Registracija Prijava preko FB
Blokada puta Kamenitovac-Mratišić (foto: kolubarske.rs)
Blokada puta Kamenitovac-Mratišić (foto: kolubarske.rs)
05.08.2019, 08:58

Nakon protesta obećanje – dobićete novi put!

č: | fb:

Gradsko rukovodstvo je obećalo meštanima Prijezdića i još četiri sela, koji su u petak blokirali put Kamenitovac-Mratišić, da će sanacija te oštećene deonice početi 20. avgusta i da će radove finansirati JP "Putevi Srbije".

 

Meštani MZ Prijezdić su pre dve godine protestovali ispred Gradske uprave, a potom su Gradu uputili opomenu pred tužbu zbog toga što još uvek nije saniran put od Kamenitovca do Mratišića, u dužini od oko sedam kilometara, kao i još nekoliko pristupnih puteva koje su oštetili kamioni iz obližnjih kamenoloma, kao i zbog toga što nije ispoštovan Protokol koji su 2016. godine potpisali grad Valjevo i vlasnici dva kamenoloma sa tog područja.

 

I pored toga što su "zapretili" tužbom, od toga su odustali jer su dobili obećanje da će uništeni putevi biti asfaltirani, a samim tim i njihovi višegodišnji problemi rešeni. S obzirom na to da obećanje ni posle dve godine nije ispunjeno oko pedesetak meštana sela Prijezdić, Zarube, Ravnje, Mratišić, Dračić u petak je blokiralo put automobilskim gumama i na taj način zabranili prolaz kamionima.

 

Meštani, okupljni na blokadi, rekli su novinarima da su njihovi problemi počeli sa otvaranjem kamenoloma, naglašavajući da su teški kamioni vrlo brzo oštetili put i da su "svi ugroženi nefunkcionalnošću puta".

 

- Zbog nefunkcionalnog puta mi 12 godina imamo zabranu za obavljanje javnog saobraćaja. Inspektor Miletić je taj put zatvorio za autobuse, ali ne i za kamione kamenoloma. Ako je put nebezbedan, onda je nebezbedan za sve vrste saobraćaja. Međutim, kamioni i dalje idu i uništavaju put. Žalili smo se svima, ali niko ništa ne preduzima. Put je napravljen za mnogo manju tonažu, na mostu Bukovik bio je znak sedam tona dozvoljeno opterećenje, ali je sklonjen, tako da tuda prolaze kamioni sa ukupnim teretom od preko 60 tona - kaže Milomir Novković iz Prijezdića.

 

Dodaje da je prošle godine republički inspektor za zaštitu životne sredine dao nalog da se put sanira po potrebi, mada bi to trebalo raditi bar dva puta godišnje, ali ni to "po potrebi" se ne poštuje.

 

- Put se ne održava uopšte, prašina nas ubi, a kola uništavamo. A malverzacija ima kakvih hoćete. Prvo, dva kamenoloma ne mogu biti u blizini jedan pored drugog na manje od pet kilometara. Onda su oni napravili malverzaciju da je to kao isto eksploataciono polje, a dva kopa. Međutim to nije tačno jer fizički nemaju nikakav dodir. Osim toga i vlasnici su različiti – navodi meštanin Prijezdića.

 

Milomir Novaković kaže da i pored toga što su u prethodne dve godine u Gradskoj upravi bili bar 20 puta, molili i tražili da se njihov problem reši, nikakvog pomaka nema. "Gvozdenović mi je govorio sačekaj mog sekretara glavnog, sačekaj ovog, sačekaj onog, a nikakav odgovor još nismo dobili", očajan je Novaković.

 

On podseća da je put rađen novcem samodoprinosa meštana i učešćem nekadašnjeg auto-saobraćajnog preduzeća "Strela", a parcele koje su uzete za proširenje puta vlasnici su dali bez ikakve novčane nadoknade.

 

Put Kamenitovac-Mratišić (arhiva)

Put Kamenitovac-Mratišić (arhiva) (Foto: kolubarske.rs)

Meštani kažu da pored toga što traže da se put Kamenitovac-Mratišić rekonstruiše, oni zahtevaju i da se odredi upravljač tog puta. Upravo o tome su, dok je trajala blokada puta, razgovarali predsednik MZ Prijezdić Dejan Isidorović i gradsko rukovodstvo.

 

Isidorović je po povratku obavestio meštane pet sela da mu je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović rekao da će radovi na asflatiranju deonice Kamenitovac-Mratišić u dužini od 7,8 kilometara početi 20. avgusta, a da će radove finasirati JP "Putevi Srbije". A da bi radovi počeli, takođe je rečeno, neophodno je da se vlasnici parcela preko kojih prolazi put odreknu tog zemljišta i potvrde da je putno, čime prelazi u nadležnost JP "Putevi Srbije".

 

Meštani pet sela, koji su u petak blokirali put, kažu da je najmanji problem to da se vlasnici odreknu parcela jer one već poodavno i nisu njihove, tako da je potpis samo formalnost koju će ispuniti. Poručuju da će "ukoliko radovi ne počnu 20. avgusta, tog dana ponovo blokirati put, ali ne na jedan dan nego do ispunjenja zahteva!".

Aktuelno

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
U slučaju Vujić Subotić i još devet osoba Pre 4 minuta

Viši sud vratio i treću dopunu dopunjene optužnice

I treća dopunjena verzija optužnice protiv Aleksandra Vujića Subotića, bivšeg načelnika Gradske uprave, i još devet osoba, vraćena je na dopunu, jer je “potrebno bolje razjašnjenje stanja stvari da...

Konferencija za novinare Valjevski filmski susreti (foto: Đorđe Đoković)
6. izdanje festivala "Valjevski filmski susreti" Pre 20 sati 49 minuta

"Van okvira" preko 30 filmova za četiri dana

Film "Dnevnik Diane Budisavljević", rediteljke Dane Budisavljević, otvoriće šeste "Valjevske filmske susrete" koji počinju večeras i trajaće do 15. decembra. Za četiri dana biće prikazano preko 30...  · 3 komentara

Gradac (foto: Đorđe Đoković)
Stranka moderne Srbije proverava nezvaničnu informaciju Pre 17 sati 58 minuta

Da li će na Gradcu biti izgrađena mini hidroelektrana?

Povodom nezvaničnih informacija da bi se moglo dogoditi da mini hidroelektrana bude izgrađena na Gradcu oglasila se Stranka moderne Srbije sa ciljem da se, ukoliko su informacije tačne, na vreme...  · 1 komentar

Novogodišnji ukrasi u Krađorđevoj ulici (foto: Đorđe Đoković)
Vlast kao da je izgubila entuzijazam Pre 23 sati 57 minuta

Praznici dolaze, a nakit...?

U Valjevu još uvek nije postavljena novogodišnja rasveta. Trebalo bi da bude do kraja nedelje. Novi ukrasi nisu kupljeni jer u kasi nema para. Iz istih razloga kasni i tender za klizalište,...  · 5 komentara