Pomor ribe u Kolubari (foto: Ribolovci)
Pomor ribe u Kolubari (foto: Ribolovci)
26.07.2019, 06:49

Pomor ribe u Kolubari

č: | fb:

Pre dva dana došlo je do pomora ribe u Kolubari, u selu  Šušeoka, oko tristotine metara uzvodno od "plavog mosta" u tom selu. Slika koja upozorava, na desetine uginule ribe pluta na obali Kolubare, o čemu su našu redakciju obavestili ribolovci uz molbu da "javno progovorimo o pomoru ribe u Kolubari, ako već nadležne inspekcije ćute i ne preduzimaju ništa godinama".

 

"Pokušajmo da deci ostavimo bar deo onoga što smo mi nasledili. Pokušajmo da zajedno sa ribočuvarskom službom, koja svaki incident prijavljuje, nateramo nadležne da reaguju", poručili su ribolovci u svom pismu upućenom javnsoti.

 

Pomor ribe u Kolubari

Pomor ribe u Kolubari (Foto: Ribolovci)

Jedan od ribočuvara firme "Cassini fishing", koja upravlja ribarskim područjem Kolubare, Ognjen Krnetić kaže da skoro svake godine dolazi do uginuća ribe u ovoj reci, a da godina niko od nadležnih ne reaguje niti se šta preduzima kako bi se ovakvi incidenti sprečili, a odgovorni kaznili.

 

Objašnajva da što se tiče ovog poslednjeg pomora, koje se dogodilo u sredu, to nije "uginće koje traje konstantno ceo dan ili nekoliko dana što navodi na neke sumnje".

 

- Pretpostavljamo, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo, da je neko u reci ispirao cisternu sa hemikalijama, jer se dešava da poljoprivrednici kada završe sa prskanjem, svoje cisterne peru u Kolubari. Da je do pomora ribe došlo zbog veće količine štetnih materija koje se ispuštaju u Kolubaru, zbog bolesti ili zbog visoke temperature i niskog vodostaja, pomor bi trajalo više dana. Ovako sumnjamo da je nešto drugo u pitanju s obzirom na to da je riba uginula u momentu – naveo je Krnetić.

 

Ribočuvar kaže da su ovaj slučaj prijavili inspekciji za zazaštitu životne sredine, inspekciji za ribarstvo i vodoprivredoj inspekciji, a obavestili su i policiju i tužilaštvo. "Šta je tačno u pitanju trebalo bi da pokažu analize uzoraka ribe", rekao je Ognjen Krnetić.

Pomor ribe u Kolubari

Pomor ribe u Kolubari (Foto: Ribolovci)

 

Ribolovci, koji su nam skrenuli pažnju na ovaj pomor ribe u Kolubari, a "ne dešava se prvi put", naglašavaju da je "iskopavanje i ispiranje kolubarskog šodera dostiglo neviđene razmere". 

  

"Počelo je drobljenje i ispiranje kamena koji se dovozi sa drugih lokacija. Svaka solidnija valjevska firma ima svoju divlju deponiju na obali Kolubare, koju bez ustezanja koriste i "savesni građani" za odlaganje svega i svačega (jagnjeću kožu, mrtve štence, belu tehniku, građevinski otpad). Sve to se dešava na nekih desetak kilometara udaljenosti od centra grada", navode ribolovci.

 

Upozoravaju da u predstojećem periodu niskog vodostaja, radova na Obnici i ispiranja šodera režimom sedam dana u nedelji, može doći do katastrofalnog pomora ribe!

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 22 sati 22 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara