Blokada puta Kamenitovac-Prijezdić  (foto: Kolubarske.rs)
Blokada puta Kamenitovac-Prijezdić (foto: Kolubarske.rs)
02.09.2019, 11:15

Ovuda samo asfalt može da prođe

č: | fb:

Meštani Prijezdića i još četiri sela blokirali su juče put Kamenitovac-Mratišić za teretni saobraćaj. Blokada će trajati do ispunjenja njihovog jednog jedinog zahteva, a to je da se rekonstruiše saobraćajnica koju su oštetili kamioni iz obližnjih kamenoloma. Poručili su valjevskom gradonačelniku i gradskoj vlasti da ih njihove "laži više ne zanimaju, a blokadu će prekinuti kada vide papir sa datumom početka radova!".

 

Oni su ogorčeni jer se gradsko rukovodstvo, umesto da reši njihov višegodišnji  problem, igra sa njima i njihovom mukum, obećava da će put biti asfaltiran a onda to "obećanje pogazi" i tako već dve godine.

 

Meštani podsećaju da im je gradsko rukovodstvo pre dve godine obećalo asfalt tvrdeći da su "sredstva obezbeđena". Potom početkom avgusta ove godine, nakon što su blokirali put, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović im je obećao da će sanacija oštećene deonice početi 20. avgusta i da će radove finansirati JP "Putevi Srbije", ali pod uslovom da se vlasnici odreknu svoje zemlje zarad puta. Gvozdenović im je dao rok da do 19. avgusta prikupe potpise svih vlasnika dela zemlje kojim prolazi put da se odriču svojih parcela u korist Grada. Preko 1000 vlasnika potpisalo je saglasnost i potpisi su, kao što je traženo, u zadatom roku predati u Gradsku upravu. Građani su svoju obavezu ispunili, ali ne i gradonačelnik, i zbog toga su odlučili da blokiraju put za teretni saobraćaj.

Blokada puta Kamenitovac-Prijezdić

Blokada puta Kamenitovac-Prijezdić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Saobraćajnicu su blokirali trupcima, balama sena, ali i točkovima i delovima automobila koji su otpali na uništenom putu. Predsednik MZ Prijezdić Dejan Isidorović podseća da su prilikom predaje potpisa, pre deset dana, najavili da će od 1. septembra blokirati saobraćajnicu ukoliko se do tada ništa ne dogodi. Dodaje da niti ih je neko kontaktirao, niti je neko došao.

 

 - Gradonačelnik izgleda nema vremana za nas, on se više brine o turističkim objektima na Divibarama, izgradnjom nekih velikih industrijskih zona i ulaganjem u neke privatne objekte nego o ulaganju u put koji smo predali Gradu na upravljanje kada smo ga izgradili osamdesetih samodoprinosom. Naši dedovi i očevi su učestvovali u izgradnji, a mi sada ne možemo do naših kuća jer je put totalno uništen, a za to niko ne mari, niti odgovara. Niko iz gradskie vlasti nije došao niti ima smelosti da kažu tim ljudima u kamenolomu da saniraju te rupe – rekao je Isidorović.

 

On je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da stane uz meštane i da reši problem saobraćajnice i pomogne ljudima, jer očigledno da valjevska vlast to neće ili gradske službe nisu u mogućnosti da reše problem.

Dejan Isidorović

Dejan Isidorović (Foto: Kolubarske.rs)

Isidorović je podsetio da su sva dokumenta poslali nadležnima, a obratili su se i Ministarstvu građevinatstva, saobraćaja i infrastrukture, koje ih je upitilo da se obrate JP "Putevi Srbije" jer su oni investitori, a to im je predložio i gradonačelnik Valjeva.

 

- Pokušavali smo više puta da stupimo u kontakt sa direktorom, međutim dalje od sekretarice nismo stigli. Poslali smo mejl 21. avgusta na koji nam je odgovorila sekretarica direktora JP Putevi Srbije Sunčica koja nam je rekla da su oni još 12. avgusta uputili dopis gradonačelniku Valjeva - rekao je Isidorović i naglašava da meštani nisu upoznati sa sadržajem tog pisma. Takođe, obraćali su se i Ministarstvu energetike i rudarstva zbog kamenoloma koji uništavaju puteve, ali odgovor nisu dobili. Nisu dobili ni odgovor Ministarstva zaštite životne sredine i pored toga što su u Valjevu sa ministrom Goranom Trivanom razgovarali o problemu zagađenja zbog kamenoloma.

 

Samo nas vrte u krug i šalju od službe do službe, od ministarstva do minsitarstva, a name sve teže i teže.

 

Predsednik MZ Prijezdić kaže da ima saznanja da je republička inspekcija sredinom avgusta otkrila neke nepravilnosti  u radu nadležnih službi Grada i da je "naložen neki rok", koji mu nije poznat, da isprave sve te nepravilnosti koje se odnose na održavanje saobraćajnice.

 

Isidorović podseća da su meštani pre dve godine podneli tužbu protiv grada Valjeva, ali je ona odbijena kao neosnovana.

 

- Grad nema upravljača puta. Podneli smo tužbu i taj spor je trajao skoro dve godine. Rađeno je i veštačenje saobraćajnice koje smo mi platili, i kada smo sve uradili i očekivali presudu, oni su zamenili sudiju. Onda je novi sudija odbacio tužbu kao neosnovanu, a mi smo se žalili Višem sudu. Takođe smo se žalili komunalnoj inspekciji i policiji, ali niko nije reagovao. Neverovatan je toliki pritisak rukovodstva grada na sam sud. Umesto da rešavaju pitanje puta oni jure po sudu. Zamenili su uloge – zaključuje Isidorović.

 

Prema rečima pedesetak meštana okupljenih na blokadi "nema odustajanja", blokada će trajati do ispunjenja zahteva. Dodaju da ukoliko ne budu izdržali ili budu "primorani" da prekinu blokadu, postoji i drugi načini da iskažu svoj bunt i nezadovoljstvo.

 

Isidorović navodi da vlasnici parcela preko kojih prelazi put mogu da ih prekopaju, kao što je sada "prekopana" saobraćajnica teškim kamionima.

 

"A možda prekopamo i više, toliko da neće moći da se koristi. Mi ćemo automobilima ići na alternativne puteve, ali ne znam šta će i gde će kamioni", rekao je Predsednik MZ Prijezdić Dejan Isidorović.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 21 sati 43 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara