Registracija Prijava preko FB
Dušan Ružičić na Euro PCR (foto: www.obvaljevo.rs)
Dušan Ružičić na Euro PCR (foto: www.obvaljevo.rs)
16.07.2019, 07:26

Dva rada iz valjevske angio sale na Evropskom kongresu u Parizu

č: | fb:

Mladi tim lekara valjevske angio sale učestvovao je na Evropskom kongresu interventnih kardiologa "Euro PCR", najvećem svetskom skupu lekara koji se bave ovom granom u kardiologiji.

 

Na skupu u Parizu, koji je okupio preko deset hiljada učesnika i eminentnih stručnjaka, dr Dušan Ružičić je prezentovao dva rada, što je velika čast za Opštu bolnicu Valjevo. Osim dr Ružičića u timu su još bili dr Cvetanović i dr Obradović. Panelisti pred kojima je dr Ružičić imao prikaz su najveća imena interventne kardiologije u svetu danas.

 

Jedan rad je bio prikaz slučaja komplikacije koja se dešava tokom PCR procedure u vidu gubitka stenta kod takozvanog "pada stenta", sama komplikacija nastaje i pored toga što tehnika napreduje i nešto što može da bude rizik svakome ko ulazi u proceduru. Drugi rad se sastojao u tehnici kojom su mladi lekari valjevske angio sale uspeli da reše hroničnu totalnu onkluziju jedne arterije.

Dušan Ružičić na Euro PCR

Dušan Ružičić na Euro PCR (Foto: www.obvaljevo.rs)

 

- S obzirom na to da smo određenom tehnikom uspeli da najbezbolnije rešimo bez većih komplikacija jako uspešno proceduru "pada stenta", to je bilo zanimljivo da se vidi kako možemo još da razmenimo znanja i iskustva i kojim tehnikama da pribegnemo kada nam se desi nešto nepredviđeno. U drugom prikazanom radu koji se odnosi na tehniku saniranja hronične totalne onkluzije arterije kod otvaranja te arterije je uočeno da postoji i birfukaciona stenoza što je bio dodatni izazov. Tehniku koju smo prikazali imali smo priliku da uporedimo sa svetskim imenima koja se bave hroničnim onkluzijama, bifurkacijama i drugim stanjima. Oba rada su prošla dosta zapaženo, pohvaljeni su i diskusija se razvila u jako dobrom smeru. Naravno da nama u nekom svetlu nedostaje još nekih tehničkih mogućnosti, ali to je već finansijski aspekt. Imamo potrebu za jednim vaskularnim ultrazvukom, koji je neophodan za kompleksnije procedure. Mi smo i bez svega toga uspešni i drago mi je da valjevska bolnica i tim angio sale prezentuje svoja dostignuća na ovako značajnim stručnim skupovima na svetskom nivou – naveo je dr Ružičić, dodajući da smo na zavidnom nivou po broju procedura iako smo sala koja radi samo u prvoj smeni uz pripravnost.

 

Za tako radno vreme valjevska angio sala ima zavidan broj procedura i hiljade spašenih života. Ono što je takođe značajno jeste da valjevska angiosala ne zaostaje za svetskim po kvalitetu rada jer sve preporuke i kako se savetuje, po evropskom bifurkacionom klubu i udruženju za perkutane intervencije, radi se i u valjevskoj angio sali po principu iz koraka u korak.

Dušan Ružičić i kolege

Dušan Ružičić i kolege (Foto: www.obvaljevo.rs)

 

Dr Ružić objašnjava da je priprema za prezentovanje ovakvih radova vrlo složena i podrazumevala je da valjevski tim prvo aplicira tako što je napravljen prikaz slučaja, a selekciona komisija je od nekoliko hiljada radova izabrala svega stotinak za prezentaciju, tako da je tim valjevske angio sale sa dva rada imao zapaženo učešće na Evropskom kongresu interventnih kardiologa "Euro PCR".

Aktuelno

Protest na Gradskom trgu Sloboda za Aleksandra (foto: Đorđe Đoković)
Skup podrške "Sloboda za Aleksandra" Pre 12 sati 14 minuta

"Budi Valjevac-budi na Trgu"

"Budi Valjevac-budi na Trgu", piše u pozivu za večerašnji skup podrške "Sloboda za Aleksandra", koji počinje u 18 časova na Gradskom trgu. Govoriće Boško Obradović, Dragana Rakić i Milan Dumanović.  · 1 komentar

Igraonica Bark (na spratu) (foto: Kolubarske.rs)
U okviru mera populacione politike Pre 17 sati 2 minuta

Dva miliona dinara za "Dežurnu igraonicu"

Dva miliona dinara iz budžeta biće uloženo u opremanje i proširenje igraonice za decu čiji su roditelji nezaposleni kako bi im se "omogućilo slobodno vreme za traženje posla". Na konkursu je...  · 5 komentara