Registracija Prijava preko FB
Škola u Donjoj Kamenici (foto: DjordjeDjokovic)
Škola u Donjoj Kamenici (foto: DjordjeDjokovic)
15.07.2019, 09:31

Ipak neće biti zatvoreno šest škola u selima valjevskog kraja

č: | fb:

Gradsko veće usvojilo je predlog Odluke o stavljanju van snage Odluke o mreži javnih osnovnin škola na teritoriji grada Valjeva.

 

Ukoliko odbornici Skupštine grada na sednici u petak usvoje ovu Odluku, šest izdvojenih odeljenja neće biti pripojeno matičnim školama, kao što je bilo predviđeno ranijom Odlukom koja je usvojena u martu, nego će nastaviti sa radom kao i do sada. Drugim rečima neće biti "zatvorene" škole u šest sela valjevskog kraja.

 

Kako je navedeno u obrazloženju Odluke, od pripajanja matičnim školama izdvojenih odeljenja, i to u Donjoj Kamenici, Tupancima, Klanici, Dupljaju, Zabrdici i Kotešici, se odustalo zbog toga što u "postojećim uslovima nije mogće organizovati bezbedan prevoz učenika mlađih razreda iz izdvojenih odeljenja do matičnih škola, dok je u pojedinim izdvojenim odeljenjima prevoz učenika moguć samo na određenim delovima puta".

 

U obrazloženju je navedeno i to da je, ubrzo nakon donošenja Odluke o mreži javnih osnovnin škola na teritoriji grada Valjeva, Gradskom veću upućeno nekoliko dopisa sa peticijom i molbama žitelja Klanice, Dupljaja i Donje Kamenice da se izdvojena odeljenja u njihovim mestima ne pripajaju matičnim školama.

 

Oni su kao jedan od glavnih razloga naveli to što ne postoji dobra saobraćajna veza sa matičnom školom, bezbednost njihove dece biće dovedena u pitanje, kao i to da će sedmogodišnji mališani jedan deo puta morati da pešače i da će im biti potrebno nekoliko časova da bi došli do matične škole.

 

Grad je, a na zahtev Minsitarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja kome su takođe upućeni dopisi protiv pripajanja izdvojenih odeljenja, poslao na teren prosvetnog inspektora i savetnika za javni prevoz putnika kako bi "ocenili navode sadržane u dopisima". U njihovim izveštajima su potvrđene primedbe roditelja, tako da je Grad odustao od svoje prvobitne odluke o pripajnju matičnim školama i pored toga što izdvojena odeljenja imaju mali broj učenika, što je bio jedan od razloga da se "zatvore" škole u šest valjevskih sela.

 

Podsećam, prema ranijoj Odluci, mrežu javnih osnovnih škola čini 15 javnih osnovnih škola, čija se delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja obavlja u sedištu i 30 izdvojenih odeljenja za obrazovanje učenika od prvog do četvrtog, odnosno osmog razreda. Novom odlukom biće 36 izdvojenih odeljenja.

 

Jedino će prestati sa radom Izdvojeno odeljenje Oglađenovac koje nema učenika niti će, prema podacima škole, biti dece za upis u prvi razred u narednih šest godina.

 

O "zatvaranju" jedne od najstarijih, ne samo u valjevskom kraju nego i u Srbiji, škole u Donjoj Kamenici pisale su Kolubarske.rs, prenoseći apel i molbu učiteljice i roditelja upućene gradskom rukovodstvu i Ministarstvu prosvete da ne "gase" školu sa tradicijom, koja ima dobre uslove za rad, čiji učenici postižu odlične rezultate, i to zbog mesečnog troška od 12.500 dinara koliko će Grad i Država uštedeti ako se na školu osnovanu 1829. godine stavi katanac.

Aktuelno

Pod lipom (foto: Kolubarske.rs)
Razgovori pod lipom Pre 12 sati 38 minuta

Bavljenje politikom radi lične koristi

Danas se politikom mnogi bave iz lične, a ne opšte koristi, smatraju učesnici "Razgovora pod lipom". U Srbiji se već decenijama vrtimo u krug pokušavajući da stvorimo uređeno društvo.  · 2 komentara

Kod Austroterma (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka 23.08.2019

Gradi se ulica Mirka Obradovića do obilaznice

Raspisana je javna nabavka za izgradnju nove Ulice Mirka Obradovića, deonica od fabrike "Austroterm" do obilaznice. Procenjena vrednost radova je 200 miliona dinara. U planu je i izgradnja kružnog...  · 2 komentara

Put od jezera do ski staze (foto: Kolubarske.rs)
Nakon 12 godina 22.08.2019

Asfaltiran put do ski staze Crni vrh

Nakon 12 godina od otvaranja ski staze Crni vrh na Divčibarama, asfaltiran je put koji vodi do ovog skijališta. Iz Gradske uprave najavljuju da će uskoro biti asfaltiran i parking.  · 5 komentara