Slobodan Gvozdenović i Una Đukić presekli crvenu traku (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović i Una Đukić presekli crvenu traku (foto: Đorđe Đoković)
05.09.2019, 06:39

Svečano otvoren novi objekat OŠ "Milovan Glišić"

č: | fb:

Konačno se oglasilo zvono u novoj školi u Brđanima koja je, nakon 19 godina od početka gradnje, ovog septembra primila prve đake, a juče je povodom otvaranja škole održana svečanost.

 

Novi objekat OŠ "Milovan Glišić" svečano je otvorio gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović koji je zajedno sa đakom prvakom Unom Đukić presekao crvenu traku. Gvozdenović je rekao da je otvaranje nove škole "najsrećniji trenutak za sve ove godine koliko je gradonačelnik".

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

 

- Uprkos svim preprekama i uprkos raznim državama koje smo menjali, i vremenu koje je nosilo promene zakona i politike, škola je gotova. Divno je biti ovde, kada vas okružuje mladost, mladost koja je spremna da rizikuje, koju odlikuje svežina mišljenja, znanje, i to je ono što je budućnost Srbije u koju smo već kročili pre par godina - rekao je Slobodan Gvozdenović.

 

On je najavio da će iduće godine stara zgrada škole biti pretvorena u obdanište, i da će Valjevo biti jedan od prvih gradova u Srbiji koji neće imati neupisane dece u obdanište. "To će biti završeno u najbržem mogućem roku, naravno ako nam narod da poverenje", poručio je gradonačelnik.

Nataša Badovinac

Nataša Badovinac (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ovaj početak u novom školskom zdanju je zalog za budućnost, rekla je Nataša Badovinac direktorka OŠ "Milovan Glišić".

 

- U ime svih onih koje predstavljam delim sa vama najiskrenije, najtoplije i najdublje emocije, koje boje ovaj trenutak, i kojima ćemo zajedno popločati put novim ciljevima, novim uspesima, novim ljubavima, novim pobedama i svim novim iskušenjima. Neka ovo zdanje izniklo iz bogate riznice nasleđa bude novi temelj obrazovanja našoj deci i svim budućim generacijama, i svima nama. Dobrodošli da ogrnuti sjajem prošlosti zajedno pretvorimo sadašnjost u večnost i iznedrimo bolju budućnost. Neka nam je srećan novi početak nove školske godine u novoj osnovnoj školi "Milovan Glišić" - rekla je Nataša Badovinac.

Darko Đurđević uručio oredn Nataši Badovinac

Darko Đurđević uručio oredn Nataši Badovinac (Foto: Đorđe Đoković)

Dan pre svečanog otvaranja, Episkop valjevski Milutin je sa sveštenstvom obavio čin osvećenja škole. On je OŠ "Milovan Glišić" za zasluge u obrazovanju i vaspitanju dece dodelio orden Vladike Nikolaja, najviše odlikovanje Eparhije valjevske. Orden je na jučerašnjoj svečanosti direktorki škole uručio arhijerejski namesnik prvog valjevskog protonamesnika Darko Đurđević.

 

- Lepo je podeliti radost ovog istorijskog trenutka od izuzetnog značaja i za obrazovanje u našem gradu i za sam naš grad. Ne sipa se vino novo u mehove stare. Nove metode obrazovanja i vaspitanja zahtevaju i nove uslove. I upravo su u licu i na mestu ove današnje škole i ovog doma te nove uslove dobili svi učenici i zaposleni. Zgrada je nova, način prenošenja znanja je nov, dolaze neka nova deca, ali ono što je staro u svemu tome jeste put i cilj ka kome treba da ide naše obrazovanje. Taj put je svetosavski put i taj cilj je obnavljanje obraza božjeg u svima nama - poručio je Darko Đurđević.  

Gosti na svečanom otvaranju škole

Gosti na svečanom otvaranju škole (Foto: Đorđe Đoković)

 

Svečanom otvaranju škole u Brđanima prisustvovali su brojni gosti iz javnog, privrednog i kulturnog života grada, kolege iz valjevskih škola, kao i kolektiv i đaci OŠ "Milovan Glišić". Međutim, svečanosti nije prisustvovao niko od državnih zvaničnika ili njihovih predstavnika. Prema nezvaničnim informacijama gradonačelnik Valjeva je poziv uputio na nekoliko adresa u Beogradu, a među njima je i predsednik Republike Aleksandar Vučić.

  

Izgradnja duga 19 godina

 

Izgradnja OŠ "Milovan Glišić" ili Šeste škole počela je pre 19 godina, a projekat je uradilo GP Jablanica pre više od 20 godina. Radovi su nekoliko puta prekidani, najčešće zbog nedostatka novca, a čak su skoro sedam godina radovi bili "konzervirani".

 

Zbog promene mnogih zakona, ali i zbog novih standarda u građevinarstvu i novih materijala, projekat je nekoliko puta menjan, tako da je pretrpeo značajne izmene. Kako su poslednjih nekoliko godina navodile sve gradske vlasti koje su "zakačile" gradnju škole, "uz to, bilo je mnogo propusta i grešaka, problemi su se nizali i otklanjali u hodu, pa je sve to uticalo da gradnja traje ovako dugo". 

Šesta škola

Šesta škola (Foto: Đorđe Đoković)

 

Otvaranje novog objekta OŠ "Milovan Glišić" je više puta najavljivano i odlagano, da bi konačno ovog septembra škola primila đake. U novoj školi, koja se prostire na oko 6600 kvadrata, nastavu pohađa 653 učenika, a među njima je 80 prvaka.

 

U suterenu i prizemlju modernog i savremeno opremljenog školskog objekta nalazi se osam učionica za mlađe razrede, po dva kabineta za srpski jezik i matematiku i fiskulturna sala. Deset kabineta je smešteno na prvom i drugom spratu, dok su u potkrovlju zgrade dve učionice za produženi boravak učenika, kabineti za muzičko vaspitanje i za versku nastavu.

 

Prema nezvaničnim podacima u izgradnju i opremanje OŠ "Milovan Glišić" uloženo je skoro 350 miliona dinara.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 3 sati 23 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 20 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 10 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara