Registracija Prijava preko FB
Odblokiran put i za kamione (foto: Kolubarske.rs)
Odblokiran put i za kamione (foto: Kolubarske.rs)
07.09.2019, 06:27

Glišić obećao: radovi počinju 15. septembra

č: | fb:

Blokada za teretni saobraćaj, koju su meštani pet sela postavili u nedelju 1. septembra na putu Kamenitovac-Mratišić, uklonjena je juče nakon sastanka sa predsednikom Izvršnog odbora SNS Darkom Glišićem na kojem je dogovoreno da će radovi na rekonstrukciji te deonice početi 15. septembra.  

 

Kada su pre pet dana postavili bale sena, trupce, točkove, kao i delove svojih uništenih vozila, meštani su poručili da će blokada trajati sve dok ne dobiju "papir sa datumom početkom radova" na rekonstrukciji saobraćajnice u dužini od oko osam kilometara, koju su oštetili teški kamioni natovareni kamenom iz obližnjih majdana. Nisu dobili "papir sa datumom početka radova", ali su dobili "čvrsto obećanje sa datumom početka radova" Darka Glišića, što je bilo dovoljno da se povuku i odblokiraju saobraćajnicu kojom od juče ponovo prolaze i kamioni.

Dejan Isidorović

Dejan Isidorović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Predsednik MZ Prijezdić i jedan od organizatora protesta Dejan Isidorović kaže da je sastanak sa Darkom Glišićem u Ubu usledio nakon što su meštani zatražili pomoć od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

- S obzirom na to da u Gradskoj upravi nisu želeli da nam pomognu, nego su nas samo lagali i odlagali rešenje našeg višegodišnjeg problema, obratili smo se za pomoć vrhu države. Ubrzo smo pozvani na sastanak i dogovoreno je da će radovi, koje će finansirati JP "Putevi Srbije" čiji je predstavnik takođe bio na sastanku, početi za deset dana. Odobrena su sredstva za rekonstrukciju skoro osam kilometara puta Kamenitovac-Mratišić širine 5,5 metara, izvođač radova biće Preduzeće za puteve Valjevo. Kako nam je rečeno, radiće se i infrastruktura oko saobraćajnice - odvodi za kišnu kanalizaciju, a biće rešen i problem mosta, koji je oštećen i predstavlja "usko grlo" na ovoj deonici. Radovi će se, zavisno od vremenskih uslova, izvoditi fazno – preneo je dogovoreno Dejan Isidorović.

Oštećen most na putu Kamenitovac-Mratišić

Oštećen most na putu Kamenitovac-Mratišić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Uništen put Kamenitovac-Mratišić

Uništen put Kamenitovac-Mratišić (Foto: Kolubarske.rs)

Predsednik MZ Prijezdić kaže da su, prema njegovom saznanju, vlasnici kamenoloma podneli krivičnu prijavu, čak i tužbu, protiv njega tražeći "odštetu jer su, navodno, izgubili neka sredstva dok je trajala blokada puta za teretni saobraćaj". Objašnjava da niko nije sprečavao radove u kamenolomu, nego su samo zabranili saobraćaj za kamione nosivosti preko pet tona.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs ko je podneo krivičnu prijavu, da li je poznat vlasnik kamenoloma u Prijezdiću, jer kako tvrde meštani "oni se svake godine menjaju", Isidorović kaže da "ima više vlasnika kamenoloma, ne zna tačno ko je podneo, to će saznati kada prijava i tužba stignu na kućnu adresu".

 

Rešenje zbog naroda ili vlasnika kamenoloma?

 

Meštani pet sela, Prijezdić, Zarube, Ravnje, Mratišić i Dračić pokušavali su godinama molbama i razgovorima sa lokalnim vlastima da reše problem uništenog puta koji im "zagorčava život". Čak su pristali i da se odreknu dela svoje zemlje zarad puta. Osim lažnih obećanja, ništa nisu dobili, čak ni saosećanje. Zbog toga su se odlučili na radikalan korak - blokadu saobraćaja za kamione. I nakon samo četiri dana stigao je poziv za razgovor i to od "vrha držve".

 

Pitala sam Isidorovića da li je "vrh države", koji je i bez apela za pomoć bio upoznat sa njihovim višegodišnjim problemima, pozivom na razgovor hteo da reši, ne probleme meštana pet sela, nego problem vlasnika kamenoloma koji, kako je i sam naveo u tužbi, "trpi štetu" zbog blokade puta?

 

- Ne bih rekao da je zbog toga. I vlasnik kamenoloma se nalazi u teškoj poziciji kao i mi. On kamenom snabdeva Koridore, tačnije isporučuje kamen kineskoj kompaniji koja gradi auto-put. Tako da je ovim razgovorom i obećanjem da će radovi početi 15. septembra rešen problem svih, i meštana i vlasnika kamenoloma i Kineza – zaključio je Dejan Isidorović.

Meštani pet sela uklonila blokadu

Meštani pet sela uklonila blokadu (Foto: Kolubarske.rs)

 

 

Aktuelno

Saobraćajka u Popučkama (foto: Kolubarske.rs)
U selu Popučke Pre 18 sati 2 minuta

Dve osobe poginule u direktnom sudaru vozila

Dve osobe su poginule, a jedna je povređena u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jutros oko 9 časova na magistralnom putu Valjevo – Beograd u selu Popučke.

Zdravstveni radnici kovid ambulante (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 19 sati 49 minuta

Heroji imaju ime, ako su heroji...

Danima slušamo kako su medicinski radnici koji su se borili sa epidemijom, "naši heroji". Što je sasvim u redu, pod uslovom da su više heroji, nego naši. Ili da bi ih herojima smatrali i drugde,...  · 4 komentara

Zgrada u Novom naselju  (foto: Đorđe Đoković)
Ministar Ivica Dačić uručio danas u Valjevu 24.05.2020

Ključevi stanova za 20 izbegličkih porodica

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić danas je svečano uručio ključeve stanova za 20 izbegličkih porodica u zgradi u Novom naselju. "Dugo smo čekali ovaj stan. Ovo je za moju, ali i ostale...  · 6 komentara