Učionica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Učionica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
02.09.2019, 09:18

Jednodnevni štrajk i u pojedinim valjevskim školama

č: | fb:

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, jedan od četiri reprezentativna sindikata, organizovao je štrajk skraćenjem časova na 30 minuta. U Uniji kažu da je ovo štrajk upozorenja kojim žele da podsete na brojna ne ispunjena obećanja, ali i da upozore javnost na mnoge nezapočete ili nedovršene poslove u obrazovanju.

 

Vesna Andrić predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u Valjevu kaže da je danas, prvog dana nove školske godine, u štrajkuoko 600 prosvetnih radnika valjevskih osnovnih i srednjih škola. Prema njenim rečima u sedam od 22 osnovne i srednje škole zvono se oglasilo nakon 30 minuta, dok su u drugim školana razne kombinacije.

 

"Ovog prepodneva, a tako će biti i u popodnevnoj smeni, u sedam škola časovi su skraćeni na 30 minuta, u pet škola ovog prepodneva zvono se oglašavalo nakon 45 minuta, ali su nastavnici napuštali nastavu posle pola sata, u pet valjevskih škola njihovi predsednici sindikata su bili u štrajku dok su ostali držali redovnu nastavu od 45minuta, a u četiri škole štrajka nema", rekla je za Kolubarske.rs Vesna Andrić.

 

Ona objašnjava da Unija sindikata traži nastavak pregovora oko platnih razreda i podseća da se o platnim grupama i razredima pregovara godinama unazad. Bilo je predviđeno da se platni razredi uvedu od 1. januara 2016. godine.

 

U saopštenju za javnost Unija sinsikata prosvetnih radnika navodi da organizovanjem jednodnevnog štrajka podseća Vladu Srbije da je prosvetne radnike obmanula praznim pričama o pravednim platnim razredima, a nadležno Ministarstvo da bez socijalnog dijaloga sa zaposlenima u prosveti, nije moguće postaviti obrazovanje na zdrave osnove.

 

"Bajkovite političke, svakodnevne priče nisu realnost srpskih škola. Suočavamo se sa teškim materijalnim položajem zaposlenih, velikim brojem učenika u odeljenjima, inkluzijom koja nikada nije zaživela na pravi način, besmislenim i bespotrebnim administriranjem, direktorima, partijskim poslušnicima koji su iznad zakona, uvođenjem nastavnih predmeta i elektronskog dnevnika, bez tehničkih preduslova i raznim drugim problemima. Na sve to Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ćuti, pokazujući time da ih trajna dobrobit obrazovanja i ne zanima, već samo instant projekti, pogodni za medije", navodi se u saopštenju za javnost Unije sindikata prosvetnih radnika, jednog od četiri reprezentativna sindikata.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 8 sati 37 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 8 sati 37 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 3 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara