Registracija Prijava preko FB
Zborniku Mladi i srbistika
Zborniku Mladi i srbistika
17.09.2019, 07:57

Radovi učenika Valjevske gimnazije objavljeni u zborniku "Mladi i srbistika"

č: | fb:

U zborniku "Mladi i srbistika", čiji je izdavač republički Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, štampani su radovi polaznika obrazovnih programa održanih u toku leta 2018. godine  u OKC "Vuk Karadžić" u Tršiću.

 

Polaznici seminara su bili učenici srednjih škola sa čitave teritorije Srbije koji su se istakli na takmičenjima iz oblasti srpskog jezika ili književnosti.

 

Program je bio podeljen na tri oblasti: žargonizmi, frazeologizmi, dijalektizmi u odnosu na standardni jezik; istorija srpske kulture – poezija i kultura i folkloristika.

 

Od 23 rada učenika srednjih škola Srbije, koliko je štampano u Zborniku, učenici Valjevske gimnazije su zastupljeni sa tri rada. Jana Marković, tema njenog rada je "Upotreba kosovsko-resavskog dijalekta u rep muzici",  Nemanja Grujičić sa radom "Tradicija i popularna kultura u poeziji Šermana Aleksija i Milene Marković" i Ana Kosić, tema njenog rada je "Obredni ophodi u Tršiću".

 

Učenike su za rad na ovom programu predložili njihovi profesori Biljana Erčić, Vera Vaš, Milan Popović i Milena Milisavljević. S obzirom na pokazano znanje, učenike su ove, 2019. organizatori unapredili u vođe grupa.

 

Iz Valjevske gimnazije je na ovogodišnjem seminaru učestvovalo čak osam učenika.

 

Organizatori i pokrovitelji letnjih obrazovnih programa u Tršiću su Ministarstvo prosvete, Učiteljski fakultet, Filološki fakultet i Društvo za srpski jezik i književnost.  

Aktuelno

Novi platan u starom parku (foto: Đorđe Đoković)
Građani nisu protiv biblioteke, ali jesu protiv seče drveća Pre 1 sati 29 minuta

Zasadili još jedan platan uz poruku - treba saditi, a ne seći!

Okupljeni u građanskoj inicijativi zasadili su još jedan platan u parku na desnoj obali Kolubare, i poslali poruku da treba saditi, a ne seći drveće. Naglasili su da nisu protiv biblioteke, ali...

Mladen Teofilović dobirnik nagrade Mladi autor (foto: Bojana Đurić)
Uspešno izdanje "van okvira" Pre 4 sati 45 minuta

Dodelom nagrada zatvoreni "Valjevski filmski susreti"

Dodelom nagrada za najbolji film i najboljeg mladog autora sinoć je završen festival "Valjevski filmski susreti". Dragana Jakovljević zahvalila se autorima, gostima festivala koji su prepoznali...

Gerontološki centar (foto: Đorđe Đoković)
Nastavak radova finansira država Pre 4 sati 45 minuta

Dom za stare biće završen sledeće godine

Dom za stare u Valjevu, čija je izgradnja počela pre deset godina donacijom Vlade Japana a prekinuta pre osam godina, biće završen do kraja sledeće godine, čulo se juče na javnoj raspravi o nacrtu...  · 5 komentara

Aleksandar Obradović (foto: Đorđe Đoković)
Skup podrške „Sloboda za Aleksandra“ Pre 1 dan 2 sati

"Aleksandrovim prsima mi treba da budemo leđa"

"Aleksandar Obradović je pokazao hrabrost, a mi strah misleći da se nas sve ovo ne tiče. Sutra će nama kucati na vrata ako ga ne podržimo", poručili su Milovan Jakovljević i Sreto Malinović na...  · 7 komentara