Registracija Prijava preko FB
Mihailo Mirković  na Kongresu u Oslu (foto: www.obvaljevo.rs)
Mihailo Mirković na Kongresu u Oslu (foto: www.obvaljevo.rs)
29.07.2019, 11:58

Dr Mihailo Mirković na kongresu neurologa u Oslu

č: | fb:

Na nedavno održanom kongresu Evropske akademije za neurologiju u Oslu neurolog valjevske bolnice prim. dr Mihailo Mirković je predsedavao sesijom elektronskih poster prezentacija sa temom neuroimunuologija.  

 

Sesija je obuhvatila 14 prezentacija iz Evrope i sveta, a zadatak vođenja sesije dr Mirković je uspešno obavio, posebno podsećajući na čitav jedan spektar imunoloških odnosno autoimunih bolesti nervnog sistema, gde je vodeća bolest multipla skleroza.

 

Pošto mu je ukazana čast da predsedava ovim značajnim skupom imao je priliku da ranije dobije apstrakte i sve pregleda, pa je tako uočio da su bolesti i prikazi slučajeva gotovo identični širom planete, ali da se u našoj zemlji razlikuje jedino dostupnost najnovijih vidova terapije za lečenje.

 

- Pristup, metodologija lečenja i dijagnostikovanja manje-više je svuda ista, čak je statistika određenih bolesti gotovo identična kod nas kao i u svetu. Jedino zapažam da imamo manje iskustva sa novim lekovima. Mi imamo dobru školu neurologije i praćenja tokova i kliničkih pristupa svim stanjima i bolestima. Upravo zbog sve bolje dijagnostike i češće otkrivamo raznorazne bolesti, što je jedan od uzroka za porast njihove prevalence, ali svakako prilika za rano otkrivanje, uspostavljanje prave dijagnoze i početak lečenja, a samim tim i mogućeg izlečenja. Ono što mogu da zaključim jeste da je naše iskustvo kao i svetsko, jedino imamo manje iskustva sa novim lekovima, a naša škola je i dalje veoma prepoznata i dobra u stručnim krugovima – naveo je dr Mihailo Mirković.

Mihailo Mirković  na Kongresu u Oslu

Mihailo Mirković na Kongresu u Oslu (Foto: www.obvaljevo.rs)

 

On navodi da je najčešća bolest iz tog spektra neuroimunologije multiplaskleroza, ali su ovom prilikom prikazivani i drugi slučajevi neuroloških oboljenja iz segmenta imunološko-zapaljenskih bolesti mozga, kao što su razne vrste encefalitisa. Zapaljenja mozga, encefalitisi, gde postoje nove vrste i podvrste raznih encefalitisa su zauzeli veliku pažnju kroz prikaze na kongresu Evropske akademije za neurologiju u Oslu.

 

Ono što je takođe zanimljivo prikazano na ovom naučnom skupu jeste još jedna autoimuna neuromišićna bolest nervnog sistema, mijastenija gravis, koja napada neuromišićne ovojnice perifernog nervnog sistema. Prikazivani su mnogi rezultati sa novijim lekovima za tu bolest.

 

Prim. dr Mirković se aktivno bavi naučnim radom, pa je nedavno objavljena publikacija u kojoj se bavi karotidnom stenozom koja je asimptomatska, a rad koji čeka na publikovanje u kojoj je prvi autor jeste posvećen retkoj alkoholnoj encefalopatiji.

Aktuelno

Aleksandar Vučić (foto: Đorđe Đoković)
Trupni portret Pre 21 sati 34 minuta

Vučiću, sedi, i pokri se

Ove nedelje, na N1, emitovan je dokumentarni film "Vladalac" – politička biografija Alerksandra Vučića – ekipe novinara Slaviše Lekića. Šta se videlo, ono što se zna, i što treba ponavljati, da je...  · 4 komentara

Parking u centru grada (foto: Kolubarske.rs)
Gradsko veće prihvatilo program poslovanja parkirališta 18.02.2020

Prihod od naplate parkiranja 61,2 miliona dinara

Od naplate parkiranja planiran je prihod od 61,2 miliona dinara. U ovoj godini u gradu će biti još 150 novih parking mesta u palvoj zoni, a služba Parkinga planira da ukloni 70 nepropisno...  · 3 komentara