Komunalna policija (foto: www.sup.rs)
Komunalna policija (foto: www.sup.rs)
09.07.2019, 11:18

Veća ovlašćenja za komunalnu miliciju

č: | fb:

Umesto komunalne policije od sada će komunalni red sa većim ovlašćenjima čuvati komunalna milicija, oldučili su poslanici Skupštine Srbije koji su usvojili Zakon o komunalnoj miliciji.

 

Pored toga što su ovim zakonom utvrđena veća ovlašećenja, biće omogućeno obrazovanje komunalne milicije i u opštinama, a ne samo u gradovima kako je dosad bio slučaj.

 

Komunalni milicajci moći će da proveravaju identitet svedoka kršenja propisa, da izdaju prekršajni nalog, podnose zahteve za pokretanje prekršajnog postupka i zaustavljaju vozila.

 

Zakonom je omogućeno komunalnoj miliciji snimanje video i audio, zatim korišćenje sredstava za vezivanje i palice i biber sprej, a koji mogu da koriste u odbrani ili radi sprečavanja bekstva. Komunalni milicajci posao će moći da obavljaju uniformisani, ali po nalogu načelnika to mogu da čine i u civilu.

 

Finansiranje komunalne milicije predviđeno je iz lokalnih budžeta.

 

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić je, ranije, tokom obrazlaganja zakona rekao da se navedenim zakonom ne urušava pravni poredak i da ovlašćenja i nadležnosti pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i komunalne milicije nisu ista.

 

Komunalna milicija će asistirati lokalnim javnim službama i preduzećima - građevinskoj inspekciji kada treba da zatvori neko bespravno gradilište ili na primer, ekološkom inspektoru, koji pokušava da spreči neko zagađenje. Kontrolisaće primenu zakona kojim se uređuje upotreba državnih simbola, osim u odnosu na državne organe, organe teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave.

 

Takođe, zakonom se uređuje i postupanje prema maloletnicima, tako da jedan broj komunalnih milicionara mora da položi ispit za postupanje sa maloletnicima. 

 

U naredne tri godine svaka lokalna samouprava koja ima komunalnu miliciju samostalno će odrediti izgled i boju uniforme koja treba da sadrži lokalne specifičnosti, a koja će se razlikovati od policijske uniforme.

 

Ministar Ružić je rekao i da je velika pažnja posvećena profesionalizaciji službe, jer se uvode stroži kriterijumi za zapošljavanje.

 

Ukida se dosadašnje ograničenje - jedan milicionar na 5.000 stanovnika.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 18 sati 21 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 15 sati 31 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara