na primer, učeniku koji živi u Prirčeviću omogućeno da praksu obavi u objektu u svom mestu, pa čak i da dobije posao u svom mestu. Zahvalni smo Europromu na tome što našoj deci pruža mogućnost da obave praksu, ali i da se zaposle. Ukoliko bi ovaj primer sledili i drugi privredni subjekti u Valjevu, onda bi naša dece ostajala u svom gradu, ne bi odlazila i ne bi imali probleme koji nastaju odlaskom mladih iz grada i zemlje - rekao je Dragan Timotić.

Milan Gajić

Milan Gajić (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Poljoprivredne škole sa Domom učenika Milan Gajić kaže da škola ima višedecenijsku uspešnu saradnju sa Europromom i to ne samo u oblasti obrazovanja, ali je osposobljavanje učenika kroz praktičnu nastavu u objektima Europroma od izuzetnog značaja i za školu i za učenike.

 

- Ove godine u projekat "Naša trgovina za našu decu" uključeni su učenici zanimanja mesar. Predstavnici Europroma su bili na zajedničkom sastanku sa učenicima i roditeljima naše škole, i govorili o tome šta će kompanija ponuditi đacima u toku školovanja, ali i po završetku škole. Ove godine komapnija je jednom našem učeniku, nakon obavljene prakse, ponudila posao. Bitno je istaći da Europrom vodi računa o bezbednosti zdravlja na radu i što je još bitmije sam koncept dualnog obrazovanja podrazumeva, pored ostalog, da učenici vežbaju u uslovima da stiču znanje, umeće, veštine u radnom ambijentu koji je najpribližniji onome u kome će biti kada se zaposle. Zaposleni u Europromu su odlični mentori našim učenicima – rekao je Milan Gajić uz zahvalnost Europromu na saradnji i prilici da se učenici Poljoprivredne škole zaposle u ovoj valjevskoj trgovini.

 

PR menadžer kompanije Europrom Bojana Perić najavila je da će Europrom i sledeće godine nastaviti sa projektom "Naša trgovina zanašu decu".

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 13 sati 57 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 20 sati 54 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara