Aleksandar Ranković (foto: Đorđe Đoković)
Aleksandar Ranković (foto: Đorđe Đoković)
03.07.2019, 06:57

Ko je Džon Milton, a ko je Edgar Alan Po?

č: | fb:

Politički legitimitet troje odbornika opozicije i zloupotreba volje građana nisu bili na dnevnom redu Skupštine grada Valjeva prošlog petka. Ali su bili na dnevnom redu odbornika SNS Aleksandra Rankovića koji je o tome govorio pet minuta, zloupotrebljavajući govornicu, i to uz dozvolu predsednika Skupštine grada Milorada Ilića.

  

Ranković je osporio odbornicima opozicije da imaju moralno pravo i politički legitimitet da učestvuju u radu Skupštine grada, s obzirom na to da su u loklani parlament ušli kao predstavnici "Dosta je bilo – Saša Radulović", a taj Pokret su u međuvremenu napustili.

 

Ovakvu reakciju izazvao je nezavisni odbornik Ljubomir Radović, koji je diskusiju o trošenju budžeta u prošloj godini završio pozivom gradonačelniku Valjeva Slobodanu Gvozdenoviću da građanima podnese izveštaj o svom radu, smatrajući da su Izveštaj o izvršenju budžeta za 2018. godinu i izveštaj državnog revizora, koji su bili na dnevnom redu, "prava prilika da gradonačelnik obrazloži svoje rezultate u prošloj godini".

 

Aleksandar Ranković je "pokušao da biranim rečima bude direktan, a ne previše ličan", te je upitao nezavisnog odbornika Radovića "ko je on da traži da mu gradonačelnik podnosi izveštaj"?

 

- Ovo je predstavničko telo, kada kažete da postavljate pitanja, morate da kažete koga predstavljate. Mogu po 101. jubilarni put da osporim moralno pravo pojedinih odbornika da nas ovde uče politici. Imam utisak kada slušam ovakav nastup, kao da je dotični doktorirao na Fakultetu političkih nauka, kao da smo mi ovde pačići pa se sad nama drže lekcije. Izađe se imenom i prezimenom ispred nekog udruženja, probije se cenzus, dobije se politički legitimeitet i onda se ima pravo ovde govoriti i postavljati pitanja. Ovde nema ja, ova opozicija koja je danas u parlamentu, ovo što je ostalo od opozicije, svi su zloupotrebili volju građana. Dakle, građani su glasali za "Dosta je bilo". Nikog od ovih ljudi nisu poznavali, garantujem da su svi bili ispod radara političkog i javnog života. Kada slušam pojedine odbornike, setim se austrijskog filozofa zvao se Oto Vajninger, taj je bio i bilog, teolog, muzikolog, toliko je znanja posedovao i kada slušam ovog odbornika imam utisak kao da je sve to stalo u jednog čoveka koji je, nemam ništa protiv bilo koje struke, ali on je diplomirani geograf predaje u jednoj seoskoj školi, i on sada ovde postavlja pitanja – rekao je Ranković.

 

Kada je u trećem minutu monolga van dnevnog reda, bio opomenut da se vrati "u temu", Ranković je odgovorio da se "ni drugi nisu držali teme završnog računa" i nastavio je da govori o kolegi Radoviću kome je poručio da "nema pravo da priča o završnom računu, jer je trebalo da se negde dokaže, bar da vodi neku trafiku".

 

Ranković smatra da "vladajućoj većini nema pravo ništa da zameri čovek koji u politici nije postojao do pre tri godine".

 

- Zloupotrebio je izbornu volju građana, i ne samo da je zloupotrebio nego je apsolutno došao ovde bez ikakvog kredibiliteta i on sada nama ovde priča priče i drži neke lekcije. Sada ću samo još jednu metaforu, mislim da će svima biti jasno. Pazite, Džon Milton je napisao čuveni ep "Izgubljeni raj", to je najprevođenije delo i jendo od najbolje napisanih dela na engleskom jeziku, ali neki Edgar Alan Po je za to rekao da je bezveze. Ali to je rekao Edgar Alan Po! Dakle kada nešto uradiš, imaš nešto iza sebe, e onda možeš da postavljaš pitanja. Ovde nama, koji smo u politici dugo, a da ne pominjem Milorada Ilića, teško da u nekoj lokalnoj samoupravi ima čoveka sa jačim političkim pedigreom, zanjem i iskustvom, i sada nama priča momak koji nema politički legitimitet, slagao je narod, ušao je u Skupštinu na konto jednog političkog programa, a onda je jednostavno ovde ostao po inerciji i drži ovde predavanje i traži da gradonačelnik podnese račune. Kome da podnese? Morate 2020. da izađete sa tom nekom vašom organizacijom, probjete cenzus, pa onda da tražite od gradonačelnika da podnese račun – poručio je Aleksandar Ranković nezavisnom odborniku Ljubomiru Radoviću, aktivisti Lokalnog fronta Va.

Aleksandar Ranković

Aleksandar Ranković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pored toga što je zloupotrebio skupštinsku govornicu govoreći van dnevnog reda i što je omalovažavao kolegu Radovića, Aleksandar Ranković je pokazao i selektivan pristup.

 

Odbornik liste "Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje" Aleksandar Ranković nikada nije pitao da li politički legitimet ima četvrti odbornik liste "Tim za Valjevo – DS – Socijaldemokratska stranka, Liberalno demokratska partija i Nova Stranka" i da li je taj odbornik LDP-a "izigrao" volju građana s obzirom na to da je bio na zajedničkoj listi sa demokratama, Socijaldemokratskom i Novom strankom, ali danas ne podržava politiku tih stranaka i njihovu odluku da bojkotuju rad parlamenta, nego podržava vladajuću koaliciju naprednjaka i socijalista.

 

Primera "izigrane volje građana" i "ulaska u Skupštinu na konto jednog političkog programa", ima u mnogim opštinama i gradovima u Srbiji, pa i u republičkom parlamentu. Da podsetim odbornika Rankovića samo na neke uz pitanje da li oni imaju politički legitimitet i pravo da postavljaju pitanja?

 

Dubravka Šarac, odbornik u Skupštini grada Pančeva, koja je zastupala Narodnu stranku Vuka Jeremića postala je član SNS. Ona je ranije iz DS prešla u Narodnu stranku.

 

Odbornik u Skupštini opštine Nova Varoš, Zoran Subotić napustio je Demokratsku stranku i kako je rekao ubuduće će nastaviti da "podržava politiku Aleksandra Vučića, politiku koja je jasno definisana".

 

Ili primer poslanika u Skupštini Srbije. Poslanik Nove Srbije Goran Pekarski napustio je tu stranku i pristupio je Srpskoj naprednoj stranci i poslaničkom klubu SNS u Skupštini Srbije. 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 46 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 5 sati 46 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 5 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 5 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...