Plakat Tešnjarske večeri (foto: Dušan Arsenić)
Plakat Tešnjarske večeri (foto: Dušan Arsenić)
12.07.2019, 06:43

Direktor krije gde je potrošeno osam miliona dinara

č: | fb:

Uskoro će biti održane nove Tešnjarske večeri, a Kolubarske.rs još uvek nisu dobile odgovor, koji čekaju osam meseci, kome su sve i koliko plaćene usluge za prošlogodišnje Tešnjarske večeri, koje su koštale preko osam miliona dinara.

 

Pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Kolubarske.rs su 14. novembra 2018. godine uputile zahtev Centru za kulturu, da nam se dostavi ukupna cifra potrošenog novca za Tešnjarske večeri, i to koliko je potrošeno iz budžeta, a koliko je obezbeđeno od sponzora, kao i spisak sponzora.

 

Pored toga tražili smo sve račune, isplate i ugovore za realizaciju Tešnjarskih večeri, kao i sve isplate po drugim osnovama, a odnose se na valjevski letnji festival.

 

U odgovoru je navedeno da je za realizaciju Tešnjarskih večeri 2018. potrošeno 7.952,912,44 dinara, od toga je iz budžeta Valjeva obezbeđeno 7.454.674,44 dinara, dok je od donatora obezbeđeno 264.000, a od jedinog sponzora Valjevske pivare dobijeno je 300.000 dinara.

 

Kada se saberu iznosi iz budžeta, od donatora i sponzora, dobija se cifra od 8.018.674,44 dinara, a ne 7.952,912,44 dinara, što ukazuje na zaključak da račun nije jača strana organizatorima Tešnjarskih večeri i da tu ima nekih neslaganja.

 

Tadašnji direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić, osim što je pogrešio u sabiranju, odbio je da dostavi sve račune, isplate i ugovore koji se odnose na realizaciju Tešnjarskih večeri, smatrajući da je naš zahtev "neosnovan".

 

U odgovoru koji nam je dostavljen, umesto traženih informacija, direktor "nalazi da se radi o zloupotrebi prava na pristup informacijama od javnog značaja jer je zahtev nejasan i nerazumljiv, i odnosi se na neodređen broj informacija". Takođe, "smatra da su tražene informacije paušalno određene i neprecizne po vrsti i količini".

 

U žalbi koju smo uputili Povereniku za informacije od javnog značaja naveli smo da nismo zloupotrebili pravo na pristup informacijama od javnog značaja jer trošenje osam miliona dinara, od toga skoro 7,5 miliona novca građana Valjeva, jeste informacija od javnog značaja.

 

Naveli smo i da je naš zahtev vrlo jasan i precizan s obzirom na to da tražimo sve ugovore, sve račune i sve isplate vezane za Tešnjarske večeri, jer šta je preciznije od SVE. "Nije moguće da u zahtevu preciziramo "vrstu i količinu", kao što to traži direktor Centra za kulturu, jer nam nisu poznati ni vrsta, ni količina, i upravo da bismo saznali "vrstu" i "količinu" podneli smo zahtev Centru za kulturu", naveli smo u žalbi Povereniku.

 

Na na našu žalbu, Poverenik je odgovorio 21. maja 2019. godine donoseći rešenje da se poništava rešenje Centra za kulturu kojim je naš zahtev odbijen i da se predmet vraća na ponovni postupak.

 

"Poverenik nalazi da se u konretnom slučaju radi o razumnom traženju informacija o trošenju javnog novca za koji nesumnjivo postoji jak interes javnosti da iste zna", navodi se, pored ostalog, u rešenju Poverenika, koje je dostavljeno Centru za kulturu i novom direktoru ove ustanove Nemanji Rasuliću.

 

Centar za kulturu je ignorisao to rešenje Poverenika, te ni do danas nije odgovorio na naš zahtev.

 

Prema podacima sa portala javnih nabavki, valjevskoj Agenciji BIT za koncerte Amadeus benda, Harisa Džinovića, Jelene Rozge i Jovana Maljokovića, koji su nastupali na Tešnjarskim večerima, plaćeno je četiri miliona dinara, dok su bina, rasveta i ozvučenje, koštali milion dinara. 

 

To znači da su "ostali" programi, izložbe, pozorišnie predstave, koncert folklora, predavanja, umetničke radionice, filmskie projekcije, književne večeri, trka beba i maskenbal, koštali preko tri miliona dinara.

 

Prema nezvaničnim informacijama za te "ostale" programe potrošeno je duplo manje novca, dok je ostatak, navodno, "podeljen svakom prema ulozi i zasluzi". Upravo zbg takvih informacija i sumnji, tražili smo sve ugovore, isplate i račune, kako bismo saznali da li je preko milion dinara otišlo u nečije i čije džepove ili su "ostali" programi Tešnjarskih večeri zaista koštali preko tri miliona dinara. Naročito ako se ima u vidu da su prethodnih godina svi programi Tešnjarskih večeri, dakle i konceri i "ostali", koštali skoro duplo manje od 7,5 miliona dinara.

 

Kolubarske.rs neće odustati od namere da dobiju odgovor na zahtev jer to što direktori Centra za kulturu, i bivši i sadašnji, svesno krše Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a za to postoje i sankcije, učvršćuje sumnju da nisu čista posla u trošenju novca za prošlogodišnje Tešnjarske večeri.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 6 sati 58 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 9 sati 35 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara