Koncert na Tešnjarskim večerima (2017.) (foto: Đorđe Đoković)
Koncert na Tešnjarskim večerima (2017.) (foto: Đorđe Đoković)
11.07.2019, 13:08

"Zvezdu Tešnjarskih Maju Berović" Grad plaća dva miliona dinara

č: | fb:

Ovogodišnje 33. Tešnjarske večeri biće ubedljivo najskuplje u istoriji ovog festivala; u budžetu Grada za valjevski letnji festival planirano je deset miliona dinara, dok će iz ostalih izvora, tako je bar planirano, biti obezbeđeno 2,2 miliona dinara, što je ukupno 12,2 miliona dinara ili 103.000 evra, koliko bi trebalo da košta devet festivalskih dana, kako kažu organizatori, "šareni program za sve uzraste".

 

Organizatori, sa kojima smo nezvanično razgovarali s obzirom na to da predsednik Saveta 33. Tešnjarskih večeri Nemanja Rasulić, direktor valjevskog Centra za kulturu, nije odgovarao na naše brojne pozive, kažu da je 103.000 evra "realna cifra imajući na umu da će ove godine biti nekoliko vrhunskih koncerta, a najatraktivniji ili centrani biće koncert Maje Berović, jedne od trenutno najvećih pevačkih zvezda u Regionu".

 

Sagovornik Kolubarskih.rs pojašnjava, za one neupućene, da je Maja Berović bosanskohercegovačka i srpska pop i pop-folk pevačica, "koja je napunila beogradsku Arenu i pevala pred 20 hiljada ljudi, i koja je snimila duet sa Acom Lukasom".

 

Pored Maje Berović čiji koncert će grad Valjevo platiti dva miliona dinara, na ovogodišnjim Tešnjarskim večerima nastupaće Igor Starović i Divlji kesten, Piloti, Adil, Bilja Krstić i Bistrik orkestar, a svi oni zajedno koštaće tri miliona dinara. Pored toga, organizatori su najavili i "koncert iznenađenja" koji je, sudeći prema nezvaničnim izjavama, i za organizatore "iznenađenje".

 

Tradicionalno, kao i prošle godine, Centar za kulturu je "usluge izvođenja muzičkog programa tokom manifestacije Tešnjarskih večeri", nabavio u "pregovaračkom postupku bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda". Takav postupak je uobičajen i "dozvoljen kako bi oni koji plaćaju dobili ono što žele", kaže sagovornik Kolubarskih.rs.

 

Posao organizacije svih koncerata, osim koncerta "jedne od trenutno najvećih pevačkih zvezda u Regionu", dobila je, kao i prošle godine, Agencija "Bit" iz Valjeva, dok će Agencija "Margo in" iz Valjeva organizovati koncert Maje Berović, kao "jedina agencija na tržištu koja ima eksklizivno pravo zastupanja i pregovaranja za njene koncerte".

 

Kompletan program 33. Tešnjarskih večeri, koje se ove ove godine održavaju od 2. do 10. avgusta, još uvek nije obelodanjen. Sinoć je na Fejsbuk stranici Grada objavljen samo muzički program koji će biti na platou Centra za kulturu i na Letnjoj sceni na Kolubari od 21 sat. Danas je taj program objavljen i na zvaničnoj internet stranici Grada.

 

Skupo, skuplje, najskuplje, ali "realno Maja Berović"

 

Najskuplje Tešnjarske večeri, do ovogodišnjih, bile su prošlogodišnje koštale su osam miliona dinara, od čega je skoro 7,5 miliona dinara izdvojeno iz gradske kase ili iz novčanika svih građana Valjeva, dok je preostali iznos prikupljen od sponzora. 

 

Prošle godine su pevali Amadeus bend, Haris Džinović, Jelena Rozga i Jovan Maljoković sa Balkan salsa bendom i koštali su četiri miliona dinara.

  

Za sve ove godine trajanja Tešnjarskih večeri, za ovu manifestaciju je iz budžeta izdvajano od 2 do 2,5 miliona, dok su sponzori obezbeđivali od milion do 2,5 miliona dinara.

 

Tešnjarske večeri su bile "skupe" i 2015. godine, koštale su 4,3 miliona dinara, od čega je dva miliona dinara izdvojeno iz budžeta, dok su više od polovine novca obezbedili sponzori. Koncerte su održali Vang Gog, Tropiko bend, Milan Stanković i Saša Matić. Tada su oni koji su danas na vlasti, kritikovali gradsko rukovodstvo da je to "previse novca, čist populizam, hleba i igara, a narodu treba dati nešto više od hleba i igara".

  

Podsećanja radi, jubilarne 30. Tešnjarske večeri 2016. godine su koštale 3,5 miliona dinara, iz gradske kase je izdvojeno 2,5 miliona što je, kako je tada obrazloženo,"nešto više novca jer su jubilarne i sa više programa", dok su milion dinara obezbedili sponzori. Na jubilarnom letnjem festivalu nastupali su Piloti, Zorica Brunclik i Neda Ukraden.

  

Novo gradsko rukovodstvo, koalicija SNS i SPS, dolaskom na vlast u junu 2016. godine je odlučilo da "podigne nivo Tešnjarskih večeri", ali ne uvođenjem novih programa i sadržaja, nego izdvajanjem više novca iz budžeta za manje-više iste programe.

  

Tako su 2017. godine Tešnjarske večeri koštale 3,6 miliona dinara, iz budžeta su finansirane sa dva miliona, dok je ostatak obezbeđen od sponzora. Prošle godine valjevski letnji festival je bio duplo skuplji,koštao je 7.450.000 dinara, dok će ove godine biti najskuplji, sudeći po novcu koji je opredeljen u budžetu, 12,2 miliona dinara. Ali ove godine peva Maja Berović.

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati 46 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...