NUNS
NUNS
02.08.2019, 09:04

NUNS osudio uvredljivo ponašanje valjevske vlasti prema Dariji Ranković

č: | fb:

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje diskriminatorsko ponašanje gradske uprave Valjeva prema novinarki Dariji Ranković, urednici portala Kolubarske.rs i podseća da takav uvredljiv odnos valjevskih vlasti prema našoj koleginici traje već duže vreme.

 

Najnoviji takav slučaj dogodio se u utorak 30. jula kada je obezbeđenje gradske uprave pokušalo da zabrani Dariji Ranković da uđe na konferenciju za novinare u sali Gradskog veća, iako je ona bila uredno pozvana da prisustvuje. Na samoj konferenciji posvećenoj manifestaciji "Tešnjarske večeri", jedan od organizatora izvinio se novinarki.

 

Međutim, nakon što je urednica portala Kolubarske.rs objavila tekst o tom incidentu oglasio se Kabinet gradonačelnika Valjeva saopštenjem u kojem se opravdava ponašanje pripadnika obezbeđenja a novinarka Ranković optužuje da je "pokušala da iskoristi i da inscenira još jednu aferu i tako sebe predstavi kao žrtvu vlasti".

 

Tim povodom Darija Ranković je za NUNS izjavila da saopštenje gradonačelnika "obiluje neistinama" te da je njime potvrđeno da izveštavanje portala Kolubarske.rs smeta lokalnim vlastima.

 

- Tačno je da sam pokušala da uđem na konferenciju za novinare i obavim svoj posao, ali me je u tome sprečavao radnik obezbeđenja koji mi je zabranio da uđem, što mogu da posvedoče kolege sa TV Va plus koje su bile pored mene - navodi Darija Ranković.

 

Ona dodaje i da to što je ona ipak prisustvovala konferenciji "ne znači da mi nije bilo zabranjeno, kao što pokušava da predstavi Kabinet gradonačelnika".

 

Novinarka Ranković ukazuje i na neistinitost tvrdnje da je "pokušala da isprovocira i članove Saveta Tešnjarskih večeri", navodeći da su joj se članovi Saveta izvinili zbog neprijatnosti koja joj se dogodila i saopštili da oni nisu naložili radniku obezbeđenja da je ne pusti na konferenciju za novinare.

  

- Ovo saopštenje Kabineta gradonačelnika, mada mi nije jasno zbog čega Kabinet kada tu instituciju zakon ne poznaje niti je organ vlasti, je pokušaj lokalne vlasti da ućutka novinare koji časno i pošteno rade svoj posao, koji pišu o trošenju javnih sredstava, ali ne tako što iznose paušalne ocene", izjavila je za NUNS Darija Ranković.

 

NUNS podseća da je urednica portal Kolubarske.rs već nekoliko godina izložena pritiscima lokalnih moćnika i napadima putem internet mreže. U pokušajima da se novinarka Ranković ljudski i profesionalno diskvalifikuje posebno se "istakao" Radio Valjevo i njegov glavni i odgovorni urednik Zoran Majdak.

 

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 18 sati 54 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 19 sati 6 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 20 sati 27 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...