Grad Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Grad Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
11.09.2019, 07:30

Koje i čije ugovore Grad krije od javnosti?

č: | fb:

Grad Valjevo, uprkos zakonskoj obavezi, već mesecima ne odgovara na zahteve Kolubarskih.rs za pristup informacijama od javnog značaja. Nezvanično saznajemo, da su za nas informacije nedostupne po nalogu gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića.

 

S obzirom na to da Grad odbija da Kolubarskim.rs dostavi dokumenta za sve koji su angažovani za usluge po ugovoru i specijalizovane usluge, nameće se zaključak da je to pokušaj da se od javnosti sakrije u čije džepove odlaze milioni iz gradske kase za razne usluge.

 

Kolubarske.rs su 3. aprila tražile sve isplate, kao i ugovore, za usluge po ugovoru i specijalizovane usluge za period od 1.11.2018. do 31.03.2019. godine. Pošto Grad u zakonskom roku nije odgovorio, uputili smo žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

 

Nakon mesec dana iz Grada stiže odgovor, ali ne na tražene informacije, nego obaveštenje u kome piše da Grad nije u mogućnosti da dostavi traženu informaciju jer se "radi o preobimnoj dokumentaciji koja sadrži desetine hiljada strana". Ovim je Grad potvrdio sumnju Kolubarskih.rs da je reč o velikom "preobimnom" broju ugovora i isplata.

 

U odgovoru, pored obaveštenja, stiglo je i pojašnjenje da postoji "čak 24 vrste usluga", zbog toga je "dokumentacija preobimna", te Grad smatra da je potrebno da, u roku od pet dana, preciziramo na koje konkretno usluge se naš zahtev odnosi, da bi nam "pružili i dostavili tražene informacije".

 

U roku smo precizirali zahtev; tražili smo isplate za samo pet vrsta usluga i to: sekretarske i računovodstvene, kao i stručne usluge: advokatske, pravne i finansijske.  

 

Na "precizirani" zahtev dostavljen u roku, Grad nije odgovorio u zakonskom roku od 15 dana, nego tek nakon 33 dana, ali nam je na uvid dat samo deo, i to izabranih, dokumenata.

 

S obzirom na to da među dokumentima nema ugovora, ni isplata za angažovanje Aleksandra Đurića, službenika za javne nabavke, Kolubarske.rs su uputile još konkretniji zahtev.

 

Međutim, ni nakon 48 dana Grad ne odgovara na naš zahtev da dostavi sve isplate na ime Aleksandar Đurić, kao i sve ugovore, rešenja ili neki drugi akt na osnovu koga je Đurić zaposlen ili angažovan u organima Grada Valjeva.

 

U zahtevu je precizirano da, ukoliko nije bilo isplata na ime Aleksandar Đurić, nego su uplate za njegove usluge – službenika za javne nabavke, plaćene preko agencije, preduzeća..., da nam se dostave te isplate.

 

Kolubarske.rs su, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu inforamacijama od javnog značaja, 24. jula zatražile ova dokumenta s ciljem da javnost sazna koliko novca iz budžeta Valjeva se izdvaja za usluge službenika za javne nabavke Aleksandra Đurića, koga je grad Valjevo angažovao na poslovima javih nabavki.

 

Podsećamo, Aleksandar Đurić i još devet osoba, među kojima je i načelnik Gradske uprave, uhapšeni su krajem juna 2017. godine zbog sumnje da su nameštali javne nabavke. U to vreme Đurić je bio zaposlen u Gradskoj upravi na poslovima javnih nabavki.

 

Nakon hapšenja i podizanja optužnice, Đurić je napustio Gradsku upravu, ali je ubrzo ponovo angažovan, kako reče sagovornik Kolubarskih.rs, kao "ekspert za javne nabavke". Prema rečima našeg sagovornika, razlog za Đurićevo angažovanje je, navodno, to "što u Gradskoj upravi nema dovoljno službenika za javne nabavke". Nezvanično saznajemo da su trenutno na stalnom radu u Gradskoj upravi tri službenika za javne nabake, ali samo jedan je u Komisiji za javne nabavke, pored "obaveznog" Đurića.

 

Nezvanično saznajemo da mesečna apanaža "eksperta" za javne nabavke iznosi oko 90.000 dinara, ali zvaničnu potvrdu te informacije nismo uspeli da dobijemo. Otuda su Kolubarske.rs uputile zahtev pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ali u zakonskom roku od 15 dana, Grad nije dostavio traženu informaciju.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 2 sati 22 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 2 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara