Registracija Prijava preko FB
Slavica Đukić Dejanović uručila inkubator (foto: Đorđe Đoković)
Slavica Đukić Dejanović uručila inkubator (foto: Đorđe Đoković)
25.09.2019, 06:51

Ministarka Đukić Dejanović uručila inkubator za VTO

č: | fb:

U prethodne dve godine Kabinet za populacionu politiku i demografiju izdvojio je 16 miliona dinara za unapređenje nataliteta i populacione politike Valjeva. Među donacijama je inkubator za kulturu ćelija koji je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku dr Slavica Đukić Dejanović uručila juče Centru za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo.

 

- Procenili smo da ne samo ovde u bolnici, u sektoru koji se bavi ovim značajnim poslom, već i u drugim segmenitima, treba zapravo raditi na popravljanju populacione politike - rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Slavica Đukić Dejanović

Slavica Đukić Dejanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ona je podsetila da je u ovoj godini izdvojeno dva miliona dinara za podsticanje zapošljavanja deset mladih majki iz ruralnih područija i pola miliona dinara za edukaciju i obuku žena za bavljenje biznisom. Takođe, dodaje ona, dva miliona dinara biće izdvojeno za igraonicu za decu čiji su roditelji nezaposleni, "kako bi imali gde da ostave svoju decu dok su u potrazi za poslom ili dok završavaju neke druge važne obaveze". Navela je da je za dečje igralište u naselju Kolubara 2 izdvojeno oko pet miliona dinara.

 

- Raduje me to što ste priveli kraju sve postupke za početak radova na tom igralištu i što ćete, kako ste me obavestili, već u oktobru imati prve radove. To igralište biće mesto na kome će se deca igrati, učiće se kompeticiji, ljubavi, sportskim aktivnostima i učiće kako da budu još bolji Valjevci nego što ste vi, a vi ste najbolji u Srbiji - rekla je Slavica Đukić Dejanović na konferenciji za novinare u Opštoj bolnici prilikom uručenja inkubatora Centru za vantelesnu oplodnju.

Branko Budimirović

Branko Budimirović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Šef Odseka za biopotpomognutu oplodnju dr Branko Budimirović je rekao da ova treća poseta minstarke dr Slavice Đukić Dejanović Centru za vantelesnu oplodnju i Opštoj bolnici Valjevo dokazuje kontinuitet njene podrške u zajedničkoj borbi za povećanje nataliteta u našoj državi.

 

Valjevski Centar za vantelesnu oplodnju do sada nije imao ovaj "benč top" inkubator, koji će, prema rečima dr Budimirovića, značajno olakšati rad u laboratoriji Odseka i povećati njegove kapacitete. 

 

Upravo računajući na ovu donaciju tražen je aneks ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.

 

- Tražili smo da nam RFZO omogući dodatnih 15 parova na već 230 ugovorenih, koje ćemo uraditi do kraja godine. Naši rezultati su svima već dobro poznati i to ne bih ponavljao. Do kraja godine očekujemo rođenje 400. bebe, pa ćemo se  truditi da nastavimo tako i u budućnosti. Trudimo se da ne pravimo neku veću listu čekanja za naše pacijente i u tome za sada uspešno istrajavamo - rekao je dr Budimirović.

 

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je najavio da će, u dogovoru sa direktorom Opšte bonice Valjevo i načelnikom Ginekologije, pokušati da iduće godine Odeljenje ginekologije, tačnije Porodilište, dobije jedan "respektabilan ultrazvučni aparat, koji će omogućiti komforniji i sigurniji rad akušerima". On se zahvalio ministarki dr Slavici Đukić Dejanović na "svestranoj pomoći i saradnji, koja će u budućnosti sigurno biti dobra kao i do sada".

Konferencija za novinare u Bolnici

Konferencija za novinare u Bolnici (Foto: Đorđe Đoković)

 

U delegaciji koja je juče posetila Opštu bolnicu, bio je i potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Đorđe Milićević, koji je rekao da je "uvek tu da predstavlja sponu, podršku i pomoć da se uspostave kontakti između Vlade Srbije i grada Valjeva".

 

- Nadam se da će biti još donacija. Mislim da, ne samo ova donacija već sve ono što Vlada Republike Srbije čini i radi za Valjevo u smislu podrške, jeste potvrda jedne dobre saradnje na relaciji gradske vlasti i Vlade Republike Srbije. Nadam se svakako da će tako biti i u narednom vremenskom periodu. Već imamo razgovore za naredne donacije za narednu godinu - najavio je Đorđe Milićević.

 

Direktor Opšte bolnice Valjevo dr Zoran Đurić zahvalio se na donaciji koja će, kako je rekao, značajno poboljšati rad Odseka za vantelesnu oplodnju. Reč je o inkubatoru za kulturu ćelija, koji će poboljšati monitoring embrio razvoja i praćenje kulture ćelija nakon embrio transfera.

 

- Nadam se da će i u sledećoj godini za taj odsek biti još donacija, zato što to i zaslužuje, jer je jedan među prvima u Srbiji – rekao je direktor Opšte bolnice dr Zoran Đurić.

Inkubator

Inkubator (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Uroš Milošević (foto: Dragan Belajac Džagi)
Uroš Miloševć bez prijemnog upisao Filološki fakultet Pre 8 sati 22 minuta

"Znanje je ono što nam niko ne može oduzeti"

Uroš Milošević, maturant ubske Gimnazije jedini je bio oslobođen prijemnog ispita za upis na Filološki fakultet u Beogradu. "Vremenom sam shvatio da neću da učim ni zbog profesora, ni zbog ocene,...  · 2 komentara

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Zavod za javno zdravlje Pre 11 sati 11 minuta

U Valjevu još 31 osoba pozitivna

U Valjevu je još 31 osoba pozitivna na COVID-19, tako da je ukupno od početka pandemije zaraženo 408, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Valjevo od 10. jula. Na prisustvo koronavirusa u...  · 1 komentar