Platani u Ulici Vuka Karadžića (foto: Đorđe Đoković)
Platani u Ulici Vuka Karadžića (foto: Đorđe Đoković)
27.06.2019, 07:05

Osam platana biće posečeno zbog parking mesta

č: | fb:

Zbog rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića biće posečeno osam od 58 platana koji su zasađeni pre skoro 35 godina i koji su među retkim stablima u centru grada koja su odolevala i vremenu i seči.

 

Kako nam je rečeno u Gradskoj upravi, platani će biti posečeni zbog "novoprojektovanog rešenja saobraćaja u toj ulici". Praktično biće žrtvovani zbog parking mesta, čime će biti uništen ambijent te ulice i jedan od najlepših drvoreda u gradu.

Platani u Ulici Vuka Karadžića

Platani u Ulici Vuka Karadžića (Foto: Đorđe Đoković)

 

- Prema projektu rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića planirano je sređivanje saobraćajnice i trotoara, i izgradnja biciklističke staze. Takođe, biće izgrađena i parking mesta zbog kojih će morati da budu uklonjeni platani, tačnije sedam stabala, dok će jedan platan biti posečen zbog toga što se nakrivio, a njegov koren "podigao" trotoar - objašnjava sagovornik Kolubarskih.rs iz Gradske uprave.

 

Dodaje da u Ulici Vuka Karadžića ima ukupno 64 stabla, najviše je platana, i nekoliko drugih vrsta drveća koje je posađeno ispred Valjevske gimnazije, i naglašava da sečom osam stabala neće biti naneta nikakva šteta, a neće biti "uništen ni drvored ni ambijent" Ulice Vuka Karadžića.

 

"Ova deca neće dati ovo drveće"

 

Pre dve večeri platani u Ulici Vuka Karadžića "ukrašeni" su porukama, koje su napisali najlmađi sugrađani: "Nemojte me seći", "nemojte me seći i ja sam živo biće", "nemojte me seći ja pravim kiseonik".

 

Poruka valjevskih mališana

Poruka valjevskih mališana (Foto: Đorđe Đoković)

Poruka valjevskih mališana

Poruka valjevskih mališana (Foto: Đorđe Đoković)

Ovaj, kako je nazvan, "dečji performans" su napravili žitelji tog dela grada nakon nezvaničnih saznanja da će u okviru rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića biti posečeni višedecenijski platani.

 

Deca su na ovaj način "čikama objasnili za šta služi drveće" i zajedno sa svojim roditeljima, ovim činom nadležnima u Gradu poslali poruku da "seča platana ne dolazi u obzir".

 

"Svaki ćošak novo drvo"

 

Inženjer hortikulture Miodrag Kića Lalović, višedecenijski prvi čovek gradskog zelenila a danas u penziji, kaže da su platani u Ulici Vuka Karadžića zasađeni 1986. godine. Tadašnje rukovodstvo na čelu sa Dušanom Mihajlovićem je odlučilo da ozeleni gradske kvartove i ulice, i to tako što će svaka ulica imati svoj drvored, odnosno određenu vrstu drveta.

 

- Tako smo odlučili da u Ulici Vuka Karadžića zasadimo platane i to celom dužinom od Železničke ulice do mosta na Kolubari. U Sinđelićevoj smo takođe zasadili, u jednom delu, platane a u drugom javor, kao i u Hajduk Veljkovoj ulici. U Pop Lukinoj je zasađen jasen, a u Žikicinoj današnjoj Ulici Vlade Danilovića jorgovan, i Valjevci su je jedno vreme zvali "ulica jorgovana". Danas su u toj ulci ostala samo tri-četiri jorgovana. U okviru programa "svaki ćošak novo drvo", u Karađorđevoj ulici zasadili smo lipu od Višeg su­da do Narcisa, pa likvidambar do Sinđelićeve, u nastavku do Hajduk Veljkove me­dveđa leska, pa beli jasen do Nušićeve, a javor je krasio Karađorđevu ulicu do naselja Kolubare 2  – priseća se Lalović.

Poruka valjevskih mališana

Poruka valjevskih mališana (Foto: Đorđe Đoković)

Potom je došlo vreme rekonstrukcije Karađorđeve i još nekih ulica u centru grada, a sa rekonstrukcijom i seča drveća. Zbog parkinga ili "niša" posečeno je i višedecenijsko drveće u Karađorđevoj ulici, naročito na potezu od Višeg suda do Jadra.

 

Govoreći o platanima u Ulici Vuka Karadžića Miodrag Kića Lalović kaže da je protivnik seče zdravog drveća i naglašava da treba sačuvati svako stablo. Čak i ukoliko je koren "podigao" trotoar to se može rešiti ne sečom, nego postavljanjem klupe za sedenje oko drveta. Lalović navodi da platani rastu metar do metar i po godišnje, i da mogu da dožive i do 300 godina. Naglašava da je važno redovno orezivanje i to ne samo grana nego i vrhova drveta.

 

Nekad i sad

 

Pre 33 godine, u vreme kada su sađeni platani u Ulici Vuka Karadžića, pored masovnog ozelenjavanja grada, uređivane su javne površine; dobili smo nove trgove i spomenike koji su Valjevu dali obeležje uređenog grada na koji smo dugo bili ponosni.

 

Jedan interesantan detalj iz tog vremena govori o zajedništvu i posvećenosti čelnih ljudi Valjeva da urede sredinu za tadašnje i buduće generacije i to uz poštovanje struke.

 

Kada je vajar Mile Jevtić poklonio gradu je­dnu skulpturu "Dva veka Vuka", po­st­av­lje­nu na uglu ulica na Petom puku, Miodrag Kića Lalović je oko sk­ul­pture postavio izlivene betonske ko­c­ke za sedenje i na jednoj od njih je up­is­ano: "Naredio Dule, platio Đule, ured­i­li Lola i Kića".

(Dule – Dušan Mihajlović, predsednik Valjeva; Đule – Slobodan Đukić, sekretar SIZ-ova materijalne proizvodnje; Lola- Nebojša Anić, pejzažni arhitekta; Kića – Miodrag Kića Lalović, inženjer hortikulture, prim.aut).

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 9 sati 55 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 9 sati 56 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 4 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara