Sedište Školske uprave Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Sedište Školske uprave Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
14.06.2019, 06:25

Više mesta u srednjim školama nego što ima osmaka

č: | fb:

Sledeće nedelje osmaci polažu prijemni ispit za upis u srednje škole. U Kolubarskom okrugu u ovoj školskoj godini osmi razred je završio 1571 učenik, dok u srednjim školama ima 1670 slobodnih mesta.

 

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u Školskoj upravi Valjevo, završni ispiti za svršene osnovce biće održani 17, 18. i 19. juna.  Prvo će polagati test iz srpskog jezika, sutradan je test iz matematike, dok će 19. juna mali maturanti polagati kombinovani test, koji sadrži pitanja i zadatke iz pet predmeta, a testovi se polažu od 9 do 11 časova.

 

Načelnica Školskeuprave Valjevo dr Zorica Jocić kaže da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izdalo stručno uputstvo po kom učenici ne mogu napustiti završni ispit prvih 45 i poslednjih 15 minuta.

 

Testove, kao i prethodnih godina, preuzimaju školske uprave u pratnji policije iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, i biće fizički čuvani tri dana u prostorijama Školske uprave dok ih ne preuzmu direktori škola. Oni će svakog dana dolaziti u 6 časova ujutro i preuzimati testove, koje će nakon toga, u pratnji policije, transportovati do škola.

 

- Učenici su dužni da u školu dođu najkasnije do 8.15 časova, a završni ispit počinje u 9 časova i do tog vremena učenici mogu postaviti pitanja. Đačke knjižice su obavezne. Na testu iz srpskog jezika dozvoljeno je da učenik ima grafitnu olovku, hemijsku olovku plave boje i gumicu. Pored ovog pribora za test iz matematike učenici moraju imati šestar, trougao i lenjir. Nikakva druga pomagala; mobilni telefoni, kalkulatori, beleške nisu dozvoljeni. Dežurni nastavnik može opomenuti učenika koji se ponaša nedisciplinovano, potom to može učiniti i komisija, a na kraju ukoliko učenik ne popravi svoje ponašanje može biti udaljen sa polaganja, a novu priliku imaće tek u avgustu - objasnila je dr Zorica Jocić. Ponovila je apel Ministarstva upućen roditeljima da deca pre dolaska na završni ispit obavezno doručkuju.

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

- Što se broja bodova tiče učenici iz srpskog i matematike mogu da osvoje najviše po 13, a iz kombinovanog testa 14 poena. Na svakom testu ima po 20 zadataka, a formula za izračunavanje je broj bodova, na primer 20 iz srpskog jezika i matematike puta 0,65, dok se iz kombinovanog testa broj bodova množi sa sedam. Učenici na završnom ispitu mogu da osvoje najviše 40 poena. Ukupan broj poena se računa tako što se prosečan uspeh šestog, sedmog i osmog razreda množi sa četiri tako da na opšti uspeh mogu imati najviše 60, što u zbiru iznosi maksimalnih 100 poena – objašnjava Jocić.

 

Zorica Jocić navodi da su pri Školskim upravama formirane okružne komisije za sprovođenje završnog ispita, predsednik te komisije je načelnik Školske uprave, a u školama su školske komisije, a predsednik je direktor škole, tu su još i komisija za šifrovanje i dešifrovanje, komisija za pregledanje testova i komisija za žalbe. Samo u tri osnovne škole nastavnici će biti dežurni na završnom ispitu u svojim školama dok ostali idu u druge škole na dežurstva po rasporedu.

 

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, dok će konačni rezultati biti poznati 27. juna, nakon čega sledi popunjavanje i predaja liste želja.

 

- Lista želja sadrži 20 opredeljenja ili profila. Važno je da roditelji i učenici procene koje su to sposobnosti i interesovanja dece. Učenici se ne raspoređuju mehanički nego softverski po broju bodova i željama. Uvek preporučimo da prvo upišu ono što najviše žele, a potom da budu realni i upišu ono gde mogu da budu raspoređeni, jer ukoliko listu želja ne popune dobro, može se desiti da neko ko ima manje bodova bude raspoređen na neki obrazovni profil u srednju školu, a da neko ko ima više bodova ne bude raspoređen, jer to opredeljenje nije ni upisao – objašnjava Jocić.

 

Nakon objavljivanja rezultata, sledi prvi upisni krug 7. i 8. jula, dok je drugi upisni krug 11. jula.  

 

Zorica Jocić je naglasila da Školske uprave i direktor škola nemaju ovlašćenja da premeštaju učenike sa smera na smer niti u okviru iste, niti u okviru druge škole.

 

- Roditelji nemaju potrebu da se obraćaju Školskoj upravi jer nemamo ta ovlaščenja. To retko radi i ministar prosvete, možda u nekim specifičnim slučajevima – naglasila je Zorica Jović.

 

Prijemni ispiti već su završeni za Muzičku školu i matematička odeljenja u Valjevskoj gimnaziji, kao i za informatiku i računarstvo. Ipak i ti učenici će morati da polažu završni ispit u svojim školama s obzirom na to da je polaganje završnog ispita uslov za upis u srednju školu.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 5 sati 10 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 12 sati 7 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 12 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara