NUNS
NUNS
02.08.2019, 09:04

NUNS osudio uvredljivo ponašanje valjevske vlasti prema Dariji Ranković

č: | fb:

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje diskriminatorsko ponašanje gradske uprave Valjeva prema novinarki Dariji Ranković, urednici portala Kolubarske.rs i podseća da takav uvredljiv odnos valjevskih vlasti prema našoj koleginici traje već duže vreme.

 

Najnoviji takav slučaj dogodio se u utorak 30. jula kada je obezbeđenje gradske uprave pokušalo da zabrani Dariji Ranković da uđe na konferenciju za novinare u sali Gradskog veća, iako je ona bila uredno pozvana da prisustvuje. Na samoj konferenciji posvećenoj manifestaciji "Tešnjarske večeri", jedan od organizatora izvinio se novinarki.

 

Međutim, nakon što je urednica portala Kolubarske.rs objavila tekst o tom incidentu oglasio se Kabinet gradonačelnika Valjeva saopštenjem u kojem se opravdava ponašanje pripadnika obezbeđenja a novinarka Ranković optužuje da je "pokušala da iskoristi i da inscenira još jednu aferu i tako sebe predstavi kao žrtvu vlasti".

 

Tim povodom Darija Ranković je za NUNS izjavila da saopštenje gradonačelnika "obiluje neistinama" te da je njime potvrđeno da izveštavanje portala Kolubarske.rs smeta lokalnim vlastima.

 

- Tačno je da sam pokušala da uđem na konferenciju za novinare i obavim svoj posao, ali me je u tome sprečavao radnik obezbeđenja koji mi je zabranio da uđem, što mogu da posvedoče kolege sa TV Va plus koje su bile pored mene - navodi Darija Ranković.

 

Ona dodaje i da to što je ona ipak prisustvovala konferenciji "ne znači da mi nije bilo zabranjeno, kao što pokušava da predstavi Kabinet gradonačelnika".

 

Novinarka Ranković ukazuje i na neistinitost tvrdnje da je "pokušala da isprovocira i članove Saveta Tešnjarskih večeri", navodeći da su joj se članovi Saveta izvinili zbog neprijatnosti koja joj se dogodila i saopštili da oni nisu naložili radniku obezbeđenja da je ne pusti na konferenciju za novinare.

  

- Ovo saopštenje Kabineta gradonačelnika, mada mi nije jasno zbog čega Kabinet kada tu instituciju zakon ne poznaje niti je organ vlasti, je pokušaj lokalne vlasti da ućutka novinare koji časno i pošteno rade svoj posao, koji pišu o trošenju javnih sredstava, ali ne tako što iznose paušalne ocene", izjavila je za NUNS Darija Ranković.

 

NUNS podseća da je urednica portal Kolubarske.rs već nekoliko godina izložena pritiscima lokalnih moćnika i napadima putem internet mreže. U pokušajima da se novinarka Ranković ljudski i profesionalno diskvalifikuje posebno se "istakao" Radio Valjevo i njegov glavni i odgovorni urednik Zoran Majdak.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 18 sati 47 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 18 sati 48 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara