Razgovori pod lipom (foto: Đorđe Đoković)
Razgovori pod lipom (foto: Đorđe Đoković)
02.08.2019, 09:18

Zašto srpski parlament nije kuća svih građana?

č: | fb:

Evropska komisija je u svom izveštaju o napretku Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji ocenila stanje demokratije u Srbiji kao dramatično, dok je rad parlamenta prikazan kao jedan od najlošije ocenjenih segmenata. 

 

Da li je osnovni problem parlamentarizma u Srbiji nerazumevanje vlasti ili svesno neprihvatanje činjenice da je opozicija deo institucija sistema?

 

Kakav je legitimitet parlamenta u kom većina opozicionih poslanika ne učestvuje u radu? Jasno je da srpski parlament više nije kuća svih građana jer u njemu više nema predstavnika svih građana.

 

O mehanizmima kojima je vladajuća većina onemogućila skupštinsku debatu a samim tim i kontrolu izvršne vlasti biće reči večeras u 20 časova na tribini "Pod lipom", plato stare železničke stanice, sa narodnim poslanicima Skupštine Srbije Marinikom Tepić (Stranka slobode i pravde), Marijom Janjušević (Srpski pokret Dveri) i Dejanom Nikolićem (Demokratska stranka) I potpredsednikom Skupštine AP Vojvodine dr Ivanom Stijepovićem (Stranka moderne Srbije).

 

"Ukazaćemo zašto je važno da kada, po odlasku ove, Srbija bude dobla odgovornu vlast, ta vlast mora imati obavezu da samu sebe ograniči i uspostavi kriterijume odnosa prema opoziciji", navodi se u pozivu za večerašnje "Razgovore pod lipom".

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 21 sati 14 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 23 sati 51 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara