Hitna pomoć (foto: Đorđe Đoković)
Hitna pomoć (foto: Đorđe Đoković)
14.08.2014, 10:05

Povećan broj poziva Hitnoj službi

č: | fb:

U Valjevu je juče bio najtopliji dan ovog leta, sa temperaturom od 36 stepeni, mada se na vrelom asfaltu činilo da je i više. U 13 časova digitalni termometar u centru grada kod bivše Robne kuće pokazivao je 45 stepeni. Proteklih nekoliko dana, od početka velikih vrućina, ekipe Hitne službe Doma zdravlja imale su više intervencija. Juče je zabeleženo 28 intervencija na terenu i 18 u ambulanti, a i od jutros ima dosta poziva.

Dr Dikosava Vujetić, načelnica Hitne službe, kaže da se očekivalo i više intervencija s obzirom na to kolike su spoljašnje temperature, što znači da su naši sugrađani oprezniji i pridržavaju se saveta lekara. Za pomoć su se najviše javljali srčani bolesnici, astmatičari, pacijenti sa neurološkim tegobama, bilo je dosta kolapsa, nesvestica, žalbi na glavobolje, gušenja... Vrućine loše utiču i na koncentraciju pa je bilo i povreda.

Hronični bolesnici bez preke potrebe napolje ne bi smeli da izlaze u najtoplijem delu dana, savetuje dr Dikosava Vujetić, a terapiju moraju redovno uzimati, uz konsultaciju sa svojim lekarom. Napolje ne treba ići bez flašice vode i lagane odeće od prirodnih materijala, a prilikom letnjih vrućina mora se voditi računa o ishrani, što podrazumeva manje obroke pet puta dnevno, bez teške i masne hrane, uz dosta svežeg voća i povrća.

 

Aktuelno

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 17 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 18 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara