Aleksandar Vučić i Nenad Jezdić (foto: Dragan Todorović)
Aleksandar Vučić i Nenad Jezdić (foto: Dragan Todorović)
20.08.2019, 06:36

Predsednik, glumac i gradonačelnik

č: | fb:

Valjevo je zaobišao "Miloš Veliki", ali, sudeći po onome što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao glumcu Nenadu Jezdiću, nećemo ostati slepo crevo jer će Valjevo "brzom trakom biti priključeno na novi autoput možda i pre nego bude završena deonica autoputa od Preljine do Požege".

 

Predsednik Vučić je u nedelju kada je svečano otvoren autoput "Miloš Veliki", vozeći se novom saobraćajnicom u otvorenom autobusu na relaciji od Uba do petlje u Nepričavi, Jezdiću rekao da će "ovo za ceo valjevski kraj biti mnogo važno". Ta rečenica ohrabri Jezdića, koji beše u dilemi da li je umesno da pita predsednika: "Kako će moji Valjevci moći maksimalno da eksploatišu ovaj put"?

 

Vučić odgovori da već sledeće godine kreću radovi od Slovca, tačnije od Nepričave do Popučaka i Iverka. Objasnio je da će se brze trake raditi sa druge strane barske pruge.

 

"Ne možemo da izvedemo eksproprijaciju, tako da ćemo morati da pređemo sa druge strane pruge. A onda će Valjevo i sa jedne strane Kamenicom i Brankovinom i Oglađenovcem i čitavim delom prema Kosjeriću i Divčibarama postati novi turistički centar. Mnogo je lepa okolina Valjeva, ne znaš koje mesto je lepše. Tako da Valjevo ne sme da ostane slepo crevo, to moramo da završimo", rekao je predsednik Srbije.  

 

Nastavljajući razgovor sa Nenadom Jezdićem, Vučić je dodao da je Ub jak, da Lajkovac mora biti jači, a radiće se i u Osečini.

 

"U Lajkovcu, od kada je umro Dragan Marković, malo smo energije pokazali. Lajkovac ima sad i šampione u odbojci i infrastrukturno se dobro povezuje, ali mora da bude još jači. Ub je najjači u svojoj istoriji. Može da bude još jači i bogatiji. Ali je najjači, to je malo i zbog Darka i zbog njih... Osečinu i Pecku moramo da podignemo, i tu treba da uradimo tunel prema Ljuboviji, da se skrati taj put jer je mnogo značajan i važno je zbog spajanja sa Bratuncem i Republikom Srpskom", objasnio je predsednik Srbije glumcu iz Valjeva tokom vožnje novim autoputem u otvorenom autobusu.

Aleksandar Vučić u otvorenom autobusu

Aleksandar Vučić u otvorenom autobusu (Foto: Dragan Todorović)

 

Valjevski gradonačelnik Slobodan Gvozdenović nije bio u otvorenom autobusu, nego je predsednika Vučića čekao, zajedno sa kolegom iz Lajkovca Andrijom Živkovićem, na petlji u lajkovačkom selu Nepričava.

 

"Znao sam ja da će Lajkovac da čeka, ali i Valjevo čeka", reče predsednik i rukova se sa Gvozdenovićem i Živkovićem.

 

Vučić: Ovo je veliki dan za Lajkovac. I Za Valjevo.

Gvozdenović: Za Valjevo je najveći. Ovo je sudbinska stvar.

Vučić: Ne preteruj! Ali je važno.

Gvozdenović: Ne preterujem, verujte.

Vučić: Ono što je važno i što hoću da vas zamolim da od Nepričave uredite, ako vam trebaju pare tražite od nas. Uredite od Nepričave sve ulaze u Lajkovac da izgleda kao na Ubu. Mi ćemo da gledamo da pre Požege završimo put do Valjeva. Dakle Divci, Lukavac, sve do Slovca. A onda ćemo lakše da dovodimo investitore u Valjevo.

 

Gvozdenović i Živković sačekali Vučića

Gvozdenović i Živković sačekali Vučića (Foto: skrinšot)

Potom se Vučić zaputi prema štandovima turističkih organizacija Lajkovca, Mionice i Valjeva, koji su samo za tu svečanu priliku postavljeni nasred autoputa. Hteo je da sazna nešto o Valjevu što ne zna, a gradonačelnik iskoristi priliku da od Vučića traži nešto što nema - investitora.

 

"Mislim da Valjevo dobro poznajem, ali ima li nešto novo što ne znam", upita Vučić promoterku valjevskog turizma.

 

"Akumulacija, Stubo-Rovni to je naša budućnost, u turističkom smislu očekujemo veliki razvoj Povlenske regije. A ovo što je već postojeće to ćemo unaprediti", odgovori ona.

 

U razgovor se umeša gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdnović.

 

Gvozdenović: Miloš Teodosić negde oko 1. novembra završava svoj kamp na Divčibarama. (2020. godine, prim.aut.)

Vučić: Hvala Milošu na tome, Divčibare jesu važne i cela Povlenska regija, ali treba sve da podižete, sva sela, i Oglađenovac i Kamenicu i Brankovinu i ovamo ispred... je l' i Lukavac Valjevski deo? Sve od Divaca morate da podižete na različite strane.

Gvozdenović: Na Brankovinu smo najviše bacili akcenat i hvala Vama i srpskoj vladi...

 

Prekide ga predsednik Vučić i upita: "A Gradac, jeste li nešto uradili"?

 

Gvozdenović odgovori da su "Gradac dali na upravljanje Ekološkom društvu Gradac (?) i to je zaštićena zona prvog reda". (EKD Gradac postoji od 1986. godine, a rekom Gradac upravlja više od dve decenije, prim.aut.)

Gvozdenović je još dodao da se na reci Gradac "odvija takmičenje internacionalno u mušičarenju i pecanju, a inače je ekološki potpuno zaštićena i najčistija reka...".

 

Ponovo ga prekide predsednik.

 

Vučić: Pošto ste napravili sebe nekako kao žrtvu da Valjevo skoro ništa nije dobilo, sad dobijate i autoput, tražite još ovo kratko vreme, ovo kratko vreme...

Rečenicu dovrši Gvozdenović: "Investitora za industrijsku zonu!".

Vučić: Samo uradite tu industzrijsku zonu kako valja. Kasno ste se setili da krenete da je radite. Ali. Sad kad je uradite onda da sve bude u redu i da to uradimo kako treba. Valjevo je bogato i prelepo...

"I veliko", dobaci Gvozdenović.

Vučić: Pa veliko nije. Malo je Valjevo. Valjevo nam je 11. u Srbiji po veličini. Ne, 12, izvini. Smederevo je 11, Valjevo 12, Čačak 13, Kraljevo 10, Zrenjanin 9, Pančevo 8, Kruševac 7. Subotica nije više 6. već je Leskovac, a Subotica peta pretekla Leskovac, Kragujevac 4, pa onda Niš, Novi Sad i Beograd. Vidiš da znam sve napamet. I Valjevo da bude malo veće. I duvan čvarke da ima dobre. Ali post je pa ne mogu sada, kada se post okonča onda...

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 6 sati 42 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 39 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 13 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara