Kolubara na Jadru (foto: Đorđe Đoković)
Kolubara na Jadru (foto: Đorđe Đoković)
11.08.2014, 15:24

Sanacija korita Kolubare počinje u septembru

č: | fb:

Za sanaciju korita Kolubare, koje je pretrpelo velika oštećenja u majskim poplavama, biće izdvojeno 115 miliona dinara, a radovi će otpočeti u septembru. Ovo je gradskom rukovodstvu danas saopštio direktor JP „Srbijavode“ Goran Puzović, nakon obilaska uništenog korita Kolubare u centru Valjeva.

U budžetu JP „Srbijavode“ za rekonstrukciju jednog dela rečnog korita planirano je 115 miliona dinara. Puzović očekuje da će program ovog javnog preduzeća, u okviru koga je i sanacija Kolubare, vrlo brzo usvojiti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tako da će u septembru nakon rebalansa budžeta, novac moći da se uloži u planirane radove korita Kolubare.

Radovi u delu korita kroz koji je postavljen cevovod JP "Kolubara", koji je nakon majskih poplava izmešten van forlanda, zavisi od odnosa sa preduzećem „Jedinstvo“ iz Užica koje je izvođač tih radova i kompanije „Dunav osiguranje“, kod koga je užička firma osigurala taj posao. Bez obzira na vreme izvođenja tih radova danas je dogovoreno da „Srbijavode“ u septembru otpočne sanaciju desne obale Kolubare, kod stadiona FK „Budućnost“, gde oštećeno korito ugrožava i regionalni put, zatim kod silosa, belog mosta kod Granda i posebno oštećenja na koritu Kolubare kod „Austroterma“ i sa obe strane kod mosta na obilaznici.

Prema procenama za sanaciju korita Kolubare potrebno je oko tri miliona evra jer je uništeno više od pola korita koje je regulisano u dužini od pet kilometara. U ovoj godini planirano je da bude saniran samo jedan deo rečnog korita za šta je obezbeđena trećina potrebnog novca, dok će preostali radovi biti finansirani kroz program JP „Srbijavode” za 2015. godinu i počeće na proleće sledeće godine.

Gradonačelnik sa predstavnicima

Gradonačelnik sa predstavnicima "Srbijavoda" (Foto: Đorđe Đoković)

Do sada su radnici „Erozije” sanirali oko 700 metara najkritičnijih mesta na koritu Kolubare. Ovim radovima, koje je sa pet miliona dinara finansiralo JP „Srbijavode”, obala nije vraćena u prvobitno stanje, nego je sanirana kako nove padavine ne bi napravile veću štetu.

Zamenik gradonačelnika Žerko Kovač kaže da je danas sa predstavnicima javnog preduzeća, osim o sanaciji korita Kolubare, bilo reči i o regulaciji Obnice i Jablanice.

-Posebno smo naglasili, a za to ćemo se zalagatri kod Vlade Srbije i mi i ’Srbijavode’, da se obezbedi nedostajući novac za završetak akumulacije Rovni koja je ključni vodoprivredni objekat u Srbiji. To su relativno mala sredstva u odnosu na do sada uložen novac, a završetkom brane bi kontrolisali nivo Kolubare. Takođe je važno da se što pre očiste pregrade na Jablanici koje su pune mulja i koje nisu čišćene više od deset godina. Stavljanjem brane u funkciju značajno bi se smanjila bujična moć Jablanice - kaže pomoćnik gradonačelnika Žarko Kovač.

Dogovoreno je da se sledeće godine očisti i brana na Gradcu koja nije čišćena skoro deset godina, a gde je nataložena velika količina mulja. Te radove treba da finansira grad Valjevo, s obzirom na to da je lokalna samouprava preuzela brigu o Gradcu.

Aktuelno

Tamara Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Nakon Tešnjarskih Herceg Novi… 16.08.2022

Sjajna Tamara Jokić preko celog sveta do Valjeva

"U Valjevu uvek imam tremu i određenu odgovornost. Kada uporedim sa svim skorašnjim nastupima kao što su Njujork, Lisabon, Beograd, Smederevo i tako dalje, u Valjevu uvek postoji dodatan osećaj...  · 7 komentara