Radovi na Desankinom vencu (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Radovi na Desankinom vencu (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
18.09.2019, 06:12

“Dupla” javna nabavka

č: | fb:

Početkom maja počelo je, kako je glasio naslov vesti na sajtu Grada, "prolećno ulepšavanje Valjeva".

 

"Danas su počeli radovi na redovnom održavanju Trgovačke zone Knez Miloš! Zamena dotrajalih, popucalih, rasklimanih i oštećenih ploča je krenula od Trga Desanke Maksimović. Radove izvodi SZR Toške, a vrednost radova je 2,6 miliona dinara", objavljeno je 3. maja na sajtu Grada.

 

Pre šest dana raspisana je javna nabavka - zamena granitnih kocki u gradu, što navodi na zaključak da će biti i "jesenje ulepšavanje Valjeva" i da će, nakon zamene "dotrajalih, popucalih, rasklimanih i oštećenih ploča" u Trgovačkoj zoni Knez Miloš, biti zamenjene još negde i još neke ploče u gradu. Međutim u tehničkoj specifikaciji javne nabavke od pre šest dana piše - redovno održavanje Trgovačka zona knez Miloš. 

 

Između dve javne nabavke, "prolećne i jesenje", razlike nema osim u nazivu!  

 

Upoređujući tehničku specifikaciju javne nabavke - redovno održavanje Trgovačka zona Knez Miloš, koja je raspisana krajem marta a ugovor vredan 2.488.674  dinara dodeljen SZR "Toške" sredinom aprila, i tehničku specifikaciju javne nabavke - zamena granitnih kocki u gradu, koja je raspisana 12. septembra, uočavamo identične vrste radova i identične količine.

 

Obe tehničke specifikacije sadrže 22 identične stavke! Dakle, nakon pet meseci Gradska uprava raspisuje javnu nabavku za identične radove koji su već obavljeni ili bi trebalo da jesu; Gradska uprava kao da ponovo hoće da menja iste ploče, iste kocke, da niveliše iste zidove… !?

 

I ne samo da su identične tehničke specifikacije dve identične javne nabavke, ali različitog naziva, i ostali delovi tendera su identični. Recimo, tehnički kapacitet – da ponuđač raspolaže u vlasništvu ili u zakupu kamionom maksimalne nosivosti 3,5 tone i putničkim vozilom.

  

Jedina razlika je u tome što u ugovoru za redovno održavanje Trgovačke zone Knez Miloš, koji je potpisan u aprilu, piše da se "pružalac usluga obavezuje da će usluge izvoditi sukcesivno, po pozivu naručioca u roku do jedne godine od dana uvođenja u posao, odnosno dok se ne potroše sredstva predviđena za predmetnu javnu nabavku".

 

U modelu ugovoru nedavno raspisane javne nabavke - zamena granitnih kocki u gradu, piše da se "izvođač radova obavezuje da ugovorene radove izvede u roku od 20 kalendarskih dana računajući od dana uvođenja u posao".

 

Inače u Planu javnih nabavki za 2019. godinu, od samog početka ili od 11.01. kada je usvojen, bilo je u planu redovno održavanje Trgovačke zone Knez Miloš, procenjena vrednost je 2,5 miliona dinara, koliko je i utrošeno za radove u javnoj nabavci raspisanoj u aprilu.

 

Zamena granitnih kocki u gradu je tek nakon 12. izmene, krajem avgusta, uvrštena u Plan javnih nabavki, a reprizni tender je objavljen 12. septembra. I za ove radove je planiran identičan iznos, 2,5 miliona dinara.

 

U Gradskoj upravi nismo uspeli da saznamo o čemu je reč kod ove javne nabavke; da li se odnosi na već završene radove ili su u pitanju neki novi?

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 30 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...

Osnicba škola u Mionici  (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 22 sati 25 minuta

Mionički osnovci ostvarili značajan uspeh na takmičenjima

Mionički osnovci ostvarili su značajne rezultate na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, okružnom takmičenju iz programiranja, okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i...