Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
01.10.2019, 10:30

U Valjevskoj bolnici besplatan dabl test za trudnice

č: | fb:

Služba ginekologije Opšte bolnice Valjevo, uz odobrenje Ministarstva zdravlja, uvela je novu metodu ranog skrininga za trudnice-dabl test, koji do sada nije rađen u valjevskoj ustanovi.

 

U pitanju je neinvazivna dijagnostička metoda koja predstavlja pomoćnu dijagnostiku pri praćenju i lečenju patologija trudnoća.

 

Načelnik biohemijske laboratorije Ljubica Pešić podseća da je ustanova prošle godine dobila obaveštenje da je dabl test, koji se radi u skriningu naslednih bolesti kod trudnica, pripao sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, tako da je služba ginekologije Opšte bolnice poslala zahtev Ministarstvu zdravlja za odobrenje uvođenja nove tehnologije.

 

- Sa novom metodom, dabl testom počeli smo da radimo početkom ovog meseca. Uvedeni su novi parametri koji ranije nisu postojali i sve to pomaže našim ginekolozima da donesu odluku da li trudnica treba da ide na neke dalje pretrage, da li ima određene rizike… Ovaj test ne postavlja dijagnozu, ali pomaže gineolozima u daljem praćenju trudnoće - naglasila je Ljubica Pešić.

 

Nenad Dimitrijević

Nenad Dimitrijević (Foto: Đorđe Đoković)

Načelnik službe ginekologije Opšte bolnice dr Nenad Dimitrijević objasnio je da je dabl test zapravo statistički test, koji se već duže vreme radi u svetu, a sada je, uz pomoć Ministarstva zdravlja, i naša ustanova uspela da dobije tu mogućnost i to potpuno besplatno.

 

- Stremeći ka boljem, bilo je neophodno da jednu takvu analizu, bez obzira što je reč o statističkoj analizi, uvedemo i u naš rad. Sve će se obavljati u jednom danu; uradi se ultrazvuk, uzme se krv za analizu, potom se zatvori istorija trudnice i nakon dva dana dobija rezultat dabl testa. Svi rezultati koji su dobijeni su važni, od toga koliko je teška majka do toga da li je pušač. Na osnovu svih dobijenih rezultata softver određuje statističku mogućnost postojanja hromozomske anomalije. Vredosti statistike i procenat uspešnosti kod dabl testa je varijabilan. Neke studije pokazuju da je specifičan 66 posto, dok neke druge studije pak pokazuju da je specifičan čak 98 posto. Iz tog razloga test sam po sebi ne znači mnogo, ali upućuje da treba da se traže dodatne analize - kazao je dr Dimitrijević.

 

Dodao je da dabl test nije obavezujući, ali je neophodan ukoliko u genetici sa očeve ili majčine strane postoji neka anomalija.

- Trudnice bi, svakako, morale ići i na neke druge mnogo pouzdanije testove od ovog. Jedino ono što je nama jako bitno jeste da je najbolji period kada se radi dabl test između 11 i 13 nedelje trudnoće. Može se raditi i ranije, i malo kasnije, ali najveća senzitivnost testa je u tom periodu. Što se tiče trudnica koje imaju preko 35 godina, mi smo obavezni da im savetujemo da rade taj test. Poznato je da su se sada pojavili i neki drugi hromozomski, genetski testovi, ali njih ne pokriva Republički fond zdravstvenog osiguranja. Ti testovi su pre dvedeset godina bili naučna fantastika, a sada su svuda dostupni, ali su jako skupi. Zato mi radimo ono što pokriva Ministarstvo zdravlja i RFZO, a to je, za sada, dabl test - rekao je dr Dimitrijević.

 

Bebe u valjevskom pordilištu

Bebe u valjevskom pordilištu (Foto: Đorđe Đoković)

U Porodilištu valjevske bolnice do kraja avgusta je rođeno 809 beba iz Kolubarskog okruga. U protekloj godini na svet  je stiglo 1242 bebe i to: u Valjevu 688, u Ubu 195, u Mionici 61, u Lajkovcu161, u Osečini 70 i u Ljigu 45 beba.

 

Statistika još kaže da parne godine donose više beba, a uvođenje novih metoda i dijagnostika u Opštoj bolnici Valjevo umnogome olakšava svim majkama da se odluče na rađanje i donošenje zdravog potomstva u savremenim medicinskim uslovima koje pruža Služba ginekologije ka čijem porodilištu gravitira čitav Kolubarski okrug.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 12 sati 46 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 15 sati 23 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara