Registracija Prijava preko FB
Škola u Donjoj Kamenici (foto: DjordjeDjokovic)
Škola u Donjoj Kamenici (foto: DjordjeDjokovic)
15.07.2019, 09:31

Ipak neće biti zatvoreno šest škola u selima valjevskog kraja

č: | fb:

Gradsko veće usvojilo je predlog Odluke o stavljanju van snage Odluke o mreži javnih osnovnin škola na teritoriji grada Valjeva.

 

Ukoliko odbornici Skupštine grada na sednici u petak usvoje ovu Odluku, šest izdvojenih odeljenja neće biti pripojeno matičnim školama, kao što je bilo predviđeno ranijom Odlukom koja je usvojena u martu, nego će nastaviti sa radom kao i do sada. Drugim rečima neće biti "zatvorene" škole u šest sela valjevskog kraja.

 

Kako je navedeno u obrazloženju Odluke, od pripajanja matičnim školama izdvojenih odeljenja, i to u Donjoj Kamenici, Tupancima, Klanici, Dupljaju, Zabrdici i Kotešici, se odustalo zbog toga što u "postojećim uslovima nije mogće organizovati bezbedan prevoz učenika mlađih razreda iz izdvojenih odeljenja do matičnih škola, dok je u pojedinim izdvojenim odeljenjima prevoz učenika moguć samo na određenim delovima puta".

 

U obrazloženju je navedeno i to da je, ubrzo nakon donošenja Odluke o mreži javnih osnovnin škola na teritoriji grada Valjeva, Gradskom veću upućeno nekoliko dopisa sa peticijom i molbama žitelja Klanice, Dupljaja i Donje Kamenice da se izdvojena odeljenja u njihovim mestima ne pripajaju matičnim školama.

 

Oni su kao jedan od glavnih razloga naveli to što ne postoji dobra saobraćajna veza sa matičnom školom, bezbednost njihove dece biće dovedena u pitanje, kao i to da će sedmogodišnji mališani jedan deo puta morati da pešače i da će im biti potrebno nekoliko časova da bi došli do matične škole.

 

Grad je, a na zahtev Minsitarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja kome su takođe upućeni dopisi protiv pripajanja izdvojenih odeljenja, poslao na teren prosvetnog inspektora i savetnika za javni prevoz putnika kako bi "ocenili navode sadržane u dopisima". U njihovim izveštajima su potvrđene primedbe roditelja, tako da je Grad odustao od svoje prvobitne odluke o pripajnju matičnim školama i pored toga što izdvojena odeljenja imaju mali broj učenika, što je bio jedan od razloga da se "zatvore" škole u šest valjevskih sela.

 

Podsećam, prema ranijoj Odluci, mrežu javnih osnovnih škola čini 15 javnih osnovnih škola, čija se delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja obavlja u sedištu i 30 izdvojenih odeljenja za obrazovanje učenika od prvog do četvrtog, odnosno osmog razreda. Novom odlukom biće 36 izdvojenih odeljenja.

 

Jedino će prestati sa radom Izdvojeno odeljenje Oglađenovac koje nema učenika niti će, prema podacima škole, biti dece za upis u prvi razred u narednih šest godina.

 

O "zatvaranju" jedne od najstarijih, ne samo u valjevskom kraju nego i u Srbiji, škole u Donjoj Kamenici pisale su Kolubarske.rs, prenoseći apel i molbu učiteljice i roditelja upućene gradskom rukovodstvu i Ministarstvu prosvete da ne "gase" školu sa tradicijom, koja ima dobre uslove za rad, čiji učenici postižu odlične rezultate, i to zbog mesečnog troška od 12.500 dinara koliko će Grad i Država uštedeti ako se na školu osnovanu 1829. godine stavi katanac.

Aktuelno

Milica Višić (foto: Đorđe Đoković)
Projekat gimnazijalke Milice Višić "Misli o otadžbini" Pre 9 sati 52 minuta

Negujmo našu istoriju, kulturu i tradiciju

Cilj projekta "Misli o otadžbini" jeste da podstaknemo mlade ljude i celokupnu javnost našeg grada da se više bavimo našom istorijom, kulturom, tradicijom, i da ojačamo osećaj nacionalnog ponosa,...  · 1 komentar

Mamograf (foto: Đorđe Đoković)
Preventivni pregledi važni za izlečenje Pre 11 sati 8 minuta

Sve više mladih žena oboli od karcinoma dojke

U Kolubarskom okrugu i dalje je visok procenat smrtnosti zbog karcinoma dojke koji, ukoliko se otkrije na vreme, može biti izlečen u 90 posto slučajeva. Prošle godine bilo je 89 novootkrivenih,...

Slucajna smrt jedng anarhiste (foto: Dragana Nedeljković)
Spuštena zavesa na 12. Repassage fest Pre 23 sati 42 minuta

Trijumf pozorišta iz Crvenke

Osim što je "Slučajna smrt jednog anarhiste" Pozorišta "Stevan Sremac" proglašena za najbolju predstavu u celini, Igor Pavlović kompletirao je het-trik, osvojivši nagrade za režiju, scenografiju i...

Uručenje nagrade Vlajku Jovanoviću (foto: Jovanović)
Na 69. svetskom trofeju harmonike Pre 1 dan 7 sati

Uspeh Alekse Mirkovića i Vlajka Jovanovića u Portugalu

Nekadašnji i sadašnji učenici valjevske muzičke škole Aleksa Mirković i Vlajko Jovanović ostvarili su izuzetan rezultat na Svetskom trofeju harmonike koji održan u Portugalu. Jovanović je pobedu u...  · 1 komentar