Registracija Prijava preko FB
Zborniku Mladi i srbistika
Zborniku Mladi i srbistika
17.09.2019, 07:57

Radovi učenika Valjevske gimnazije objavljeni u zborniku "Mladi i srbistika"

č: | fb:

U zborniku "Mladi i srbistika", čiji je izdavač republički Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, štampani su radovi polaznika obrazovnih programa održanih u toku leta 2018. godine  u OKC "Vuk Karadžić" u Tršiću.

 

Polaznici seminara su bili učenici srednjih škola sa čitave teritorije Srbije koji su se istakli na takmičenjima iz oblasti srpskog jezika ili književnosti.

 

Program je bio podeljen na tri oblasti: žargonizmi, frazeologizmi, dijalektizmi u odnosu na standardni jezik; istorija srpske kulture – poezija i kultura i folkloristika.

 

Od 23 rada učenika srednjih škola Srbije, koliko je štampano u Zborniku, učenici Valjevske gimnazije su zastupljeni sa tri rada. Jana Marković, tema njenog rada je "Upotreba kosovsko-resavskog dijalekta u rep muzici",  Nemanja Grujičić sa radom "Tradicija i popularna kultura u poeziji Šermana Aleksija i Milene Marković" i Ana Kosić, tema njenog rada je "Obredni ophodi u Tršiću".

 

Učenike su za rad na ovom programu predložili njihovi profesori Biljana Erčić, Vera Vaš, Milan Popović i Milena Milisavljević. S obzirom na pokazano znanje, učenike su ove, 2019. organizatori unapredili u vođe grupa.

 

Iz Valjevske gimnazije je na ovogodišnjem seminaru učestvovalo čak osam učenika.

 

Organizatori i pokrovitelji letnjih obrazovnih programa u Tršiću su Ministarstvo prosvete, Učiteljski fakultet, Filološki fakultet i Društvo za srpski jezik i književnost.  

Aktuelno

OK Železničar osvojile Super kup Srbije (foto: S.Bilić)
Pobedile Crvenu zvezdu rezultatom 3:0 Pre 11 sati 59 minuta

Odbojkašice Železničara osvojile Superkup

Odbojkaški klub Železničar iz Lajkovca večeras je osvojio Superkup Srbije, jedini domaći trofej koji im je nedostajao! U hali na Banjici Želja je sigurnom igrom pobedio Crvenu zvezdu rezultatom...  · 1 komentar

Požar u Novoj Srbijanki (foto: Kolubarske.rs)
Nakon četiri časa intervencije vatrogasaca Pre 12 sati 27 minuta

Lokalizovan požar u "Novoj Srbijanki"

Požar koji je izbio u popodnevnim satima u fabrici "Nova Srbijanka" lokalizovan je oko 20 časova. Opasnosti od curenja amonijaka nema jer je još pre sedam godina istočen. U požaru, na sreću, niko...

Parking u centru grada (foto: kolubarske.rs)
Za devet meseci 18 izmena Pre 1 dan 1 sati

Plan javnih nabavki sve veći, a sve manje urađeno

Plan javnih nabavki je od početka godine pretrpeo 18 izmena. Najviše su "porsali" radovi sa prvobitno planiranih 290 miliona na preko 551 milion dinara. U planu je izgradnja javnog toaleta u parku...  · 1 komentar