Ambrozija (foto: Kolubarske.rs)
Ambrozija (foto: Kolubarske.rs)
28.08.2019, 10:40

Zbog ambrozije i Valjevo danima u crvenoj zoni

č: | fb:

Koncentracija polena ambrozije je i u Valjevu već danima u crvenoj zoni što znači da su vrednsoti po nekoliko desetina puta iznad granice. Tako će biti i narednih dana, jer prema rečima stručnjaka, kao i svake godine, špic ambrozije je od 25. avgusta do 15. septembra.

 

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, Valjevo je od 15. avgusta bez prekida u crvenoj zoni što znači da je koncentracija polena u vazduhu nekoliko stotina po kubnom metru. Jedna biljka ambrozije produkuje do osam milijardi polenovih zrna.

 

Mnogi Valjevci koji ovih dana "muku muče" sa alergijom kažu da im nisu potrebni podaci da bi znali da nas je okupurala ambrozija i da nam pravi zdravstvene probleme.

 

Na ambroziju je alergično oko deset odsto populacije, a tipični simptomi alergije su suzenje očiju, svrab kože, nosa, grla, zapušen nos, učestalo kijanje, kašalj, umor, malaksalost.

 

Srbija od 2006. godine ima uredbu za borbu protiv ovog korova koji je jedan od najvećih alergena, ali uprkos tome, vrlo je raširen i stvara velike količine polena, koji može da dospe i do mesta koja su udaljena sto kilometara od biljke na kojoj je nastao.

 

Prema nezvaničnim podacima malobrojne su lokalne samouprave koje sprovode mere za suzbijanje ambrozije i kontrolišu da li građani obavljaju svoj deo posla.

 

"Moraju se preduzeti ozbiljniji zahvati na širem, državnom nivou s obzirom na to da se biljka jako invazivno širi i iz godine u godinu je sve zastupljenija", kaže Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine, prenosi Danas.

 

Sagovornik Kolubarskih.rs iz Gradske uprave kaže da Valjevo nema program za suzbijanje ambrozije niti se tim problemom bavi. Ove godine, navodi, čak se odocnelo sa košenjem zelenih površina.

 

"Sve zelene površine na teritoriji grada, a koje održava JKP Vidrak, trebalo je pokositi u maju pre cvetanja ambrozije, čime bi se u velikoj meri smanjile količine i sprečilo dalje širenje", kaže naš sagovornik i dodaje da je Vidrak ovih dana počeo košenje, ali to je kasno, a time se još više širi polen ambrozije.

 

On objašnjava da su od javnih zelenih površina mnogo veći problem površine koje su u privatnom vlasništvu naročito u selima valjevskog kraja, a vlasnici ih ne održavaju nego su "preplavljene korovom".

 

"Grad bi trebalo da donese, ne samo program za suzbijanje ambrozije, nego i odluku kojom će obavezati vlasnike da održavaju svoje zelene površine kao što postoji odluka za čišćenje snega", kaže sagovornik Kolubarskih.rs.

Ambrozija

Ambrozija (Foto: Kolubarske.rs)

Kragujevac je među retkim lokalnim samoupravama koji ima poseban program za suzbijanje ambrozije. Tim programom izdvojeno je četiri miliona dinara za košenje ambrozije i štampanje flajera koje dele građanima kako bi ih upoznali sa tim koliko je važno da se uključe u akciju suzbijanja ovog korova.

 

"Nemoguće je da suzbijemo skroz ambroziju, ali smo se potrudili da pre cvetanja pokosimo sve zelene površine kako bismo sprečili dalje širenje", rekao je za BBC na srpskom Nikola Ribarić iz Gradske uprave Kragujevca. On dodaje da je važno da se i građani uključe i shvate koliko je bitno da iščupaju svaku stabljiku ove biljke.

 

Agencija za zaštitu životne sredine je početkom februara ove godine na zgradi Gradske uprave postavila i aktivirala uređaj za praćenje alergenog polena u vazduhu. Na taj način se prati koncentracije 24 aleregene vrste polena u vazduhu tokom sezone polinacije, od februara do novembra.

 

"Postavljanjem navedenog uređaja u Valjevu uspostavljeno je 26. merno mesto u državnoj mreži za praćenje koncentracija polena u Republici Srbiji. Gradska uprava Valjeva će preuzimati podatke sa sajta Agencije, a u svrhu obaveštavanja javnosti", piše na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

 

Sudeći prema dosadašnjim aktivnostima, Gradska uprava Valjeva ne obaveštava javnost o koncentraciji polena u vazduhu, što je pored ostalog i "svrha" postavljanja uređaja.

Aktuelno

Osnicba škola u Mionici  (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 21 sati 30 minuta

Mionički osnovci ostvarili značajan uspeh na takmičenjima

Mionički osnovci ostvarili su značajne rezultate na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, okružnom takmičenju iz programiranja, okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i...