Registracija Prijava preko FB
Mihailo Mirković  na Kongresu u Oslu (foto: www.obvaljevo.rs)
Mihailo Mirković na Kongresu u Oslu (foto: www.obvaljevo.rs)
29.07.2019, 11:58

Dr Mihailo Mirković na kongresu neurologa u Oslu

č: | fb:

Na nedavno održanom kongresu Evropske akademije za neurologiju u Oslu neurolog valjevske bolnice prim. dr Mihailo Mirković je predsedavao sesijom elektronskih poster prezentacija sa temom neuroimunuologija.  

 

Sesija je obuhvatila 14 prezentacija iz Evrope i sveta, a zadatak vođenja sesije dr Mirković je uspešno obavio, posebno podsećajući na čitav jedan spektar imunoloških odnosno autoimunih bolesti nervnog sistema, gde je vodeća bolest multipla skleroza.

 

Pošto mu je ukazana čast da predsedava ovim značajnim skupom imao je priliku da ranije dobije apstrakte i sve pregleda, pa je tako uočio da su bolesti i prikazi slučajeva gotovo identični širom planete, ali da se u našoj zemlji razlikuje jedino dostupnost najnovijih vidova terapije za lečenje.

 

- Pristup, metodologija lečenja i dijagnostikovanja manje-više je svuda ista, čak je statistika određenih bolesti gotovo identična kod nas kao i u svetu. Jedino zapažam da imamo manje iskustva sa novim lekovima. Mi imamo dobru školu neurologije i praćenja tokova i kliničkih pristupa svim stanjima i bolestima. Upravo zbog sve bolje dijagnostike i češće otkrivamo raznorazne bolesti, što je jedan od uzroka za porast njihove prevalence, ali svakako prilika za rano otkrivanje, uspostavljanje prave dijagnoze i početak lečenja, a samim tim i mogućeg izlečenja. Ono što mogu da zaključim jeste da je naše iskustvo kao i svetsko, jedino imamo manje iskustva sa novim lekovima, a naša škola je i dalje veoma prepoznata i dobra u stručnim krugovima – naveo je dr Mihailo Mirković.

Mihailo Mirković  na Kongresu u Oslu

Mihailo Mirković na Kongresu u Oslu (Foto: www.obvaljevo.rs)

 

On navodi da je najčešća bolest iz tog spektra neuroimunologije multiplaskleroza, ali su ovom prilikom prikazivani i drugi slučajevi neuroloških oboljenja iz segmenta imunološko-zapaljenskih bolesti mozga, kao što su razne vrste encefalitisa. Zapaljenja mozga, encefalitisi, gde postoje nove vrste i podvrste raznih encefalitisa su zauzeli veliku pažnju kroz prikaze na kongresu Evropske akademije za neurologiju u Oslu.

 

Ono što je takođe zanimljivo prikazano na ovom naučnom skupu jeste još jedna autoimuna neuromišićna bolest nervnog sistema, mijastenija gravis, koja napada neuromišićne ovojnice perifernog nervnog sistema. Prikazivani su mnogi rezultati sa novijim lekovima za tu bolest.

 

Prim. dr Mirković se aktivno bavi naučnim radom, pa je nedavno objavljena publikacija u kojoj se bavi karotidnom stenozom koja je asimptomatska, a rad koji čeka na publikovanje u kojoj je prvi autor jeste posvećen retkoj alkoholnoj encefalopatiji.

Aktuelno

Evropska nedelja mobilnosti u Mionici (foto: Željko Maksić)
Kampanja za pešačenje i vožnju bicikla Pre 1 dan 10 sati

“Evropska nedelja mobilnosti” u Mionici

Mionica se ove godine po prvi put uključila u manifestaciju "Evropska nedelja mobilnosti". Za najmlađe je organizovano predavanje o bezbednom kretanju u saobraćaju, podeljeni su im fluoroscentni...

Učesnici radionice SeaVa Youth  (foto: VAKUM)
Zajedno na učenju i druženju srednjoškolci iz Srbije i Crne Gore 20.09.2019

Mladi Kolubarskog okruga na radionici igranog filma u Ulcinju

Desetoro srednjoškolaca iz Valjeva, Mionice, Osečine i Uba i desetoro iz Crne Gore, osmisliće i realizovaće kratkometražni igrani film u okviru Filmske radionice pod nazivom SeaVa Youth koja je...  · 1 komentar