Registracija Prijava preko FB
Zborniku Mladi i srbistika
Zborniku Mladi i srbistika
17.09.2019, 07:57

Radovi učenika Valjevske gimnazije objavljeni u zborniku "Mladi i srbistika"

č: | fb:

U zborniku "Mladi i srbistika", čiji je izdavač republički Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, štampani su radovi polaznika obrazovnih programa održanih u toku leta 2018. godine  u OKC "Vuk Karadžić" u Tršiću.

 

Polaznici seminara su bili učenici srednjih škola sa čitave teritorije Srbije koji su se istakli na takmičenjima iz oblasti srpskog jezika ili književnosti.

 

Program je bio podeljen na tri oblasti: žargonizmi, frazeologizmi, dijalektizmi u odnosu na standardni jezik; istorija srpske kulture – poezija i kultura i folkloristika.

 

Od 23 rada učenika srednjih škola Srbije, koliko je štampano u Zborniku, učenici Valjevske gimnazije su zastupljeni sa tri rada. Jana Marković, tema njenog rada je "Upotreba kosovsko-resavskog dijalekta u rep muzici",  Nemanja Grujičić sa radom "Tradicija i popularna kultura u poeziji Šermana Aleksija i Milene Marković" i Ana Kosić, tema njenog rada je "Obredni ophodi u Tršiću".

 

Učenike su za rad na ovom programu predložili njihovi profesori Biljana Erčić, Vera Vaš, Milan Popović i Milena Milisavljević. S obzirom na pokazano znanje, učenike su ove, 2019. organizatori unapredili u vođe grupa.

 

Iz Valjevske gimnazije je na ovogodišnjem seminaru učestvovalo čak osam učenika.

 

Organizatori i pokrovitelji letnjih obrazovnih programa u Tršiću su Ministarstvo prosvete, Učiteljski fakultet, Filološki fakultet i Društvo za srpski jezik i književnost.  

Aktuelno

Aleksandar Obradović (foto: DjordjeDjokovic)
NIN-ova nagrada za valjevskog uzbunjivača Pre 1 sati 21 minuta

Aleksandar Obradović Ličnost godine

Uzbinjivaču iz "Krušika" Aleksandru Obradoviću dodeljena je Ninova nagrada Ličnost godine. "Krušik je neodbranjiva afera ove vlasti koja pokušava da sakrije istinu od javnosti", rekao je Obradović...  · 1 komentar

Dobitnici Svetosavske nagrade (foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja)
Za postignute rezultate u protekloj godini Pre 21 minuta

Svetosavska nagrada za Branka Goloskokovića i IS Petnica

Među 28 dobitnika Svetosavske nagrade za 2019. godinu, koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, su Branko Goloskoković, direktor valjevske Tehničke škole i Istraživačka...

Apoteka Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
Sa sedam meseci zakašnjenja Pre 5 sati 55 minuta

Mozgalice gradske vlasti o rešenju za Apoteku

Komisija, koja treba da utvrdi stanje u ustanovi Apoteka "Valjevo", formirana je sa sedam meseci zakašnjenja. Gradsko rukovodstvo, navodno, nije znalo za dugovanja Apoteke, niti je znalo da treba...  · 3 komentara

Parking Grada (foto: Đorđe Đoković)
Među prvim javnim nabavkama Pre 8 sati 11 minuta

Grad kupuje dva automobila i dva skutera

Nakon što je gradski vozni park u junu prošle godine "pojačan" sa tri nova automobila, gradsko rukovodstvo se već početkom ove godine odlučilo za nabavku automobila, ali i za, po prvi put, kupovinu...  · 8 komentara