Registracija Prijava preko FB
Plato ispred stare železničke stanice  (foto: Đorđe Đoković)
Plato ispred stare železničke stanice (foto: Đorđe Đoković)
09.08.2019, 12:42

Dokle ćemo zatvarati prozore da bismo provetrili stan?

č: | fb:

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije zagađenost vazduha u Srbiji dovodi do respiratornih oboljenja od kojih prerano umre više od 5.000 ljudi godišnje. Grad u kome živimo je i zvanično jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji.

 

U Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji (Poglavlje 27) u delu koji se odnosi na kvalitet vazduha, navodi se da je u osam gradova zabeleženo prekomerno zagađenje, i to u: Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Užicu, Pančevu, Kraljevu i Valjevu.

 

Gradska vlast, nažalost, i pored upozorenja, inicijativa opozicionih odbornika, javne rasprave, akcija građanskih udruženja, očigledno ne shvata ozbiljnost problema ili ga možda svesno zanemaruje.

 

Kako Valjevo više nema industriju, uzroke zagađenja moramo tražiti negde drugde. Da li je problem u neplanskoj izgradnji, saobraćaju ili individualnim ložištima i materijalima koje građani koriste za ogrev (tek 20 odsto ukupne grejne površine priključeno je na daljinsko grejanje)?

 

Da li rešenje treba tražiti u ulaganjima u infrastrukturu, od stvaranja mreže za merenje zagađenosti do prelaska na energente koji nisu veliki zagađivači?

 

O ovoj osetljivoj temi razgovaraćemo u petak 9. avgusta u 20 časova na tribini "Pod lipom", plato ispred stare železničke stanice Valjevo, Železnička sa: dr Branimirom Jovančićevićem, redovnim profesorom Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, članom odbora za životnu sredinu SANU, članom Evropske asocijacije organskih geohemičara i naučnog odbora Evropske asocijacije za hemiju životne sredine, ekspertom Evropske komisije za FP7 projekte, Miodragom Kaporom, stručnjakom za energetsku politiku i doktorandom Radgers univerziteta  (Nju Džerzi, SAD), Draganom Rakić, potpredsednicom Demokratske stranke i predsednicom RO za zaštitu životne sredine, Dejanom Bulatovićem, potpredsednikom Stranke slobode i pravde i Draganom Petrovićem, pronalazačem ekoloških peći.

Aktuelno

Industrijski sneg (foto: Kolubarske.rs)
Noćas padao Pre 21 sati 56 minuta

"Industrijski" sneg i u Valjevu

Noćas je i u Valjevu padao takozvani "industrijski" sneg. Predstavlja specifičnu meteorološku pojavu koju možemo primetiti kada je vazduh veoma zagađen i nastaje na poseban način. Da je reeč o...  · 9 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje policije Pre 17 sati 59 minuta

Uhapšen sa 52 grama marihuane

Valjevska policija, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila je M. B. (23) iz Mionice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u...  · 4 komentara

Iverak (foto: Đorđe Đoković)
U ovoj godini Pre 19 sati 18 minuta

Iz republičkog budžeta za Valjevo 411 miliona dinara

Iz budžeta Republike Srbije za 2020. godinu za Valjevo će biti izdvojeno oko 411 miliona dinara. Za izgradnju deonice Iverak-Lajkovac opredeljeno je dva miliona dinara. Pretpostavljamo da će...