Garfildov ranac za đake prvake (foto: Kolubarske.rs)
Garfildov ranac za đake prvake (foto: Kolubarske.rs)
10.09.2019, 07:04

Zar i preko rančeva za đake prvake?

č: | fb:

Komisija za javne nabavke je predložila, a gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je prihvatio, skuplju ponudu za nabavku rančeva za đake prvake, bez obzira na to što je kriterijum za dodelu ugovora najniža ponuđena cena.

 

Na javnu nabavku – nabavka poklona za đake prvake javile su se dve firme – valjevska SZR Garfild, sa ponudom od 823.200 dinara, i beogradska firma Tora komerc sa ponudom od 323.400 dinara. Komisija za javne nabavke, Aleksandar Đurić, Slađana Bulatović i Ivan Beljić, je predložila gradonačelniku da prihvati Garfildove rančeve koji su za pola miliona dinara skuplji od rančeva Tore komerc. Kako je obrazloženo u Odluci o dodeli ugovora, ugovor je dodeljen valjevskoj zanatskoj radnji jer je beogradska firma "odustala od daljeg postupka javne nabavke".

 

Da je javna nabavka rančeva za đake prvake bila od samog početka sumnjiva videlo se na otvaranju ponuda, gde je Garfild dostavio ranac sa oštampanom prednjom stranom, (grb Valjeva, ispisano đak prvak, Valjevo, slova, brojke...) iako to nije bio uslov tendera, jer je u tehničkoj specifikaciji precizirano da "prednja strana treba da bude sa full color štampom, a naručilac će pripremiti idejno rešenje za štampu".

Garfildov ranac za đake prvake

Garfildov ranac za đake prvake (Foto: Kolubarske.rs)

 

Za razliku od Garfilda, Tora Komerc je dostavila ranac bez oštampane prednje strane, što je logično s obzirom da to u tenderu nije ni traženo. Kasnije će se ispostaviti da će upravo ta štampa biti razlog za izbor skuplje ponude.

 

Naime, Grad je nakon otvaranja ponuda, a pre odluke o dodeli ugovora, od Tore Komerc zatražio da dostavi ranac sa full color oštampanom prednjom stranom na kojoj će biti grb Valjeva, ispisano đak prvak, Valjevo, slova, brojke..., dakle sve ono što je Garfild već unapred znao i oštampao, a toga nije bilo u tenderu.

 

Tora Komerc u traženom roku nije dostavila oštampani ranac zbog, kako su naveli, "loše kalkulacije prilikom davanja ponude, odnsono, da je njihova ponuda zasnovana sa štampom dimnezije 10x10 cm, a ne preko cele prednje strane ranca i da iz tih razloga odustaje od daljeg postupka javne nabavke".

 

Zašto je Grad dozvolio Tori komerc da odustane od javne nabavke?

 

Ponuđač može da odustane od javne nabavke, ali pre otvaranja tendera. U Zakonu o javnim nabavkama čl. 87 stav 6 piše da "u roku za podnošenje ponude ponuđač može da izmeni, dopuni ili opozove svoju ponudu, na način koji je određen u konkursnoj dokumentaciji". A u konkursnoj dokumentaciji piše da "po isteku roka za podnošenje ponuda ponuđač ne može da dopunjuje menja ili opozove svoju ponudu".

 

Dakle, možda su u beogradskoj firmi zaista naknadno shvatili da su uradili "lošu kalkulaciju", mada je u tenderu jasno pisalo da "prednja strana treba da bude sa full color štampom", ali prema Zakonu o javnim nabavkama od svoje ponude Tora komerc nije mogla da odustane.

 

Nameće se pitanje, zašto je Grad pre dodele ugovora tražio nešto što nije bio uslov tendera i zašto je dozvolio Tori Komerc da odustane, odnosno da opozove svoju odluku?

 

Zanimljivo je i to da u Odluci o dodeli ugovora, koju je 15. avgusta potpisao gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, piše da je "prihvaćena ponuda SZR Garfild od 823.200 dinara, dok u Obaveštenju o zaključenom ugovoru piše da je ugovorena vrednost 832.200 dinara. 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 14 sati 15 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 21 sati 11 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara