Skupština, jul 2014. (foto: Đorđe Đoković )
Skupština, jul 2014. (foto: Đorđe Đoković )
13.08.2014, 10:12

Dvojica odbornika vraćaju mandate

č: | fb:

Socijalisti (SPS) i naprednjaci (SNS) danima se presabiraju ko u Gradskoj skupštini može da okupi (bar) 26 odbornika, samim tim i većinu u vlasti, pa se ne iskuljučuje ni mogućnost nove inicijative za smenu Mihaila Jokića, predsednika Skupštine grada, koga je na to mesto vratio Upravni sud Srbije. Sve će biti mnogo jasnije već u septembru, kada bi gradski parlament trebao da zaseda iz rokova za postavljenja po konkursu pojedinih direktora javnih preduzeća.

Do previranja je došlo i u Gradskom odboru Demokratske stranke (DS). Bivši gradonačelnik (2008 – 2012) Zoran Jakovljević, prema saznanjima Kolubarskih.rs, namerava da vrati odbornički mandat jer se zbog posla seli u Beograd. Njegovo mesto, po svemu sudeći, preuzeće Dragica Dragojlović iz Brankovine, koja je odbornik bila u Jakovljevićevom gradonačelničkom mandatu.

Po svemu, odbornik više neće biti ni Aleksandar Džimi Ranković, aktuelni šef odborničke grupe, i član Gradskog veća u Jakovljevićevom mandatu, koji se povlači „iz ličnih razloga“. U ovom trenutku ne zna se ko će ga zameniti sa odborničke liste na majskim izborima 2012. godine. Potom će svakako biti izabran i šef odborničke grupe, a po logici stvari to bi trebala da bude Milka Erić Vasiljević.

Poodavno je utisak da nema velike sloge u Gradskom odboru DS, ponajpre zahvaljujući načinu na koji ga vode Duško Rakić i Aca Đukić. Uz to, česte promene predsednika stranke, poslednja je Bojan Pajtić umesto Dragana Đilasa, dovele su do toga, ako je verovati poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, da je DS po prvi put „pao ispod cenzusa“, što znači da bi, u slučaju izbora, ostao van parlamenta!

IZ DS-a je novost i to da su Klub „pod lipom“ preuzeli „momci koji drže ’Vagon’, Peđa i Muta“. Sve je navodno počelo od primedbi „nekih inspekcija“ (pojedinici smatraju, naručenih) posle čega se Dragan Nićiforović Nići povukao jer nije mogao ekonomski „da se uklopi“ u nove obaveze.

Podsećanje

Sve bi to bilo lepo kada se ne bismo setili perioda 2004 – 2008, kada je dr Jovan Tomić (NS) bio neposredno izabrani gradonačelnik, a Nova Srbija okosnica za mnoge tada nezamislive crveno-crne koalicije (NS, SRS, SPS, SNS – narodni socijalisti, PSS). Opozicione stranke DS, DSS, SPO i Pokret za Valjevo mesecima su dokazivali da je pri konstituisanju lokalne vlasti 25 odbornika brojano kao 26, te da je ona nelegalna i nelegitimna. To se na kraju dokazalo, uvedene su i privremene mere.

Paralelno sa tim, dr Tomiću je uporno postavljano pitanje, na koje nije bilo odgovora - ko je, kako i zbog čega dozvolio da se na zelenoj površini i gradskom parkingu postavi „vagon“ (kafić) čiji su vlasnici, kako je tada tvrđeno, bili „nečiji sinovi“ od uglednika Nove Srbije. Preciznosti radi, to svakako nisu bili ni Peđa Simić, ni Vladimir Mutapović „Muta“. Međutim, posle 2008, kada je DS bila okosnica gradske koalicije sa SPS, „vagon“ više nikom nije smetao!

Aktuelno