Registracija Prijava preko FB
Kordon policije i građani (foto: Đorđe Đoković)
Kordon policije i građani (foto: Đorđe Đoković)
07.09.2019, 17:53

Prajd šetnja nije održana u Valjevu

č: | fb:

Prajd karavan, koji najavljuje predstojeću Paradu ponosa u Beogradu, danas je došao Valjevo, ali nije održana Prajd šetnja Knez Miloševom ulicom, od Trga vojvode Mišića, kako je bilo planirano.

 

Šetnju je sprečilo stotinak građana koji su bili protiv ove manifestacije, a veći incident je izbegnut zahvaljujući akciji valjevske policije.

Policija

Policija (Foto: Đorđe Đoković)

 

Učesnici Prajd karavana i organizatori iz beogradske Inicijative mladih za ljudska prava, njih 15-ak devojaka i mladića, okupili su se danas oko 16 časova na Desankinom vencu, gde su bili nekoliko minuta, a potom su otišli u obližnji kafe restoran u Karađorđevoj ulici.

Prajd karavan na Desankinom vemcu

Prajd karavan na Desankinom vemcu (Foto: Đorđe Đoković)

Pre nego što je šetnja podrške Paradi ponosa počela, stotinak pretežno mlađih Valjevaca okupilo se na Trgu vojvode Mišića. Oni su, kako su rekli, protiv održavanja "gej parade" u Valjevu. Stavili su crvene tkanine preko spomenika Desanke Maksimović i vojvode Živojina Mišiča kako "valjevski velikani ne bi gledali ovu sramotu koja se dešava u našem gradu!".

Građani na Trgu vojvode Mišića

Građani na Trgu vojvode Mišića (Foto: Đorđe Đoković)

Crvena tkanina na spomeniku Desanke Maksimović

Crvena tkanina na spomeniku Desanke Maksimović (Foto: Đorđe Đoković)

Ubrzo su otišli do restorana u kome su bili učesnici Prajd karavana. Stali su prekoputa, sve vreme skandirajući i pevajući uz povike protiv gej populacije.

Građani

Građani (Foto: Đorđe Đoković)

Kordon policije

Kordon policije (Foto: Đorđe Đoković)

Građani i policija

Građani i policija (Foto: Đorđe Đoković)

Učesnici Prajd karavana napuštaju restoran

Učesnici Prajd karavana napuštaju restoran (Foto: Đorđe Đoković)

Učesnici Prajd karavana napuštaju Valjevo

Učesnici Prajd karavana napuštaju Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

Policija, koja je obezbeđivala skup, napravila je kordon ne dozvolivši nezadovoljnim građanima da priđu kafe restoranu u kome su bili učesnici Prajd karavana, koji su odlučili da iz bezbednosnih razloga odustanu od šetnje valjevskim ulicama. Uz policijsko obezbeđenje napustili su restoran. Dok se u pratnji policije njihov kombi udaljavao, građani su skandirali "Srbija, Srbija".

Građani i policija

Građani i policija (Foto: Đorđe Đoković)

Većih incidenata nije bilo sem uvredljivog skandiranja i nekoliko bačenih limenki u pravcu učesnika Prajd karavana u trenutku dok su napuštali restoran i išli prema svom kombiju.

 

Kako su rekli organizatori iz beogradske Inicijative mladih za ljudska prava, cilj karavana je da se građani širom Srbije pozovu na Paradu ponosa u Beogradu, kao i da se lokalnoj LGBT zajednici pruži podrška i poruči da nisu sami.

 

- Ovogodišnji slogan Parade ponosa je "Ne odričem se!", što je deo kampanje koju su započeli roditelji koji su dali oglas da se ne odriču svoje dece bez obzira na njihovu seksualnu orjentaciju i rodni identitet. Kampanja se proširila i na prijatelje, ali i na građane koji smatraju da LGBT zaslužuju isti tretman kao i svi drugi - rekao je danas u Valjevu Aleksandar Savić iz organizacionog odbora Parade ponosa pre otkazivanja Prajd šetnje.

Prajd karavan na Desankinom vemcu

Prajd karavan na Desankinom vemcu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prajd karavan do sada je posetio Kraljevo, Kragujevac, Zrenjanin, Suboticu i Novi Sad, i u tim gradovima je održana Prajd šetnja. Izostala je u Novom Pazaru i danas u Valjevu.

Aktuelno

Građani i policija ispred kafe restorana (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 minuta

Srbija je i ovde odbranjena. Koja ili kakva?

Prođe, "bez žrtava u ljudstvu i materijalu", pokušaj "parade ponosa". Spreči je "nekoliko stotina mladih", u organizaciji ovdašnjih "četnika!". Stavimo prst u dupe (stavljanje na čelo odavno ne...

Počeli radovi na putu Kamenitovac-Mratišić (foto: Kolubarske.rs)
Dva dana pre najavljenog roka Pre 1 sati 55 minuta

Počela rekonstrukcija puta Kamenitovac-Mratišić

Počeli su radovi na rekonstrukciji puta Kamenitovac-Mratišić, deonici koja je bila pod višednevnom blokadom za teretni saobraćaj. Odblokrana je nakon obećanja da će radovi početi najkasnije 15....  · 2 komentara

Raskrsnica Sinđelićeve i Karađorđeve (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 1 sati

Novi režim saobraćaja u Sinđelićevoj ulici

Od danas važi novi režim saobraćaja u Sinđelićevoj ulici. Iz leve trake samo levo, iz desne pravo i desno. Rešenjem Gradske uprave Valjevo data je saglasnost na ove izmene, shodno preporukama...  · 9 komentara