Razgovori pod lipom o ekološkim problemima (foto: #1od5miiona)
Razgovori pod lipom o ekološkim problemima (foto: #1od5miiona)
11.08.2019, 09:28

Bez političke volje nema rešenja problema aerozagađenja!

č: | fb:

Zaštita životne sredine, rešenje problema aerozagađenja bile su teme "Razgovora pod lipom" na kojoj su učestvovali dr Branimir Jovančić, Miodrag Kapor, Dragana Rakić, Dejan Bulatović i Dragan Petrović.

 

Miodrag Kapor, stručnjak za energetsku politiku i doktorand Radgers univerziteta (Nju Džerzi, SAD) kaže da u Srbiji praktično i ne postoji energetska politika niti plan za trajno rešenje aerozagađenja i smatra da je na snazi prikrivanje podataka o stepenu aerozagađenja. Što se tiče Valjevo, to je jedan od najzagađenijih gradova, ali i pored toga ne koristi sredstva iz fondova EU jer nema projekte za povećanja energetske efikasnosti.

 

- Problem u Valjevu je deo šire priče, koja je deo energetske politike ove države. Koliko sam upoznat valjevska vlast nije učinila ništa po pitanju korišćenja fondova Evropske unije i USAD, kao i drugih donatora. Recimo Vrbas je 2010. godine iskoristio donaciju švajcerske organizacije za razvoj SECO za unapređivanje energetske efikasnosti javnih objekata, i oni su uspeli za kratko vreme da povećaju energtsku efikasnost za preko 20 procenata i smanje aerozagađenje. Tako nešto može da uradi i Valjevo. Postoje fondovi koji mogu sve da finansiraju, ali je neophodno napisati projekat i konkurisati. Poslednjih godina su Kruševac, Užice, Čačak, Pančevo dobili donacije iz evropskih fondova za povećanje energetske efikasnosti i samim tim smanjili aerozagađenje. Ja ne znam šta se u Valjevu čini, ali do sada nisam video nijedan projekat koji bi smanjio aerozagađenje u gradu. O posledicama aerozagađenja treba da govore lekari, ali je evidentno da je zbog aerozagađenja povećan broj obolelih od raka pluća i Alchajmerove bolesti, a kod dece od bronhijalne astme. Istovremeno se u medijima širi priča da je osiromašeni uranijum od bombardovanja uzročnik raka u Srbiji, a do sada to nije potvrdilo nijedno istraživanje. O problemima i bolestima koje izaziva aerozagađenje se malo govori ili se čak pravi podaci prikrivaju - rekao je Kapor.

 

Ukoliko gradske vlasti ne urade ništa kako bi bio rešen problem aerozagađenja Miodrag Kapor građanima Valjeva preporučuje da u zimskim mesecima nose maske preko lica. Dodaje da se uopšte ne šali naglašavajući da je to jedini način da zaštite sebe.

 

Sve što je Srbija do sada uradila uradila je pod pritiskom EU i možemo da se nadamo da će tako biti i sa energetskom efikasnošću.

 

Dr Branimir Jovančićević, redovni profesor Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, član odbora za životnu sredinu SANU, član Evropske asocijacije organskih geohemičara i naučnog odbora Evropske asocijacije za hemiju životne sredine kaže da je ključna odluka da se pristupi rešavanju problema.

 

- Da bi se došlo do rešenja potrebno je prvo doneti odluku da se nađe rešenje, a takva odluka u Srbiji ne postoji. Nije reč samo o aerozagadjenju već i o ostalim pitanjima iz oblasti zaštite životne sredine. O tome se godinama govori, ali se ništa ne radi. To je politička odluka i očigledno da ti ptoblemi i zaštita životne sredine još nisu došli na dnevni red. U svetu postoji usvojena filozofija da tehnološki razvoj gubi svoj smisao ukoliko ga ne prati razvoj zaštite životne sredine. Aerozagađenje je nešto što osećamo nekoliko meseci tokm zime, ali su jednako veliki problemi i divlje deponije, zagađene reke i jezera..., Srbija je danas zemlja koja podseća na jedan veliki kontejner smeća – zaključio je Jovančević.

 

Ne postoji oblast o kojoj se više govori a da se manje radi na terenu i na rešavanju problema kao što je zaštita žiotne sredine.

 

Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke i predsednica RO za zaštitu životne sredine kaže da je ključ u volji vlasti i hrabrosti građana.

 

- Nažalost o zaštiti životne sredine i o ekologiji u Srbiji se godinama puno pričalo, a malo toga se uradilo. Iskreno se nadam da dolaze bolja vremena kad je u pitanju svest o važnosti ovih tema. A koliko su teme zdrave životne sredine važne, pokazuje i to što u zemljama Evrope zelene stranke na izborima postižu uspeh, poput Nemačke gde su "zeleni" druga stranka po jačini. Građani Evrope prepoznaju važnost ekologije i očuvanja životne sredine i to su teme na kojima se dobijaju ili gube politički poeni. Na žalost kod nas te teme nisu u fokusu političkih partija. Iskreno te teme ni građane nisu puno zanimale, što je donekle i logično jer naši građani imaju egzistencijalnih problema i uvek po starni stavljaju teme koje se tiču svih nas, a koje prevazilaze stranačke interese jer su teme od opšte važnosti. Nadam se da će se stvari promeiti i to je tema budućnosti. Država, političke stranke, građanska inicijativa, nevladine organizacije..., svi treba da poradimo na jačanju svesti građana kao pojedinca – poručila je Rakić.

 

Bez političke volje nema rešenja problema! Ako ima volje i odlučnosti država može da reši ekološke probleme, a građani u javnom prostoru treba da pokažu hrabrost i nezadovoljstvo.

 

Dejan Bulatović, potpredsednik Stranke slobode i pravde kaže da je sramota to da Valjevo koje je okruženo brdima, koji ima nekoliko reka, jednom rečju divno prirodno okruženje muku muči sa aerozagađenjem.

 

- Prolazimo pored ovog drvoreda koji oni hoće da seku, prolazimo pored deponije koja je polulegalna i poluilegalna, gledamo u Kolubaru koja je u lošem stanju. Gradska vlast sakati pluća grada. U Valjevu sam pre 20 godina služio vojsku i sećam se vašeg grada iz tog perioda i verujte velika je razlika – rekao je Bulatović.

 

Smatra da Ministarstvo za zaštitu životne sredine ne radi ništa i ako kao krovna institucija ne radi ništa ne treba da čudi to što se na nivou lokalnih samouprava ekološki problemi ne rešavaju.

 

- Problem je u Ministartsvu za zaštitu životne sredine. Ministar Trivan je donedavno bio sekretar za zaštitu životne sredine u Beogradu i ništa nije uradio. To vam je tako u Srbiji, bivate nagrađeni kada ništa ne uradite. To je slučaj i sa Vulinom, koji ništa nije uradio u ministrstvima gde je bio ministar, a sada je vojni koji nas brani! Zašto Trivan nije ovde? On laže i jedino šta radi jeste da štiti interese SPS-a i da dobije novac za kampanju. A kade se govori o aerozagađenju njega nema. Zato ćemo ih poslati na smetlište i da se više nikad ne bave politikom u Srbiji - poručio je Bulatović.

 

Dragan Petrović, pronalazač ekoloških peći kaže da ono čega ima u izobilju u Srbiji, a najmanje koristimo jeste biomasa.

 

- Imamo agrarnu-poljoprivrednu i šumsku-drvnu biomasu. Kod nas je zastupljen pelet i sečka, dok se malo govori o agrarnoj biomasi koje ima više. Problem je to što nije bilo načina da se iskoristi agrarana biomasa koja je jeftinija. Kod nas se ostaci nakon žetve pale, a ne bi trebalo. Resursa ima toliko da nije potrebno seći šumu. Takođe, sav otpad iz drvne industrije može da se koristi kao gorivo – naveo je Petrović.

 

Pronalazač ekoloških peći kaže da je njegova peć mali potrošač, za celu zimsku sezonu potrebno je od 2,5 hiljade do 4,5 hiljade kilograma ogreva i naglašava da je poenta u načinu sagorevanja.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 18 sati 35 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 15 sati 45 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara