Registracija Prijava preko FB
Razgovori pod lipom (foto: kolubarske.rs)
Razgovori pod lipom (foto: kolubarske.rs)
04.08.2019, 07:13

"Kada sejete mržnju, podele i uvrede, vi onda žanjete bojkot!"

č: | fb:

Deo opozicije je napustio srpski parlament onog trenutka kada je prestao da ima legitimitet, a odbornici opozicije blokirani da obavljaju posao za koji su ih građani izabrali. Zato sa njima danas razgovaraju na tribinama koje masovno organizuju u gradovima širom Srbije, rečeno je u "Razgovorima pod lipom". 

 

Gosti su bili narodni poslanici Skupštine Srbije Marinika Tepić, Marija Janjušević, Dejan Nikolić i dr Ivan Stijepović, potpredsednik Skupštine AP Vojvodine.

 

Srpski parlament je prestao da ima legitimitet i pre nego što je deo opizicije napustio Skupštinu, rekao je narodni poslanik Demokratske stranke Dejan Nikolić, naglašavajući da su zapravo zbog toga i napustili parlament – jer je izgubio svoj legitimitet.

 

- Parlament je prestao da bude centralna politička institucija, narodni poslanici su onemogućeni da rade svoj posao i prestali su da budu predstavnici građana. I upravo zbog toga što smo blokirani da radimo svoj posao u Skupštini mi ga danas radimo na ulici, otuda smo i u Valjevu. A ono što danas imamo jeste atrofirani parlamentarizam u blokiranom parlamentu. Kada sejete mržnju, podele, uvrede, vi onda žanjete bojkot! – rekao je Nikolić.

 

Poslanik DS smatra da je u srpskom parlamentu danas situacija drastično gora nego u vreme kada je bilo čupanja mikrofona, polivanja vodom, gađanja cipelama...

 

- Obišao sam petnaestak parlamenta u Evropi i gde god je tako živo telo uvek je živa i debata, ali postoje osnovna prava poslanika. Vi sada imate parlament koji je paradigma - može da stane u onu rečenicu predsednice Skupštine koja kaže opoziciji da ima manja prava. Mi možemo da imamo kraće vreme za raspravu koje je određeno izbornim rezultatom, ali nijedan poslanik ne sme da ima manja prava od bilo koga. I ja sam kao opozicija bio spreman da štitim i prava većine ukoliko bi neko ugrozio njihovo, a oni su narušili naša prava. Debata je uvek živa i bilo je incidenata, ali se to završavalo na nivou incidenta. Dakle ovo više nije incident ovo je strategija uništavanja institucija, i ne samo parlamenta, uništavaju se sve institucije jer je ovo strategija stvaranja jednog autokratskog režima - rekao je Dejan Nikolić.

Razgovori pod lipom

Razgovori pod lipom (Foto: kolubarske.rs)

 

Srbija je u sve gorem stanju i sve je dalje od demokratije, smatra narodni poslanik Marinika Tepić, Stranka slobode i pravde.

 

- Skoro deset godina mi imamo, ne nazadovanje, nego apsolutnu dominaciju jednog čoveka što se u političkoj teoriji zove autokratska vlast i koja se graniči sa diktaturom – rekla je Tepić.

 

Govoreći o legitimitetu parlamenta u čijem radu ne učestvuje većina opozicionih poslanika i o njihovoj odluci da bojkotuje rad Skupštine Srbije, Marinika Tepić kaže da su sve kolege, poslanici opozicije, dobro znale šta ih očekuje ulaskom u Skupštinu, ali niko nije očekivao ovakav tretman i ovako loš odnos prema opoziciji.

 

- Sve loše zapravo je oličeno u samoj predsednici Skupštine Maji Gojković koja je na kraju jasno i rekla da mi imamo manja prava nego poslanici vladajućih partija. Nedostatak političkog dijaloga bio je vidljiv u svakom trenutku, ali momenat kada nam je kao opozicionim poslanicima skraćeno vreme za diskusiju onda je postalo jasno da se naš dalji rad nikako ne može nastaviti u tim uslovima. Jer nam zapravo nisu dozvoljavali da bilo šta kažemo - rekla je Marinika Tepić.

 

Narodni poslanik Marija Janjušević iz Srpskog pokreta Dveri podsetila je da se u gradovima u Srbiji već osam meseci organizuju protesti, a skoro četiri meseca su poslanici vćine opozicionih stranaka van skupštinskih klupa.  

 

- Zaista smo sve pokušali, da pokažemo dobru volju da se parlamentarizam u Srbiji ne ugasi, ali to nije bilo moguće. Mi nemamo nameru da se žalimo i da kukamo, mi idemo dalje. Pokazali smo da narodni pslanici i te kako mogu svoj posao da rade i na terenu u razgovoru sa građanima. Svesni smo da u ovom trenutku imamo samo jednog zajedničkog neprijatelja, režim oličen u diktaturi Aleksandra Vučića i ne preostaje nam ništa drugo nego da se organizovano dogovaramo kako tome stati na kraj - rekla je Janjušević.

Razgovori pod lipom

Razgovori pod lipom (Foto: kolubarske.rs)

 

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine dr Ivan Stijepović, Stranka moderne Srbije, je rekao da parlament više nije centar političkog niti zakonodavnog života u Srbiji, jer se na žalost sve ingerencije premeštaju tamo gde je "diktator u pokušaju", nekada je to bila vlada Srbije, a sada je to predsednik Srbije.

 

- Svedoci smo da se odluke sve više donose, ne u parlamentima - republičkom, pokrajinskom i lokalnim, nego u jednoj stranačkoj centrali i od strane jednog čoveka. Najveću krivicu za parlamentarnu krizu svakako snosi vlast, ali i izborni sistem koji ne predstavlja reprezentativno građane Srbije. Dakle, imamo izborni sistem koji sam po sebi kvari budući parlament bez obzira na to kako se on izabere, odnosno bez obzira na to ko izađe na izbore. Parlament je sada oruđe u rukama predsednika najjače političke partije u parlamentu, i donošenje odluka i zakona se izmešta iz Parlamenta na neka druga mesta koja to ne bi trebalo da rade – zaključio je Ivan Stijepović.  

 

Aktuelno

Aleksandar Vučić i Slobodan Gvozdneović (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Trupni portret Pre 7 sati 50 minuta

Komandant "Conrad", i njegov Vrhovni komandant

Sticajem nesrećnih okolnosti, proslava u Leliću, i drugo, Valjevo je izašlo na glas kao grad, koji, u odnosu na broj stanovnika, ima najviše zaraženih virusom Covid-19. Naravno da se niko ne može...  · 8 komentara

Dezinfekcija ulica u Ljigu (foto: Vlada Ivanović)
Vanredno stanje Pre 7 sati 16 minuta

Ljig u doba korone

U ljiškoj opštini nema zaraženih koronavirusom, a u samoizolaciji su 62 osobe. Štab za vanredne situacije zaseda po potrebi radi donošenja odluka i naredbi, kako bi građanima bio olakšan život i...