Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
19.07.2019, 06:43

Rebalans budžeta "peglanje prekrojenog" i pokrivanje već potrošenog

č: | fb:

Najvažnija tačka dnevnog reda koja će se danas naći pred odbornicima Skupštine grada je prvi rebalans budžeta Valjeva za 2019. godinu.

 

Ovim rebalansom se abolira izvršna vlast za sve troškove koje je napravila mimo Odluke o budžetu koju je Skupština usvojila u decembru prošle godine. Dakle, sve ono što je izvršna vlast do sada "prekrojila" suprotno Odluci o budžetu, Skupština grada sada treba da "popegla".

 

Prema predlogu prvog rebalansa, planirani prihodi i rashodi neće biti menjani, ostaju na iznosu od 3,4 milijarde dinara, a promene se odnose na strukturu rashoda budžta; pojedine pozicije biće povećane, dok će druge biti smanjene.

 

Najveći deo izmena u strukturi rashoda nastao je pre donošenja rebalansa, a odnosi se na troškove za zimsko održavanje i izgradnju javne rasvete u iznosu od 23 miliona dinara. S obzirom na to da su sabrana dva troška koja nemaju veze jedan sa drugim, nije poznato koliko novca se odnosi na zimsko održavanje, a koliko na izgradnju javne rasvete.

 

Bez direktne veze su sabrani rashodi, a nastali su pre rebalansa, za "dotacije udruženjima, konkursi u turizmu i naknada šteta" koji iznose šest miliona dinara. Takođe, pre donošenja rebalansa, isplaćene su subvencije JKP Vidrak od šest miliona dinara i tri miliona dinara za verske zajednice...

 

Za lokalni ekonomski razvoj, za koji je bilo planirano skoro 90 miliona dinara, odnosno za uređenje industrijske zone, sredstva su smanjena za 47 miliona dinara, dok će za poljoprivredu biti izdvojeno manje 1,5 miliona dinara od planiranog iznosa. Komunalna delatnost je smanjena za 18,5 miliona dinara, održavanje javne rasveta za 1,9 miliona i upravljanje i snabdevanje vodom za piće za 16, 6 miliona dinara.

 

Za saobraćaj i saobraćajnu infrastrukturu sredstva su povećana za 62,5 miliona dinara, izdvajanja za OŠ "Milovan Glišić" povećana su za 1,7 miliona dinara, a za omladinu i sport 1,5 milion dinara.

 

Rashodi za robu i usluge su povećani za 18 miliona dinara, dok su ostali rashodi povećani za 4,6 miliona dinara, a samanjeni su izdaci za osnovna sredstva za 21, 7 miliona dinara.

 

Izveštaj o radu u 2018.

 

Pored predloga prvog rebalansa ovogodišnjeg budžeta, tema današnjeg skupštinskog zasedanja biće izveštaj gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića o radu u prošloj godini.

 

Odbornici će razmatrati i izveštaje o prošlogodišnjem radu javnih preduzeća: Toplana, Vodovod, Vidrak, Polet, Kolubara, Agrorazvoj i Turistička organizacija. Razmatraće izveštaj o prošlogodišnjem radu Saveta za zdravlje Valjeva. Izjašnjavaće se o stavljanju van snage Odluke o mreži osnovnih škola na teritoriji Valjeva, tako da šest izdvojenih odeljenja neće biti pripojena matičnim školama nego će nastaviti sa radom kao i do sada. 

 

Na dnevnom redu sednice Skupštine grada biće i predlog izmena Plana komunalne izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture za koji je u budžetu bilo opredeljneo oko 906,2 miliona dinara, a rebalansom će iznos biti povećan na 913,8 miliona dinara.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 51 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...