OŠ Milovan Glišić (foto: Đorđe Đoković)
OŠ Milovan Glišić (foto: Đorđe Đoković)
30.08.2019, 07:14

Učenici i kolektiv OŠ "Milovan Glišić" konačno u novom objektu

č: | fb:

Od ove školske godine u novi objekat preseliće se učenici i kolektiv osnovne škole "Milovan Glišić". Zvaršetak školske zgrade, čija je izgradnja počela pre 19 godina, najavljivan je nekoliko puta da bi konačno 2. septembra školsko zvono označilo početak rada u novom objektu koji je uprkos brojnim problemima i peripetijama konačno završen. Svečano otvaranje zakazano je za sredu 4. septembar.

 

Načelnica Školske uprave Valjevo dr Zorica Jocić je na konferenciji za novinare potvrdila da će nova škola u Brđanima od ovog septembra primiti đake. Ona je rekla da je i OŠ "Milovan Glišić", kao i ostale valjevske škole, tokom leta priključena na Akademsku mrežu Republike Srbije - AMRES.

 

To je jedna od značajnijih investicija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a od velikog je značaja za škole kojima će obezbediti pristup i korišćenje interneta i informatičkih servisa u zemlji, kao i veze sa nacionalnim i internacionalnim mrežama.

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Jocić je rekla da je i ovaj letni raspust iskorišćen za sređivanje školskih objekata ne samo u Valjevu, nego i u drugim opštinama Kolubarskog okruga, dok će radovi u nekim školama početi narednih meseci.

 

- U OŠ "Mile Dubljević" u Lajkovcu je, posle deset godina, završen amfiteatar koji je značajan prostor za učenike i nastavnike. Škola u Bogovađi je renovirana u jednom delu, dok je oko školskog dvorišta urađena kompletna ograda. U Opštini Osečina tokom leta nije bilo većih investicija jer je prethodne školske godine izvršena kompletna rekonstrukcija škole koja je ranije bila osnovna. Najavljeni su radovi na toplifikaciji, kao i zamena kotlova, a u planu je rekonstrukcija i druge školske zgrade u Osečini. Opština Ub je imala kapitalne investicije; pre svega urađen je novi vrtić na površini od tri hiljade kvadratnih metara, sa najsavremenijom opremom, i biće otvoren 2. septembra. Izgradnjom novog vrtića sva deca predškolskog uzrasta iz Uba imaće obezbeđeno mesto i najidealnije uslove za svoj razvoj i učenje. Među većim investicijama je i škola u Slatini koja je urađena od temelja do krova, i počinje sa radom 2. septembra. Počeli su radovi na OŠ "Milan Munjas", u planu je dogradnja od 3.500 kvadrata, i tu će biti smešteno šest novih učionica i zatvoren bazen. U Opštini Ljig u OŠ "Sava Kerković" su zamenjeni kotlovi, a vrednsot te investicije je šest miliona. U Mionici se očekuje da u naredna dva meseca počnu radovi na kompletnoj rekonstrukciji OŠ "Milan Rakić" i Srednje škole Mionica, a vrednost tih radova je oko 200 miliona dinara. Kako bi se nastava odvijala neometano, dogovor je da se radi etapno – navela je Jocić.

 

Projekat "Obogaćenog jednosmenskog rada"

 

Od ove školske godine u 200 škola u Republici Srbiji, koje već rade u jednoj smeni, biće uveden pilot projekat "Obogaćenog jednosmenskog rada". Među tim školama je i 14 sa područja Kolubarskog i Mačvanskog okruga koje su ispunile sve kriterijume za realizaciju ovog pilot projekta.

 

Zorica Jocić je navela pet osnovnih škola sa područja Kolubarskog okruga u kojima će biti realizovan ovaj pilot projekat. To su OŠ "Stevan Filipović" u Divcima, mionička OŠ "Milan Rakić" – izdvojeno odeljenje u Toplici, OŠ "Rajko Mihailović" Banjani, zatim OŠ "Sveti Sava" Pambukovica i lajkovačka OŠ "Mile Dubljević" – izdvojeno odeljenje u Bogovađi.

 

Jocić objašnjava kriterijume po kojima su birane škole i naglašava da je proces izbora počeo u januaru ove godine.

 

- Prvi kriterijum je bio da škola radi u jednoj smeni. Nijedna naša osnovna škola u gradu koja radi u dve smene nije mogla da uđe u taj projekat jer nema dovoljno prostora, otuda nema nijedne škole iz Valjeva, Šapca i Loznice. Takođe, pri izboru je važna bila zainteresovanost i motivacija kolektiva, s obzirom na to da će se raditi prema potpuno drugačijim metodama koje će kroz integrisan pristup biti usmerene na međupredmetne kompetencije i na druge inovativne vrste nastave. Takođe važna je bila i zainteresovanost roditelja i lokalnih samouprava. Ministarstvo je školama predložilo 48 modela aktivnosti koji mogu da se realizuju u "obogaćenom jednosmenskom radu". Škole mogu izabrati jednu od ponuđenih aktivnosti, ali mogu, shodno svojim resursima, da osmisle nove aktivnosti – objasnila je načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 11 sati 52 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 14 sati 41 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.