Zborniku Mladi i srbistika
Zborniku Mladi i srbistika
17.09.2019, 07:57

Radovi učenika Valjevske gimnazije objavljeni u zborniku "Mladi i srbistika"

č: | fb:

U zborniku "Mladi i srbistika", čiji je izdavač republički Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, štampani su radovi polaznika obrazovnih programa održanih u toku leta 2018. godine  u OKC "Vuk Karadžić" u Tršiću.

 

Polaznici seminara su bili učenici srednjih škola sa čitave teritorije Srbije koji su se istakli na takmičenjima iz oblasti srpskog jezika ili književnosti.

 

Program je bio podeljen na tri oblasti: žargonizmi, frazeologizmi, dijalektizmi u odnosu na standardni jezik; istorija srpske kulture – poezija i kultura i folkloristika.

 

Od 23 rada učenika srednjih škola Srbije, koliko je štampano u Zborniku, učenici Valjevske gimnazije su zastupljeni sa tri rada. Jana Marković, tema njenog rada je "Upotreba kosovsko-resavskog dijalekta u rep muzici",  Nemanja Grujičić sa radom "Tradicija i popularna kultura u poeziji Šermana Aleksija i Milene Marković" i Ana Kosić, tema njenog rada je "Obredni ophodi u Tršiću".

 

Učenike su za rad na ovom programu predložili njihovi profesori Biljana Erčić, Vera Vaš, Milan Popović i Milena Milisavljević. S obzirom na pokazano znanje, učenike su ove, 2019. organizatori unapredili u vođe grupa.

 

Iz Valjevske gimnazije je na ovogodišnjem seminaru učestvovalo čak osam učenika.

 

Organizatori i pokrovitelji letnjih obrazovnih programa u Tršiću su Ministarstvo prosvete, Učiteljski fakultet, Filološki fakultet i Društvo za srpski jezik i književnost.  

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 1 sati 56 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 1 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara