Ulica Kneza Jovice (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Ulica Kneza Jovice (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
12.08.2014, 14:19

Niko nije tražio saglasnost niti ima projekat za rekonstrukciju

č: | fb:

Ulica Kneza Jovice u Tešnjaru, koja je pod zaštitom države kao kulturno-istorijska celina od izuzetnog značaja, je toliko uništena da je pitanje dana kada će se provaliti i pred očima stanara ukazati kanalizacija iz turskog doba. Ulica propada a stanarima život postaje nemoguć zbog nemara Grada i nepoštovanja zakonske procedure.

Nakon obilnih kiša otvorila se rupa duboka skoro dva metra, kao nagoveštaj većeg oštećenja ukoliko se nešto pod hitno ne preduzme, a koja predstavlja višestruku opasnost za žitelje tog dela Tešnjara. Oni već godinama negoduju i zahtevaju od nadležnih da ulicu, koja je pod zaštitom države, što pre rekonstruišu. Stanari su preko novinara ponovo pozvali gradsko rukovodstvo da im pomogne u rešavanju, kako rekoše, „životnog problema“.

(Foto: Đorđe Đoković)

-Posle kiša i poplava otvorila se velika rupa na ulici ispod koje prolazi kanalizacija odakle se širi nesnosan smrad i, osim što predstavlja opasnost jer može da se provali, predstavlja izvor zaraze. I pored toga što se ulica urušava svi nadležni gradski organi došli su u problem sa republičkim Zavodom za zaštitu spomenika kulture koji prosto ne dozvoljava da se bilo šta radi u vom delu grada - kaže predsednik Mesne zajednice Stari grad Vladimir Pošarac. On dodaje da su u Gradskoj direkciji dobili potvrdu da postoji projekat za sanaciju ulice i projekat za izgradnju kanalizacionog kolektora.

- Međutim republički Zavod za zaštitu spomenika kulture ne dozvoljava bilo kakve intervencije i u slučaju da neko počne radove uslediće krivična prijava jer je ulica pod zaštitom i tu se sva vrata zatvaraju - kaže Pošarac.

Međutim tu se vrata ne zatvaraju.

Da bi ulica Kneza Jovice, koja je pod zaštitom države, bila rekonstruisana mora se ispoštovati zakonska procedura. Za sve radove na objektima i infrastrukturi koji su pod zaštitom države neophodna je dozvola Zavoda za zaštitu spomenika kulture, tehnička dokumentacija i projekat, što nije obezbeđeno za ulicu Kneza Jovice.

- Pre dva meseca u Zavod za zaštitu spomenika kulture u Valjevu stiglo je obaveštenje Gradske direkcije da su prinuđeni da saniraju ulicu zbog urušavanja kolektora usled obilnih padavina uz obrazloženje da je ugrožena bezbednost i da  preti izlivanje kanalizacije i širenje zaraze. Oni su nas obavestili da će raditi rekonstrukciju ulice  bez bilo čijeg odobrenja, a da će po završetku radova postupiti u skladu sa zabranom republičkog Zavoda – kaže v.d. direktora valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Nemanja Radojičić. On pojašnjava da valjevski Zavod nema nadležnost nad Tešnjarom i da se svi zahtevi u kojima se traže uslovi i saglasnost za radove na zaštićenim objektima dostavljaju republičkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, preko valjevskog Zavoda.

Dalja procedura je da, ukoliko republički Zavod za zaštitu spomenika kulture, da uslove i saglasnost vlasnik ili korisnik, u ovom slučaju Grad, radi projekat rekonstrukcije.

- Do danas niko nam nije uputio zahtev u kome traži saglasnost i uslove za rekonstrukciju bilo kog dela Tešnjara, pa ni ulice Kneza Jovice. Da jeste, taj zahtev bi prosledili republičkom Zavodu - kaže Nemanja Radojičić.

(Foto: Đorđe Đoković)

S druge strane u Gradskoj direkciji tvrde da su pre dva i po mseca valjevskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture dostavili zahtev.

- Još pre godinu dana je urađen idejni projekat rekonstrukcije ulice Kneza Jovice. Sada smo, posle majskih poplava, zatražili uslove i saglasnost za izradu glavnog projekta, međutim valjevski Zavod za zaštitu spomenika kulture je odgovorio da oni nisu nadležni i da to treba da tražimo od republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture- kaže direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić.

Na pitanje da li su poslali obaveštenje ili zahtev, Jeremić odgovara da je to isto. On nije odgovorio na pitanje zbog čega Gradska direkcija do sada nije uputila zahtev republičkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, ali je rekao da je taj Zavod još ranije tražio da se ispošuju „nenormalni“ uslovi pri rekonstrukciji kako bi bila sačuvana kanalizacija iz turskog doba i postavljena kaldrma u ulici Kneza Jovice.

-Grad nema novca za takvu sanaciju. Sa četiri miliona dinara, koliko imamo na raspolaganju za te urgentne radove, možemo da rekonstruišemo ulicu i asfaltiramo, a ako bi ispoštovali zahtev Zavoda to bi nas koštalo tri puta skuplje“, kaže Jeremić.

Ulica Kneza Jovice

Ulica Kneza Jovice (Foto: Đorđe Đoković)

Na ulici Kneza Jovice u poslednjih nekoliko godina su rađene manje intervencije, najčešće su krpljene rupe. Ni za te radove nije tražena saglasnost republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, nego je investitor, rizikujući da bude kažnjen, na svoju ruku sanirao oštećenja. Sada je došlo vreme da se ulica Kneza Jovice ozbiljnije rekonstruiše, ali to mora biti uz poštovanje procedure kako bi taj deo grada od istorijskog značaja bio sačuvan. Evidentno je da u gradskoj kasi nema novca za rekonstrukciju po uslovima republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali postoje drugi izvori finansiranja. Recimo, Ministarstvo kulture svake godine raspisuje konkurs za finansiranje projekata iz oblasti kulturnog nasleđa. Ulica Kneza Jovice svakako jeste kulturno nasleđe.

Sličan problem je i sa radovima u delu ulice Milovana Glišića

- Nije tačno da valjevski Zavod za zaštitu spomenika kulture ne dozvoljava rekonstrukciju ulice Milovana Glišića u blizini zgrade Zavoda za zaštitu spomenika kulture, gde bi bili postavljeni betonski stubovi za ulično osvetljenje. Mi smo tražili da nam se dostavi tehnička dokumentacija na osnovu koje se radovi izvode, plan i projekat. Ni taj dokument do danas od Gradske direkcije nismo dobili. I za te radove saglasnost i uslove daje republički Zavod za zaštitu spomenika kulture – pojašnjava v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu Nemanja Radojčić.

                                                                

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 3 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 12 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara