Registracija Prijava preko FB
Plato ispred stare železničke stanice  (foto: Đorđe Đoković)
Plato ispred stare železničke stanice (foto: Đorđe Đoković)
09.08.2019, 12:42

Dokle ćemo zatvarati prozore da bismo provetrili stan?

č: | fb:

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije zagađenost vazduha u Srbiji dovodi do respiratornih oboljenja od kojih prerano umre više od 5.000 ljudi godišnje. Grad u kome živimo je i zvanično jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji.

 

U Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji (Poglavlje 27) u delu koji se odnosi na kvalitet vazduha, navodi se da je u osam gradova zabeleženo prekomerno zagađenje, i to u: Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Užicu, Pančevu, Kraljevu i Valjevu.

 

Gradska vlast, nažalost, i pored upozorenja, inicijativa opozicionih odbornika, javne rasprave, akcija građanskih udruženja, očigledno ne shvata ozbiljnost problema ili ga možda svesno zanemaruje.

 

Kako Valjevo više nema industriju, uzroke zagađenja moramo tražiti negde drugde. Da li je problem u neplanskoj izgradnji, saobraćaju ili individualnim ložištima i materijalima koje građani koriste za ogrev (tek 20 odsto ukupne grejne površine priključeno je na daljinsko grejanje)?

 

Da li rešenje treba tražiti u ulaganjima u infrastrukturu, od stvaranja mreže za merenje zagađenosti do prelaska na energente koji nisu veliki zagađivači?

 

O ovoj osetljivoj temi razgovaraćemo u petak 9. avgusta u 20 časova na tribini "Pod lipom", plato ispred stare železničke stanice Valjevo, Železnička sa: dr Branimirom Jovančićevićem, redovnim profesorom Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, članom odbora za životnu sredinu SANU, članom Evropske asocijacije organskih geohemičara i naučnog odbora Evropske asocijacije za hemiju životne sredine, ekspertom Evropske komisije za FP7 projekte, Miodragom Kaporom, stručnjakom za energetsku politiku i doktorandom Radgers univerziteta  (Nju Džerzi, SAD), Draganom Rakić, potpredsednicom Demokratske stranke i predsednicom RO za zaštitu životne sredine, Dejanom Bulatovićem, potpredsednikom Stranke slobode i pravde i Draganom Petrovićem, pronalazačem ekoloških peći.

Aktuelno

Pod lipom (foto: Kolubarske.rs)
Razgovori pod lipom Pre 11 sati 21 minuta

Bavljenje politikom radi lične koristi

Danas se politikom mnogi bave iz lične, a ne opšte koristi, smatraju učesnici "Razgovora pod lipom". U Srbiji se već decenijama vrtimo u krug pokušavajući da stvorimo uređeno društvo.  · 2 komentara

Kod Austroterma (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka 23.08.2019

Gradi se ulica Mirka Obradovića do obilaznice

Raspisana je javna nabavka za izgradnju nove Ulice Mirka Obradovića, deonica od fabrike "Austroterm" do obilaznice. Procenjena vrednost radova je 200 miliona dinara. U planu je i izgradnja kružnog...  · 2 komentara

Put od jezera do ski staze (foto: Kolubarske.rs)
Nakon 12 godina 22.08.2019

Asfaltiran put do ski staze Crni vrh

Nakon 12 godina od otvaranja ski staze Crni vrh na Divčibarama, asfaltiran je put koji vodi do ovog skijališta. Iz Gradske uprave najavljuju da će uskoro biti asfaltiran i parking.  · 5 komentara