Slobodan Gvozdenović  (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
22.07.2019, 07:09

U 2018. malo toga urađeno, pa Gvozdenović ponovo pričao o planovima i željama

č: | fb:

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je na sednici Skupštine grada, podnoseći izveštaj o radu za 2018. godinu, više govorio o onome što bi trebalo da bude urađeno u ovoj godini i planovima za 2020. godinu nego o prošlogodišnjem učinku.

 

Od urađenog u prošloj godini naveo je da je Šesta škola dobila upotrebnu dozvolu, da su neki projekti vezani za branu Stubo-Rovni započeti, da su rekonstruisane ulice Dušanova, Pantićeva i Majora Ilića i da je obnovljen mobilijar u gradu.

 

Svoj izveštaj je otpočeo rečenicom da je "mnogo stvari bilo u prošloj godini koje treba spomenuti", a tu je pre svega Šesta škola, koja je 2018. godine dobila upotrebnu dozvolu.

 

Najavio je da će škola, čija je gradnja počela pre 20 godina, biti završena i useljena ove godine u mandatu ove gradske vlade. Podsetio je da su se menjale države, menajli su se zakoni i propisi o izgradnji, menjali su se projekti i, kako je naglasio, nije to bio lak posao, koji je DOS dolaskom na vlast zaustavio. Gvozdenović se zahvalio prethodnom gradonačelniku Stanku Terziću koji je "uspeo da sačuva ovu investiciju i ovoj vladi omogući da završetak škole privede kraju".

 

Gvozdenović je i branu Stubo-Rovni "smestio" u izveštaj za prošlu godinu, međutim o toj investiciji više je govorio u budućem vremenu i planovima za 2020.godinu. Gvozdenović je rekao da je "upotrebna dozvola tu, faktički, pred nama".

 

On je, ne precizirajući o kojim projektima je reč, rekao da su "projekti započeti prošle godine iz sredstava Ministarstva građevine i saobraćaja" i da je "obećanje ministarke i potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović ispunjeno".

 

- To nam daje osnov da, ne samo konkurišemo za sredstva, da li će to biti sredstva Evropske unije, Kancelarije za javna ulaganja ili, kako sada stvari stoje, ključni ministri u srpskoj vladi su prepoznali značaj ovog projketa za vodosnabdevanje Lazarevca, Lajkovca i svih opština nizvodno od Kolubare. Kažem prepoznali su, i ta sredstva bi trebalo da se uvrste u novi srpski budžet za iduću godinu – najavio je Gvozdenović podnoseći izveštaj o radu za 2018. godinu.

 

U lanjskom izveštaju se našla i sportska sala "Partizan", koja je, podsetio je gradonačelnik, izgrađena kada je on bio osnovac i koja je "korišćena za sportske aktivnosti". Gvozdenović je naveo da je taj objekat od ove godine u vlasništvu Grada.

 

- Sredstva od Agencije za zaštitu životne sredine su namenjena, projekti su gotovi i ta sala u centru grada biće rekonstruisana i privedena nameni – najavio je gradonačelnik.

 

Gvozdenović je još jednu ovogodišnju aktivnost "smestio" u izveštaj za 2018. godinu

 

- Sve ulice koje se rade se knjiže na Grad, imamo ih u evidenciji, i ono što je još zanimljivije počeli smo da vodimo katastar podzemnih instalacija. Zahvaljujem se direktoru Katastra, gospodinu Mijanoviću. Dakle, počeli smo da knjižimo gradsku imovinu. Evo primer lokala u naselju Kolubara 2, prekoputa "Krušika", uknjižili smo ga posle više decenija, što samo dokazuje ozbiljnost i nameru da stvari radimo na valjan način – pohvalio se gradonačelnik.

 

Govoreći o ulicma koje su rekonstruisane u 2018. godini, naveo je Dušanovu Pantićevu i Ulicu majora Ilića. Zatim je nabrojao i ulice koje su urađene ove godine: deo vojvode Mišića, deo Hajduk Veljkove i Nušićeva ulica.

 

Zatim je najavio da će raditi deo Sinđelićeve ulice, kada budu rekonstruisali "duple trake", i izrazio nadu da će "do kraja avgusta to biti gotovo".

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, podnoseći izveštaj o radu za 2018. godinu, nije objasnio zbog čega prošle godine nije rekonstruisana Ulica Vuka Karadžića, a bila je u planu, niti je precizirao kada će početi, jer "tek treba da se sagleda na koji način će izvesti rekonstrukciju".

 

- Što se tiče Ulice Vuka Karadžića, počeli smo sa rekonstrukcijom najpre vodovodne mreže i zamenom azbestnih cevi, i ta ulica treba da zablista u punom sjaju jer je Valjevo ozbiljan grad, nije Crna Trava sa 100 000 stanovnika, nego grad koji u zapadnoj Srbiji zauzima prvo mesto. Videćemo na koji način ćemo izvesti rekonstrukciju te ulice, odredićemo dinamiku radova, tako da saobraćaj i život u ulici i gradu ne bude zaustavljen, nego ćemo sagledati, jer mnogi ozbiljni građevinci i projektanti kažu da je za tu ulicu potrebno tri do šest meseci. Znači sagledaćemo kako, kojim tempom i na koji način ćemo taj projekat i izdatu građevinsku dozvolu upotrebiti na zadovoljstvo naših građana – rekao je gradonačelnik.

 

On je u izveštaj za prošlu godinu "smestio“ i nedavno završenu rekonstrukciju parkinga u centru grada iza zgrade Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Najavio je rekonstrukciju još dva parkinga u centru grada.

 

Ne precizirajući da li je urađeno prošle godine ili od početka mandata ove vlasti, za prethodne tri godine, Gvozdenović je rekao da je do sada urađeno oko 50 kilometara vodovodne mreže i najavio da će raditi još.

 

- Imamo sredstva i projekte za još 30 kilometara i nadamo se da ćemo uskoro i tu izgradnju početi kada budemo obavili konsultacije u srpskoj vladi da ne dođe do kolizija sa projektovanom trasom puta M-4 – objasnio je Gvozdenović.

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Govoreći o industrijskoj zoni, a u okviru izveštaja o radu za 2018. godinu, Slobodan Gvozdenović je podsetio da je zemljište kupljeno iz "sopstvenih sredstava" pre dve godine, ali nije rekao zbog čega prošle godine, a bilo je u planu, nije infrastrukturno opremljena, niti šta se desilo sa investitorom koji je bio najavljen da će doći 2018. godine. Umesto toga, ponovo je najavio "pre svega nemačkog investitora sa kojim vodi intenzivne pregovore", a ovaj put i jednog kineskog investitora.

 

- Ono što je bitno jeste da je urađena eksproprijacija na trasi novog puta koji povezuje staru industrijsku zonu "Stefil", koja, gle čuda, ni za deset godina nije popunjena do kraja, i to je posao koji zahteva ozbiljnost i pre svega stručnost kada je industrijska zona u pitanju – rekao je gradonačelnik ne objašnjavajući zbog čega ova vlast nije industrijsku zonu Stefil "popunila do kraja".

 

On je objasnio da će put do industrijske zone, da bi "mogao da odgovori svim izazovima i zahtevima saobraćaja, koštati više stotina miliona dinara".

 

I put M-4, o kome ova vlast priča od dolaska na vlast, našao se u izveštaju za 2018. godinu i pored toga što se nije mrdnulo od ideje i želje.

 

- Svesni smo da je to ključ kako bi se Valjevo priključilo na Koridor 11 i na sve ostale koridore koje ova srpska vlada intenzivno gradi, i to više nego i jedna, na čelu sa, naravno, predsednikom države gospodinom Vučićem, i želimo da damo svoj doprinos. Idejni projekat puta M-4 bi trebalo već u septembru da bude gotov. Izrada projektne i planske dokumentacije je u toku. Možda tempo nije onaj koji priželjkujemo, ali posao će biti završen – rekao je Gvozdenović ne precizirajući kada.

 

On je ljutito podsetio da su mnoge vlasti pre ove govorile da je taj put važan, ali niko ništa sem lepih želja i punog džaka obećanja nije nudio.

 

Gradonačelnik Valjeva je u prošlogodišnji izveštaj "smestio" i regulaciju toka reke Kolubare, koja je počela 2017. godine novcem Evropske unije. On je naglasio da je tom poslu veliki doprinos dala i Gradska uprava.

 

- Morali smo da izvršimo eksproprijaciju zemljišta na područiju vodotoka Obnice i to sve košta. Samo za eksproprijaciju ove godine biće utrošeno blizu 100 miliona dinara – najavio je Gvozdenović.

 

Od urađenog u prošloj godini, gradonačelnik Valjeva je naveo obnavljanje mobilijara u gradu, poput onog na Pećini, što je "započeto pre dve godine sa Ministarstvom omladine i sporta".

  

- Ja toliko, očekujem vaša pitanja - rekao je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović na kraju izveštaja o tome šta i kako je radio u prošloj godini.

 

Izveštaj je najmanje sadržao prošlogodišnje aktivnosti, verovatno zbog toga što skoro da ih nije ni bilo, te je umesto toga gradonačelnik ponovo pričao o planovima i željama.

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 14 sati 9 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 3 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 9 sati 34 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...